VCU en VCAWat is VCA 1 ster?

Het VCA* certificaat is een certificaat dat door bedrijven behaald kan worden. Naast VCA* (1 ster) is er ook VCA** (2 sterren). VCA staat voor Veiligheid Gezondheid Checklist Aannemers. De bijbehorende VCA* norm is een soort van checklist waarbij het 12 hoofdstukken gaat over Veiligheid, Gezondheid en Milieu met focus op de wijze waarop je organisatie deze zaken heeft ingeregeld. Het doel van VCA* is dat organisaties de risico’s die omtrent veiligheid en gezondheid spelen zoveel mogelijk worden beperkt.

VCA 1 ster is bedoeld voor bedrijven met een doorgaans wat minder complexe organisatiestructuur zonder onderaannemerschap. Verder kan de grootte van een organisatie ook van belang zijn in een keuze voor VCA*. VCA 1 ster richt zich bijvoorbeeld met name op de VGM-werkzaamheden op de werkvloer, waar de 2-sterren variant zich vooral richt op de hele VGM-structuur.

Lees ook het artikel: ‘Het verschil tussen VCA 1 ster en VCA 2 sterren

VCA* certificering behalen?

VCA logoWanneer je met een VCA 1 ster certificering aan de slag gaat, dan zijn er een aantal zaken, ook wel basiselementen genoemd, waaraan je organisatie dient te voldoen. Dit zijn o.a.:

  • Je organisatie dient in het bezit te zijn van een VGM-RI&E; een eis uit de norm;
  • Je dient middelen en materiaal te keuren;
  • Je medewerkers dienen in het bezit van een VCA-persoonsdiploma te zijn en leiddinggevenden dienen over een VOL-VCA diploma te beschikken;
  • Er is vastgelegd hoe je organisatie omgaat met ongevallen, toolboxen en werkplekinspecties ed.

Het behalen van een VCA* certificering is niet iets wat je even doet als organisatie. Het kost je organisatie een investering in tijd en geld en er dienen behoorlijk wat zaken ingeregeld te worden. Echter, VCA* certificeren is iets wat zichzelf terugverdiend. Je medewerkers werken veiliger, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk afneemt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je voldoet aan de eis van opdrachtgevers en mee kunt doen in aanbestedingen waarbij om een VCA* certificaat gevraagd wordt. Bovendien voldoe je aan de geldende wet- en regelgeving, waardoor je bij inspectie van SZW de zaken netjes op orde hebt.

Meer over VCA

Aan de slag met VCA*

Wil je aan de slag met VCA 1 ster en kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze VCA-adviseurs voorzien je graag van passend advies en gaan op een praktische manier met je aan de slag om de zaken die vereist zijn vanuit de VCA-norm met je in te regelen. Daarbij nemen we altijd jouw organisatie als uitgangspunt, zodat het aansluit op jouw dagelijkse praktijk.

NEEM CONTACT OP