Leestijd: 4 minuten

Veilig werken & veiligheidsbewustzijn gaan hand in hand

Veilig werken en veiligheidsbewustzijn gaan hand in hand met elkaar. Met de training veiligheidsbewustzijn creëer jij een veiligheidscultuur binnen je organisatie!

Veiligheidsbewustzijn
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Veiligheidsbewustzijn vanuit je medewerkers binnen je organisatie is een belangrijk agendapunt. Tevens is het een eis vanuit VCA voor met name de VCA** en VCA Petrochemie. Toch is dit bij veel organisaties nog onder niveau. Zeker met het zicht op de Veiligheidsladder (ook wel: Safety Culture Ladder) wordt het belang van veiligheidsbewustzijn steeds groter. Dit is echter niet van de een op de andere dag gebeurd. Je moet namelijk een veiligheidscultuur creëren in je organisatie. Wanneer je alleen maar regels gaat opleggen omtrent veilig werken, wordt het betuttelend en gaat het tegenstaan. Een veiligheidscultuur zorgt er juist voor dat veilig werken vanuit intrinsieke motivatie komt. Maar hoe begin je hieraan? Hoe krijg je medewerkers mee? En wat houdt veilig gedrag eigenlijk precies in? Dat leer je in onze training veiligheidsbewustzijn. Daarover vertellen we je meer in dit artikel!

De training

Met onze training Veiligheidsbewustzijn leer je hoe je medewerkers bewuster kunt laten worden van veilig werken. Hiervoor is gedragsverandering nodig. Je volgt de training tenslotte omdat je vindt dat er iets moet veranderen. Allereerst bepaal je samen met de trainer waar je graag naar toe wil werken. Wil je dat iedereen heel veilig werkt? Wil je dat iedereen zo veilig mogelijk werkt? Of wil je juist dat je medewerkers veiligheid niet uit het oog verliezen? Hierin heb je verschillende niveaus. Vervolgens ga je met de trainer kijken hoe je zo’n gedrag- en/of cultuuromslag het beste kunt aanpakken. Ga je dat doen vanuit de medewerkers naar directie toe? Of misschien juist vanuit directie naar de medewerkers toe? Uit ervaring blijkt dat het maken van een cultuuromslag het beste werkt vanuit het management richting de medewerkers. Hierover spar je onder andere met de trainer en andere cursisten.

Veiligheidsbewustzijn en de Veiligheidsladder

In oorsprong komt de behoefte naar veiligheidsbewustzijn vanuit intrinsieke motivatie. Echter, er zijn nu een aantal grote bouwbedrijven die met elkaar hebben besloten dat alle aannemers en onderaannemers moeten voldoen aan een bepaald niveau van veiligheidsbewustzijn op de werkvloer. Dit wordt gemeten aan de hand van de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder. Deze ‘verplichting’ komt dus niet vanuit de wet, maar vanuit die groep opdrachtgevers. Je kan er dus ook voor kiezen om hier niet aan mee toen, maar de kans is groot dat je dan ook opdrachten misloopt. Hetgeen dat wel verplicht is vanuit de Arbowet, is om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers gezond en veilig hun pensioen halen. Veiligheidsbewustzijn creëren is daarbij natuurlijk een bruikbaar hulpmiddel.

Leren van elkaar

Doordat deze training interactief is en je samenwerkt met mede cursisten, hoor je verhalen en ideeën van anderen. Dat maakt de training voor zowel cursisten als voor de trainer inspirerend. De trainer heeft hierdoor ook veel praktijkvoorbeelden om te gebruiken. Daaruit kun je weer manieren halen om veiligheidsbewustzijn binnen je eigen organisatie hoog op de agenda te zetten en daarmee ook je medewerkers te motiveren. En zeg nou zelf: je leert natuurlijk veel liever van de fouten van een ander dan dat je moet leren van een ongeval in je eigen omgeving!

Veiligheidsbewustzijn training volgen

De veiligheidsbewustzijn training kun je volgen via een open training of een incompany training. Bij een incompany training wordt de training bij jou op locatie verzorg en kan er meer ingespeeld worden op de wensen en behoeften vanuit de organisatie. Het is wenselijk om hier actief mee bezig te blijven. Dat kan bijvoorbeeld ook door bewustzijnssessies te verzorgen voor je medewerkers. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, die je natuurlijk altijd kunt bespreken met onze trainer. Wanneer klassikale trainingen niet door kunnen gaan of als daar de voorkeur voor bestaat, dan kan de training ook altijd online verzorgd worden. Na de training ontvang je een bewijs van deelname.

Bekijk CAN Academy

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields