VCU-certificering en VIL-VCU; hoe zit dat precies?

Wil je als uitzendbureau met VCU aan de slag? Dan is ook VIL-VCU van belang. Lees snel verder.

vil-vcu-cursus
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Wanneer je als uitzendorganisatie aan de slag gaat met het behalen van een VCU-certificering, dan kom je al snel in aanraking met de term ‘VIL-VCU’. Dit is een persoonscertificering voor mensen die binnen het uitzendbureau werkzaam zijn. In dit blogartikel leggen we uit hoe VIL-VCU en VCU zich precies verhouden en voor wie de VIL-VCU certificering van toepassing is.

Een VCU-certificering voor uitzendbureaus

Wanneer je als uitzendbureau personeel bemiddelt bij bedrijven die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen, zoals bijvoorbeeld in de bouw- en industriesector, dan is het goed om met een VCU-certificering aan de slag te gaan. Daarmee toon je als organisatie aan dat je alle zaken rondom veiligheid en gezondheid op orde hebt. Zeker wanneer je personeel bemiddelt bij bedrijven die VCA-gecertificeerd zijn, is een VCU-certificering aan de orde. Deze is in dat geval namelijk verplicht en zal geëist worden vanuit de opdrachtgever.

VCU-certificering en VIL-VCU: voor wie is het van belang?

Wanneer je als uitzendbureau een VCU-certificering wilt behalen, dan dienen ook je personeelsleden een VCU-persoonscertificering te behalen. Een dergelijke persoonscertificering staat bekend als VIL-VCU. De afkorting VIL-VCU staat voor diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden, Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Alle intercedenten dienen kennis te hebben van en rekening te houden met de veiligheidseisen en beheersmaatregelen die bij de opdrachtgever gelden. Zij zijn namelijk verplicht om de uitzendkrachten die zij uitzenden op de hoogte te brengen van deze zaken. Om die reden is het verplicht dat een intercedent of leidinggevende bij een uitzendbureau een VIL-VCU persoonscertificering behaalt.

Met een VCU-certificering en VIL-VCU diploma toon je als intercedent of leidinggevende aan dat je:

  • Basiskennis hebt over veiligheid en gezondheid;
  • In staat bent om je kennis toe te passen in het belang van mensen die je uitzendt naar andere organisaties;
  • Op de hoogte bent van geldende wet- en regelgeving;
  • Gevaarlijke situaties en handelingen herkent en kunt voorkomen;

Wanneer je in het bezit bent van een VIL-VCU diploma, dan ben je volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en uitgeleende medewerkers. Uiteraard is het diploma een manier om aan te tonen dat je kennis van zaken hebt. Ook al heb je het diploma op zak, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat je er ook naar handelt. Intercedenten en leidinggevenden dienen dan ook dagelijks in hun werkzaamheden rekening te houden met de verantwoordelijkheden die vanuit de certificering gevraagd worden. Alleen dan wordt er ook daadwerkelijk veilig gehandeld.

Maar hoe zit het dan met een VCA-diploma?

Wanneer je als intercedent of leidinggevende werkzaam bent binnen een uitzendbureau dat VCU-gecertificeerd is dan dien je in het bezit te zijn van een VIL-VCU diploma. Dat geldt echter niet voor de uitzendkrachten die je uitzendt naar opdrachtgevers die VCA-gecertificeerd zijn. Die flexwerkers dienen, indien zij uitvoerend bezig zijn en risico’s lopen, namelijk wel in het bezit te zijn van een persoonscertificering, maar dat is in dit geval een VCA-Basis diploma. Voor leidinggevende flexwerkers, die mensen aansturen, in de bouw en techniekwereld is juist weer een VOL-VCA diploma vereist. Daarin wordt juist weer extra aandacht besteed aan de verantwoordelijkheden die zij als leidinggevende hebben voor hun ondergeschikten in de werkomgeving. 

Aan de slag met VCU-certificering en een VIL-VCU?

Wil je als organisatie aan de slag met het behalen van een VCU-certificering en kun je daarvoor ondersteuning gebruiken? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Wij begeleiden bedrijven op pragmatische wijze richting het certificaat. Daarnaast bieden wij via onze CAN Academy ook diverse cursussen en trainingen aan zoals de VIL-VCA cursus, de VCA-Basis cursus en de VOL-VCA cursus. Neem gerust eens een kijkje op onze Academy website.

Cursusaanbod VIL-VCU cursussen

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Snel op weg naar een VCU certificaat?

Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids

  • Wat houdt VCU in?
  • Wat zijn de kosten?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields