Vanaf 2022 Veiligheidsladder verplicht voor aanbestedingen in de bouw

Vanaf 2021 is certificering voor de Veiligheidsladder bij aanbestedingen in de bouw verplicht.

Veiligheidsladder-bouw-2021-verplicht
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Veiligheidsbewustzijn wordt vanaf 2022 als verplichting meegenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw (Bron: rijksvastgoedbedrijf.nl). Dat is door de ondertekenaars afgesproken in de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). De werkzaamheden in de bouwbranche gaan gepaard met een heleboel risico’s en de bouwsector is één van de sectoren waarin jaarlijks nog veel ongevallen plaatsvinden. Om die reden wordt vanaf 01-01-2022 certificering voor de Veiligheidsladder (of ook wel Safety Culture Ladder) gevraagd. Het doel van deze afspraken is het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn in de hele keten.

Update, LET OP:
Door de crisis rondom Covid-19 zijn de audits rondom de Safety Culture Ladder (SQL) stilgevallen en wordt binnen de bouwsector prioriteit gegeven aan de gezondheid van medewerkers. Hierdoor is de invoeringsdatum van de Safety Culture Ladder verplaatst van 01-01-2021 (oorspronkelijke datum) naar 01-01-2022 (bron: GC-veiligheid.nl).

Is het dan verstandig om de implementatie van de Veiligheidsladder uit te stellen? NEE! De eis vanuit de ViA Bouw is dat er op 01-01-2022 een trede 2 behaald is. Het veranderen van gedrag en cultuur richting de eis van deze trede kost tijd en moeite, waardoor het aanbevolen is om op tijd te starten met het implementeren van de juiste maatregelen. Meer informatie over de eis vind je hieronder. Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op!

Veiligheidsladder voor opdrachtnemers en -gevers

Vanaf 01-01-2021 wordt middels de GCVB de Veiligheidsladder in de bouwbranche gehanteerd om zo het veiligheidsbewustzijn van organisaties die opdrachten voor hen uitvoeren meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn in de hele keten te verhogen wordt niet enkel certificering voor de Veiligheidsladdergevraagd van opdrachtnemers, maar ook opdrachtgevers laten zich certificeren. De ondertekenaars van de GCVB zijn ervan overtuigd dat veiligheidsbewustzijn in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen in de bouw.

Veiligheidsbewustzijn en -gedrag beïnvloeden

“Bij certificering voor de Veiligheidsladder – of Safety Culture Ladder – wordt het daadwerkelijke veiligheidsgedrag ge-audit”, aldus de voorzitter van de GCVB. Om die reden is er gekozen voor deze beoordelingsmethode, want juist het veiligheidsbewustzijn en -gedrag is hetgeen dat de GCVB wil beïnvloeden. De invoering van de Veiligheidsladder gaat in fasen. Vanaf 2022 is trede 2 van de ladder vereist en vanaf 2023 is trede 3 vereist. Wil je meer weten over de verschillende laddertreden van de Veiligheidsladder? Lees dan het artikel: ‘De Veiligheidsladder treden; de 5 verschillende niveaus verklaard.

Wat is de Veiligheidsladder?
De Veiligheidsladder is een beoordelingsmethode die veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen stimuleert. Het doel van de ladder is het terugdringen van onveilige situaties en de incidenten die daar het gevolg van zijn. Met de Veiligheidsladder wordt dus gemeten hoe bewust, of juist onbewust, een organisatie omgaat met veiligheid. Lees ook het artikel: ‘Wat is de Veiligheidsladder norm’.

Uit recente cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) is gebleken dat het aantal bedrijfsongevallen jaarlijks nog altijd stijgt. In 2018 vonden er 4.368 ongevallen plaats, een stijging van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De bouwsector is één van de sectoren waar jaarlijks veel ongevallen plaatsvinden. Dat gaat hand in hand met het (on)veilig handelen van werknemers. Door diverse redenen, zoals gebrekkige communicatie en afstemming, het gevoel van werk- en tijdsdruk en inadequaat handelen bij onveilige situaties, gebeuren er veel ongelukken. Het is voor bedrijven van groot belang dat er een veiligheidscultuur wordt ontwikkeld waarbij aangestuurd wordt op bewust veilig handelen van medewerkers om zo het aantal ongevallen terug te dringen.

Doe de SCL Keuzeboom en ontvang passend advies

Doorloop dan onze handige Keuzeboom SCL. Daarin geven we je aan de hand van door jou ingevulde antwoorden een aanbeveling over de vorm van de Safety Culture Ladder waarmee jouw organisatie aan de slag kan gaan om te voldoen aan de eisen/wensen van een opdrachtgever. Indien je dat wenst kunnen we daarna ook geheel vrijblijvend contact met je opnemen om je te voorzien van passend advies of op weg te helpen.

Wil je de SCL Keuzeboom doorlopen? Klik dan op de oranje button ‘Start keuzeboom’ en beantwoord de vragen:

Meer informatie over de Veiligheidsladder?

Bij CertificeringsAdvies Nederland begeleiden we bedrijven bij het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Ook ondersteunen we organisaties richting certificering voor een trede van de Veiligheidsladder. Heb je vragen of wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord!

Veiligheidsladder informatiesheets

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields