Leestijd: 4 minuten

VCA Examen? Dit kun je verwachten!

VCA examen? We vertellen alles over de voorbereiding, het examen, het certificaat en onmisbare examentips!

VCA-examen-blog
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Wil je het VCA-diploma behalen? Dan dien je het VCA-examen met een voldoende af te sluiten. Deze kun je op verschillende manieren afleggen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden, voorbereiding en wat je kunt verwachten van het examen.

Voorbereiden op het examen

Wanneer je het VCA-examen wil afleggen is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de theorie rondom VCA. Het VCA-lesboek wordt als leidraad gehanteerd m.b.t. de theorie voor het VCA-examen. De theorie kun je op verschillende manieren onder de knie krijgen;

Zelfstudie

Je kunt ervoor kiezen om de VCA-theorie doormiddel van zelfstudie onder de knie te krijgen. Je neemt dan na aanschaf van het VCA-lesboek de VCA-theorie zelfstandig door. Met de bijbehorende oefentoets test je snel en eenvoudig hoe je ervoor staat en aan welke onderwerpen je nog extra aandacht moet besteden. Let op: omdat je zelfstandig de stof dient door te nemen wordt enige zelfdiscipline verwacht van de kandidaat.

VCA cursus (online of fysiek)

Een andere optie om de VCA-theorie te bestuderen is het volgen van een VCA-cursus. Wanneer je kiest voor een online cursus doorloop je de theorie doormiddel van een e-learning. Een andere mogelijkheid is om de theorie klassikaal te volgen door het volgen van een VCA-cursus met een live-docent in combinatie met zelfstudie via een lesboek. Tijdens de cursus kun je dan direct vragen stellen.

Het VCA examen

Of je de theorie nou zelfstandig, via e-learning of klassikaal doorneemt, in alle gevallen dien je het officiële VCA-examen te maken om het VCA-diploma te behalen. Wanneer je een VCA-cursus hebt geboekt zal aansluitend het examen plaatsvinden. In de overige gevallen (online/zelfstudie) dien je het examen los te boeken.

Duur van het examen

 • VCA Basis examen: 40 vragen, 60 minuten tijd
 • VCA VOL examen: 70 vragen, 75 minuten tijd

Het examen wordt klassikaal afgenomen via een tablet of laptop onder toezicht van een externe examinator. Je kunt in de toets de volgende vraagvarianten verwachten;

 • meerkeuze
 • meervoudige antwoordvraag
 • matrixvraag
 • rangschikvraag
 • matchingvraag

Na afloop van het examen krijg je direct de uitslag en weet je of geslaagd bent of niet. Ook krijg je bij foutieve antwoorden te horen in welke categorie de vraag valt zodat je deze hoofdstukken extra kunt oefenen voor een eventuele herkansing.

Het diploma

Ben je geslaagd? Dan kun je na de examendag het VCA-diploma zo spoedig mogelijk thuis verwachten. Het Diploma is 10 jaar geldig, daarna dien je het diploma opnieuw te halen door het VCA-examen met goed gevolg af te leggen.

Na de uitgifte van je diploma sta je automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Hierin kunnen personen nagaan of iemand een geldig VCA-diploma heeft. Wanneer je zelf het VCA-diploma hebt behaald dan kun je hier de geldigheidsduur van je diploma controleren. Zo weet je precies wanneer je weer herexamen moet doen.

Examen in een vreemde taal

Heb je behoefte om het VCA-examen in een andere taal af te leggen? Hierin zijn voldoende mogelijkheden. Het VCA-Basis examen is beschikbaar in ruim 18 talen en het VCA-VOL examen in 4 talen. Je maakt dan hetzelfde examen maar in een andere taal.

Voorleesexamen

Je kunt bij het VCA Basis examen ook kiezen voor een voorleesexamen. Dit type examen is vooral geschikt voor kandidaten die moeite hebben met lezen. Een kandidaat legt deze VCA-examens af op een PC of tablet en ziet direct na afloop de voorlopige uitslag. Het voorlees examen kan ook worden gecombineerd met een besloten examen binnen je bedrijf en is in diverse talen mogelijk.

Examentips VCA examen

Tot slot nog enkele examentips om goed voorbereid naar het examen te gaan;

 • Zorg dat je op tijd bij het examen bent; ​
 • Neem altijd geldig ID-bewijs mee (geen geldig ID-bewijs = geen examen) ​
 • Telefoons mogen NIET in het examenlokaal aanwezig zijn; ​
 • Lees alle vragen en antwoorden GOED door. Er worden helaas redelijk veel fouten gemaakt omdat kandidaten niet goed lezen; ​
 • Beantwoord alle vragen, een niet beantwoorde vraag is altijd fout; ​
 • Bij sommige vragen moet je meer antwoorden selecteren. ​

incompany training op maat boeken

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Incompany training?

Vraag een offerte op maat aan!

 • Toegespitst op jouw organisatie
 • Flexibel te plannen
 • Sneller resultaat
 • Kostenefficiënt

Incompany offerte?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een Incompany training offerte op maat aan!

 • Snel te regelen
 • Programma op maat
 • Flexibel te plannen
 • Besparing in tijd en geld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields