VCA* certificering behalen?
Wanneer je met een VCA 1 ster certificering aan de slag gaat, dan zijn er een aantal zaken, ook wel basiselementen genoemd, waaraan je organisatie dient te voldoen. Dit zijn o.a.:
- Je organisatie dient in het bezit te zijn van een VGM-RI&E; een eis uit de norm;
- Je dient middelen en materiaal te keuren;
- Je medewerkers dienen in het bezit van een VCA-persoonsdiploma te zijn en leiddinggevenden dienen over een VOL-VCA diploma te beschikken;
- Er is vastgelegd hoe je organisatie omgaat met ongevallen, toolboxen en werkplekinspecties ed.
Het behalen van een VCA* certificering is niet iets wat je even doet als organisatie. Het kost je organisatie een investering in tijd en geld en er dienen behoorlijk wat zaken ingeregeld te worden. Echter, VCA* certificeren is iets wat zichzelf terugverdiend. Je medewerkers werken veiliger, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk afneemt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je voldoet aan de eis van opdrachtgevers en mee kunt doen in aanbestedingen waarbij om een VCA* certificaat gevraagd wordt. Bovendien voldoe je aan de geldende wet- en regelgeving, waardoor je bij inspectie van SZW de zaken netjes op orde hebt.
VCA*
Aan de slag met VCA*
Wil je aan de slag met VCA 1 ster en kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze VCA-adviseurs voorzien je graag van passend advies en gaan op een praktische manier met je aan de slag om de zaken die vereist zijn vanuit de VCA-norm met je in te regelen. Daarbij nemen we altijd jouw organisatie als uitgangspunt, zodat het aansluit op jouw dagelijkse praktijk.
Transcriptie video: Wat is het verschil tussen VCA* en VCA**?
Maakt jouw bedrijf veel gebruik van onderaannemers? Hoe groot is de organisatie en wat is de VGM-structuur? Al die zaken zijn belangrijk in het maken van de keuze voor VCA* en VCA**. In deze video leg ik het je allemaal uit. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu Checklist voor Aannemers. De VCA* (1 ster) is daarbij gericht op de onderaannemers van grote partijen. Kleine organisaties met een simpele structuur. VCA**(2 sterren) daarentegen is vaak voor de grote bedrijven die veel gebruikmaken van onderaannemers bij het uitbesteden van taken. Ongeacht de keuze voor de VCA* of de VCA**: er zijn altijd zaken die overeenkomen en verplicht zijn. Zo is het hebben van een actuele risico-inventarisatie en evaluatie een must. Is het omgaan met ongevallen en klachten vereist. En daarnaast is ook het keuren van materiaal en het uitvoeren van werkplekinspecties verplicht. Daarnaast is ook betrokkenheid van de directie of het management belangrijk bij de certificering van de VCA norm. Ook het bewustzijn creëeren onder de medewerkers is daarbij van toepassing. Pas als deze 2 zaken op orde gebracht zijn, kan er pas gedacht worden aan continu verbeteren. In deze video heb ik je uitgelegd wat de belangrijkste verschillen zijn tussen VCA* en VCA**. Ben je er nog niet helemaal over uit? Neem dan gerust even contact met ons op. Dan leggen we het je verder uit!
Kom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!