Leestijd: 4 minuten

Veilig eten en drinken op vakantie? 4 dingen waar je op moet letten!

Ga jij binnenkort op vakantie? Denk aan de voedselveiligheid! In dit artikel vertellen we waar jij op moet letten.

Veilig-eten-en-drinken-op-vakantie
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

De vakantieperiode komt weer in zicht. Voor veel mensen de tijd om een uitstapje te maken naar het buitenland! Een onbezorgde periode met veel ontspanning en lekker eten en drinken… Althans, dat hoop je. In Nederland mogen we erop vertrouwen dat voedsel veilig is. Maar die regel geldt niet altijd in andere landen. Zeker wanneer je naar een tropisch oord vertrekt, is het belangrijk om te denken aan je eigen voedselveiligheid. In andere landen gelden vaak andere gewoontes, hebben ze andere voedingsmiddelen én gelden andere wetten en regels. Hygiëne is een objectief begrip en dus wordt ‘veilig voedsel’ in verschillende landen ook anders geïnterpreteerd. Je wil hoe dan ook natuurlijk niet ziek worden op vakantie. In dit blogartikel helpen we je op weg met vier dingen waar jij op kunt letten!

Voedselveiligheidsrisico’s op vakantie

In dit artikel onderscheiden we de volgende risico’s die de voedselveiligheid van levensmiddelen op vakantie in gevaar kunnen brengen:

  • Bederfelijke producten
  • Risicovolle producten
  • Voedselbereiding
  • Kraanwater

Bederfelijke producten

Zeker in landen waar het warm is, is het belangrijk om extra goed te letten op bederfelijke producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan producten als:

  • Vlees
  • Vis
  • Gesneden groenten
  • Zuivel

Wanneer bovenstaande producten niet gekoeld worden bewaard, gaat de bacteriegroei ontzettend hard. De regel is in principe dat bederfelijke etenswaren twee uur kamertemperatuur aankunnen. Heeft het langer dan dat buiten de koelkast gelegen, dan kun je het beter niet meer opeten. Ook niet als je het daarna nog goed verhit. Ziekmakers kunnen namelijk gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur. Wanneer je eten verhit dan maak je de ziekmakers dood, maar de gifstoffen blijven wel bestaan.

Echter, het is niet alleen belangrijk om producten als salades of rauwkost gekoeld te bewaren. Het is ook belangrijk dat eten dat heet hoort te zijn ook echt heet is! Mocht je op vakantie ergens warm eten, probeer er dan voor te zorgen dat je eten vers wordt klaargemaakt. Zoek vooral de drukkere restaurants op. De kans dat het eten daar lang blijft liggen is kleiner dan bij een leeg restaurant!

Risicovolle producten

Naast bederfelijke producten, heb je in het buitenland ook vaak te maken met andere risicovolle producten. Dit zijn in principe gewoon de etenswaren die net wat risicovoller zijn dan anderen en die je beter niet in warme landen of gebieden waar de omstandigheden minder hygiënisch zijn kunt consumeren. Vaak kun je in deze categorie denken aan producten als rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauw vlees of rauwe kiemgroenten. Dit geldt vooral in landen waar de inwoners hele andere voedingsmiddelen gewend zijn dan wij in Nederland.

Wat je in dit geval het beste kunt onthouden is ‘cook it, peel it, boil it or forget it’. Alles wat je kunt bakken, pellen of koken is minder risicovol. Daarbuiten is het natuurlijk altijd slim om in de app van de GGD te checken wat de risico’s zijn in het specifieke land waar je naartoe reist.

Voedselbereiding

Voedselveiligheid is wereldwijd een ‘objectief’ begrip. Overal gelden andere wetten, regels en normen. De bevolking raakt logischerwijs ook gewend aan bepaalde standaarden. Een Indische maag is bijvoorbeeld afgesteld op heel andere voedingsmiddelen dan die van ons als Nederlanders. Wanneer je ergens iets gaat eten of drinken, probeer er dan goed op te letten dat je dat ergens doet waar men hygiënisch werkt. Ziet het er schoon en fris uit?

Verder moet je ook goed opletten wanneer je zelf voedsel gaat bereiden. Op vakantie heb je vaak minder keukengerei of kook je zelfs buiten. Zorg er ten alle tijden voor dat je:

  • Materialen schoon zijn
  • Je handen wast voordat je gaat koken én nadat je rauwe producten hebt aangeraakt
  • Gebruikt keukengerei niet meer gebruikt voor de bereiding van andere producten
  • De vaat doet met heet water en afwasmiddel
  • Een schone theedoek gebruikt voor het drogen van de vaat

Kraanwater

Last but not least: check altijd van tevoren of het kraanwater op de plek van je bestemming veilig is. In veel landen kun je het kraanwater namelijk beter niet drinken. In dit geval moet je dus flessen water in de supermarket kopen. In sommige landen is het kraanwater zelfs zo onveilig dat je er niet eens je tanden mee kunt poetsen. Vergeet hierbij niet dat ijs ook vaak wordt gemaakt met kraanwater! Vraag daarom je drankje zonder ijsblokjes. Ook bij schepijs wordt nog weleens kraanwater gebruikt. Let hier dus ook mee op. Of kies voor de veiligere optie: verpakte ijsjes!

New call-to-action

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Lees alles over voedsel veiligheid?

Download deze handige gids!

  • Alle normen
  • Praktische tips
  • Wet- en regelgeving

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields