vca certificaat meerwaarde

Steeds meer bedrijven krijgen te maken met de vraag naar bedrijfscertificaten. Wijzigende wetgeving kan hier een oorzaak van zijn. De Arbowet eist bijvoorbeeld aandacht voor veilig werken en het VCA certificaat is het middel om aan te tonen dat je hier actief mee bezig bent. In dit blogartikel zetten we uiteen waarom je een VCA bedrijfscertificaat kunt behalen. Wat zijn de voordelen? En zitten er verplichtingen aan?

Waarom zou je een VCA bedrijfscertificaat halen?

De nadruk op veilig werken vanuit wetgeving is natuurlijk een belangrijke reden om een certificeringstraject te starten. Er zijn echter meer redenen om een bedrijfscertificaat te behalen. Het beschikken over een VCA certificaat kan bijvoorbeeld een aanbestedingseis zijn. De juiste certificaten geven je toegang tot meer opdrachten. Maar ook op het gebied van een professionele uitstraling geeft het VCA certificaat meerwaarde.

Een VCA certificaat straalt professionaliteit uit. Je laat zien dat je veiligheid serieus neemt. Je mag het logo plaatsen op je website, de bedrijfsauto en in offertes.Je geeft zo een duidelijk signaal af dat je de zaken goed op orde hebt.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een ISO certificering. Ook deze geeft je bedrijf een professionele uitstraling en helpt je bovendien in te spelen op marktontwikkelingen.

Wil je meer weten over VCA? Download de handige informatiegids!

In deze handige informatiegids laten wij je stap voor stap zien wat een VCA certificering inhoudt. Download de gids geheel vrijblijvend.

DOWNLOAD WHITEPAPER

VCA Infogids

Certificering betekent ook verplichtingen

Nu we de voordelen van certificering hebben besproken, is het ook een goed moment om te kijken naar de tegenprestatie die hieraan gekoppeld is. Een bedrijfscertificering brengt niet alleen lusten maar ook lasten (of beter: verplichtingen) met zich mee. Zowel voor jou als ondernemer als ook voor je medewerkers. Als onderdeel van de bedrijfscertificering VCA zijn ook afzonderlijke medewerkers verplicht een diploma te behalen en moet je daarnaast verplicht een handboek opstellen.

VCA handboek samenstellen

Neem nu het VCA handboek als voorbeeld. Het idee achter dit handboek is dat je laat zien hoe je veiligheid binnen je bedrijf hebt geregeld. Uitgaande van de norm, levert dit al snel een dik pak papier op. Dit kan echter overzichtelijker. Ik adviseer je het handboek niet te baseren op de VCA norm, maar je bedrijf als uitgangspunt te nemen. Onze adviseurs nemen dus niet de norm als basis, maar beschrijven de werkwijze binnen jouw bedrijf met betrekking tot veiligheid. Dit resulteert in een compact en overzichtelijk handboek. Want van het lezen van dikke rapporten wordt tenslotte niemand vrolijk, toch? En ook het bijwerken kost veel tijd en geld.

Hoeveel tijd kost een bedrijfscertificering?

Nu we het toch over tijd hebben: hoeveel tijd kost een VCA certificering en alles er om heen? Dit is voor ieder bedrijf natuurlijk weer verschillend. Voor het traject naar de certificering toe heb je gemiddeld 12 uur nodig. Omdat we je handboek in MS-Word opleveren, kun je dit gemakkelijk zelf up-to-date houden. Maar je kunt dit natuurlijk ook aan ons uitbesteden. In dat geval ben je nog minder tijd kwijt. Jaarlijks legt de certificerende instantie een controlebezoek af. Dit bezoek duurt ongeveer een dag. Je ziet dat een certificering een kleine investering vergt, maar de voordelen vele malen groter zijn.

Download VCA Informatiegids

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl