Leestijd: 4 minuten

VCA Online; wat zijn de mogelijkheden?

VCA online behalen, wat zijn de mogelijkheden?

VCA Online
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Het VCA-certificaat is een veelgevraagd certificaat door opdrachtgevers om een veiligere werkomgeving te creëren en aan te tonen. VCA kent het bedrijfscertificaat en het persoonscertificaat. Het certificaat is veelal bedoeld voor bedrijven en/of personen die risicovolle werkzaamheden verrichten, bijvoorbeeld in de Bouw.

VCA online behalen

Om allerlei redenen kan het interessant zijn om de theorie rondom je VCA bedrijfs- of persoonscertificaat online te bespreken/bestuderen. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van VCA online? In dit artikel geven we de mogelijkheden die CertificeringsAdvies biedt om VCA online te behalen.

VCA persoonscertificaat

Het VCA persooncertificaat is verplicht voor operationele medewerkers wanneer je als organisatie het VCA-bedrijfscertificaat wilt behalen. Daarnaast is het een veelgevraagd diploma bij aanbestedingen. De aanwezigheid van het VCA-persoonscertificaat is een verplichting voor de medewerkers, die zich bezighouden met risicovolle werkzaamheden, om het bedrijfscertificaat te kunnen behalen.

Binnen de VCA-persoonscertifcaten wordt onderscheid gemaakt in meerdere certificaten:

 • VCA Basis: geschikt voor de operationele werknemers
 • VCA VOL: geschikt voor werknemers met leidinggevende taken
 • VCA VIL: geschikt voor leidinggevenden en intercedenten binnen de detachering- en uitzendbranche.

De theorie van alle persoonscertificaten kun je online behalen via een online (live) lessen of via E-learning.
Krijg je graag les van een live docent? Dan kies je voor de VCA Online lessen via de Online VCA Basis Cursus of Online VCA VOL Cursus.

Gedurende de Online VCA Cursus neemt een docent je via videocall in circa 4 uur mee door de theorie. Tijdens de virtuele training worden de highlights van VCA besproken en word je optimaal voorbereidt op het VCA-examen. Het VCA-examen leg je vervolgens klassikaal af op een beschikbare datum en locatie naar keuze.

Meer weten over de VCA online training met live docent? Bekijk de training: Online VCA Basis Cursus

VCA E-learning

Wil je liever de cursus volgen op het moment dat het jou uitkomt? Kies dan voor één van de VCA E-learningmodules;

De e-learningmodules bestaan uit 12 hoofdstukken. Tussentijds toets je gemakkelijk wat je kennisniveau is door het maken van een korte toets aan het einde van ieder hoofdstuk. Wanneer je alle hoofdstukken doorlopen hebt sluit je de e-learning af met een oefenexamen ter voorbereiding op het VCA-examen. Na het succesvol afronden van de e-learningmodule leg je het examen klassikaal af op een beschikbare datum en locatie naar keuze.

VCA Bedrijfscertificaat

Nadat je de eerder benoemde persoonscertificaten behaald hebt kun je overgaan tot het certificeren van de organisatie. Tijdens het VCA-adviestraject neemt een adviseur je mee door de VCA-norm en begeleidt jouw organisatie in het opstellen van het VCA-handboek. Daarnaast ondersteunt hij/zij de organisatie optimaal in de voorbereidingen naar de VCA-audit toe. Gedurende de COVID-maatregelen vindt, indien gewenst, het adviestraject volledig online plaats doormiddel van meerdere videocalls via Ms Teams. Bij uitzondering, bijvoorbeeld wanneer er een RI&E moet worden uitgevoerd zal er een fysieke afspraak plaatsvinden. De fysieke afspraken worden zoveel mogelijk op dezelfde dag gepland en vinden geheel volgens de actuele COVID-19 richtlijnen plaats.

VCA Certificatie niveaus

De VCA-certificering wordt gevraagd in diverse branches. Omdat de veiligheidseisen per branche verschillen, zijn er drie certificatie niveaus ontwikkeld:

 • VCA* (VCA 1 ster): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor bedrijven die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
 • VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor bedrijven die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn. Denk hierbij aan organisaties die werkzaamheden volledig aan een onderaannemer uitbesteden.
 • VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatie niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

Advies

Uiteraard bekijkt de VCA-adviseur samen met jou welke VCA Online persoons- en/of bedrijfscertificering het beste bij jouw organisatie past. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze adviseurs voorzien je graag van een vrijblijvend advies op maat.

Download VCA Informatiegids

Transcriptie video: De VCA norm in een notendop

Wat is VCA? Is het verplicht? Hoe duur is het? In deze video leg ik je uit! VCA staat voor VGM checklist aannemers. Er zijn 2 soorten VCA’s: er is een persoonscertificaat VCA en een bedrijfscertificaat VCA. Het bedrijfscertificaat VCA toont aan dat je aan de VCA norm voldoet en dat je veilig, gezond en milieubewust werkt als bedrijf. En een persoonscertificaat bestaat uit een VCA examen en dat toont aan dat jij als persoon veilig, gezond en milieubewust werkt. Nee. VCA is niet verplicht om te hebben. Het kan echter wel verplicht gesteld worden vanuit stakeholders om VCA gecertificeerd te zijn. Daarnaast, wanneer je als bedrijf zijnde VCA gecertificeerd bent, is het wel verplicht om VCA persoonscertificatie te hebben. Het VCA register is een register waarin alle personen staan geregistreerd die een VCA diploma hebben behaald. Dit VCA register is aangeboden en wordt geregistreerd door het SSVV. De kosten voor een VCA zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier vertelt mijn collega Rob iets over in een aparte video. Er bestaan verschillende soorten VCA bedrijfscertificeringen. Zo heb je VCA* voor kleinere bedrijven en VCA** voor grotere bedrijven en hoofdaannemers. Meer daarover vind je in een aparte video. De VCA is een Nederlandse norm. De meeste Europese landen hebben wel een variant op de VCA. De Nederlandse VCA wordt erkend in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland. Er zijn diverse verschillen tussen deze twee normen. Zo is de VCA gericht op het verhogen van het veiligheidsniveau binnen een organisatie. De veiligheidsladder focust zich op het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie. Wil jij meer weten over de VCA? Bekijk dan een van onze andere video’s of neem gerust contact met ons op.

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

VCA informatiegids

Download de handige VCA informatiegids en ontdek alles over VCA!

 • Alles over de VCA norm
 • Een handig stappenplan VCA
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields