Het is vakantietijd. Een periode waarin veel collega’s tegelijkertijd lekker met vakantie zijn. Maar heb je er eigenlijk wel over nagedacht hoe het zit met de aanwezige BHV’ers in je bedrijf gedurende de vakantieperiode? Een vraagstuk waar veel bedrijven niet bij stil staan, maar wat wel degelijk risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid binnen een bedrijf.

Voldoende BHV’ers binnen je bedrijf

De Arbowet beschrijft dat een bedrijf de bedrijfshulpverlening goed op orde dient te hebben. Zo is het binnen iedere organisatie verplicht om een aantal werknemers op te leiden tot BHV’er en deze personen van een uitrusting te voorzien waarmee ze hun BHV-taken goed uit kunnen voeren. Maar hoeveel werknemers dien je als organisatie op te leiden? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In de wet is dit namelijk niet vastgelegd. Het is afhankelijk van:

  • De bedrijfsgrootte
  • De veiligheidsrisico’s
  • De gezondheidsrisico’s

Om deze risico’s goed in kaart te kunnen brengen kun je ervoor kiezen om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)uit te laten voeren.

BHV cursus volgen?

Bij de CAN Academy kun je terecht voor zowel BHV cursussen alsmede BHV herhalingen. Bekijk ons cursusaanbod en boek je cursus direct online. Een BHV cursus kan ook als Incompany training bij jouw bedrijf op locatie verzorgd worden, zodat meerdere collega’s tegelijkertijd op de vertrouwde werkplek de training kunnen volgen.

BEKIJK CURSUSSEN
Training Academy

Voldoende BHV’ers tijdens de vakantieperiode

Wanneer je bezig bent met het inregelen van de bedrijfshulpverlening dien je goed na te denken over de personen die je als BHV’er in gaat zetten. Daarbij is het niet enkel van belang wat voor type personen je opleidt tot BHV’er, maar dien je ook rekening te houden met logistieke aspecten. Zeker wanneer je een groter bedrijf hebt dat bestaat uit meerdere afdelingen is het zaak om dit goed in te regelen. Het is immers niet handig als er op een bepaalde afdeling iets gebeurt en de BHV’er vanuit een andere vleugel van het pand te hulp moet komen schieten. Ook is het natuurlijk niet praktisch als de BHV’ers veel buiten de deur zijn, in dezelfde ploegendiensten werken of dus tegelijkertijd met vakantie zijn. Denk daarom goed na over het vakantierooster met betrekking tot de bedrijfshulpverlening!

Artikeltip! Lees ook: Is BHV herhaling verplicht?

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl