Vakantietijd: Zijn er wel genoeg BHV’ers aanwezig in je bedrijf?

Vanuit de Arbowet is het verplicht om voldoende BHV'ers in je organisatie te hebben. Maar hoe zit dat in de vakantieperiode? Lees snel verder.

BHV in vakantietijd
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Het is vakantietijd. Een periode waarin veel collega’s tegelijkertijd lekker met vakantie zijn. Maar heb je er eigenlijk wel over nagedacht hoe het zit met de aanwezige BHV’ers in je bedrijf gedurende de vakantieperiode? Een vraagstuk waar veel bedrijven niet bij stil staan, maar wat wel degelijk risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid binnen een bedrijf.

Voldoende BHV’ers binnen je bedrijf

De Arbowet beschrijft dat een bedrijf de bedrijfshulpverlening goed op orde dient te hebben. Zo is het binnen iedere organisatie verplicht om een aantal werknemers op te leiden tot BHV’er en deze personen van een uitrusting te voorzien waarmee ze hun BHV-taken goed uit kunnen voeren. Maar hoeveel werknemers dien je als organisatie op te leiden? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In de wet is dit namelijk niet vastgelegd. Het is afhankelijk van:

 • De bedrijfsgrootte
 • De veiligheidsrisico’s
 • De gezondheidsrisico’s

Om deze risico’s goed in kaart te kunnen brengen kun je ervoor kiezen om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)uit te laten voeren.

BHV cursus volgen?

Bij de CAN Academy kun je terecht voor zowel BHV cursussen alsmede BHV herhalingen. Bekijk ons cursusaanbod en boek je cursus direct online. Een BHV cursus kan ook als Incompany training bij jouw bedrijf op locatie verzorgd worden, zodat meerdere collega’s tegelijkertijd op de vertrouwde werkplek de training kunnen volgen.

Voldoende BHV’ers tijdens de vakantieperiode

Wanneer je bezig bent met het inregelen van de bedrijfshulpverlening dien je goed na te denken over de personen die je als BHV’er in gaat zetten. Daarbij is het niet enkel van belang wat voor type personen je opleidt tot BHV’er, maar dien je ook rekening te houden met logistieke aspecten. Zeker wanneer je een groter bedrijf hebt dat bestaat uit meerdere afdelingen is het zaak om dit goed in te regelen. Het is immers niet handig als er op een bepaalde afdeling iets gebeurt en de BHV’er vanuit een andere vleugel van het pand te hulp moet komen schieten. Ook is het natuurlijk niet praktisch als de BHV’ers veel buiten de deur zijn, in dezelfde ploegendiensten werken of dus tegelijkertijd met vakantie zijn. Denk daarom goed na over het vakantierooster met betrekking tot de bedrijfshulpverlening!

New call-to-action

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

BHV cursus?

Bij onze CAN Academy volg je zowel een BHV als BHV herhaling cursus!

 • Snel geregeld
 • Cursus op maat
 • Ook incompany mogelijk!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields