VCU en VCAWanneer je als uitzendbureau uitzendkrachten uitzendt naar bedrijven die actief zijn in de bouw-, industrie- en technieksector, dan kom je al snel in aanraking met de vraag naar een VCU-certificering. Veel van je opdrachtgevers zullen namelijk in het bezit zijn van een VCA-certificaat en eisen daardoor van jou als uitzendbureau dat ook jij serieus omgaat met veiligheid en gezondheid. Om aan die eis te kunnen voldoen dien je aantoonbaar te maken dat je deze zaken op orde hebt. Dit kun je als uitzendbureau doen door een VCU-certificaat te behalen. In dit blogartikel leggen we uit wat een VCU-certificering is en welke relatie dit heeft met een VCA-certificering.

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

Wanneer je als bedrijf actief bent in risicovolle omgevingen, dan kun je ervoor kiezen om een VCA-certificering te behalen. VCA staat voor Veiligheid en gezondheid Checklist Aannemers. Met een VCA-certificaat toon je aan dat je veiligheid serieus neemt en dat je voldoet aan alle eisen die vanuit de VCA-norm gevraagd worden. Je medewerkers dienen in dat geval in het bezit te zijn van een VCA-basis diploma, wat een persoonscertificering is, en je operationeel leidinggevenden, die ondergeschikten die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen aansturen, dienen over een VOL-VCA diploma te beschikken.

Lees ook het artikel: Wat is VCU?

VCU Snel op weg Gids [Download]

Wil je alles te weten komen rondom een VCU certificering? Download dan geheel vrijblijvend onze handige ‘VCU Snel op Weg Gids‘ waarin we je alles vertellen over een VCU certificering.

DOWNLOAD DE GIDS

RIE maken checklist (infogids)

Bedrijven die actief zijn in bouw-, industrie- en technieksector werken vaak op projectmatige basis. Daardoor hebben zij te maken met een zogenaamde piekbelasting op sommige momenten en juist weer met rustige perioden op andere momenten. Er is daarom vaak geen sprake van een constante hoeveelheid werk. Dat vraagt om een flexibele personeelsplanning en om die reden werken zij vaak met uitzendkrachten en andere flexwerkers.

Lees ook het artikel: Kosten VCU certificering voor uitzendorganisaties

Uitzendkrachten inzetten in een VCA-gecertificeerd bedrijf

Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureausPersoneel dat als uitzendkracht wordt ingezet bij een organisatie is formeel niet in dienst bij die organisatie, maar staat onder contract bij het uitzendbureau. Wanneer je dus als uitzendbureau krachten inleent bij een organisatie die VCA-gecertificeerd is dan wordt, vanuit de opdrachtgever, vereist dat jij als uitzendbureau kunt aantonen dat je veilig werkt. Dit betekent onder andere:

  • Dat je in het bezit moet zijn van een VCU-certificaat;
  • Dat je intercedenten en leidinggevenden in het bezit moeten zijn van een VIL-VCU persoonscertificering;
  • Dat je uitzendkrachten en andere flexwerkers die ingeleend worden bij VCA-gecertificeerde organisatie in het bezit moeten zijn van een VCA-Basis diploma en in geval dat zij operationeel leidinggeven van een VOL-VCA diploma.

VCU staat voor Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendbureaus. Het is een afgeleide van de VCA-norm. Een uitzendbureau dat VCU-gecertificeerd is kan aantonen dat het in bezit is van een VG-beheersysteem en daarmee voldoet aan alle eisen uit de VCU norm. VCU gecertificeerde uitzendbureaus mogen dus uitzendkrachten en andere flexwerkers uitzenden aan bedrijven die VCA-gecertificeerd zijn.

“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring? Bekijk de klantcase van Techniche

Wanneer het uitzendbureau in het bezit is van een VCU-certificering heeft de opdrachtgever de garantie dat veiligheid geborgd is. Deze weet zeker dat de mensen die ingehuurd worden geïnstrueerd zijn, een opleiding hebben gehad en in het bezit zijn van een geldig diploma. Dat geldt ook voor de intercedenten en leidinggevenden waarmee wordt samengewerkt vanuit het uitzendbureau.

Artikeltip! Lees ook: Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureaus?

VCU of VCA behalen?

Wil je als uitzendbureau een VCU-certificering behalen? Of wil je juist aan de slag met een VCA-certificaat? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Wij begeleiden bedrijven op pragmatische wijze naar een bedrijfscertificering toe. Daarbij nemen wij de organisatie als uitgangspunt, zodat het certificaat zoveel mogelijk toegevoegde waarde oplevert voor de organisatie. Ook kunnen wij via onze CAN Academy diverse cursussen op het gebied van VCA en VCU verzorgen. Wil je meer informatie of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.


VCU snel op weg gids

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl