Update status ISO 45001

In dit artikel wordt een statusupdate gegeven van de ISO 45001 waarover onlangs een besluit is genomen. Lees snel verder voor de update.

Health and Safety System - ISO 45001 update
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Ruim een jaar geleden schreven we over de publicatie van de ISO 45001 die eind 2016 werd verwacht. Helaas bleek er, nadat het eerste concept goedgekeurd was, te weinig draagvlak te bestaan om naar de volgende fase van de ontwikkeling van ISO 45001 over te gaan. Inmiddels is de status van ISO 45001 geüpdatet. Eind november zal de norm voor Arbomanagement voor de laatste stemming worden gepubliceerd. Stemgerechtigden kunnen dan alleen nog aangeven of zij wel voor definitieve publicatie van de norm zijn of niet. Na 8 weken wordt de uitslag bekendgemaakt en zal duidelijk worden of we definitief over kunnen gaan naar de nieuwe ISO 45001 norm.

Verschillen tussen OHSAS 18001 en ISO 45001

De drie belangrijkste verschillen tussen OHSAS 1800 en ISO 45001 zijn:

 1. Toevoeging van de contextanalyse. Dit zagen we ook al in de andere nieuwe ISO normen, zoals ISO 9001:2015 en ISO 14001:2015. Bekijk hier ons stappenplan voor de contextanalyse.
 2. De integratie met andere bedrijfsprocessen. Arbomanagement is niet alleen de verantwoordelijkheid van de KAM-afdeling, maar van de hele organisatie.
 3. Geen verplichte procedures meer, maar gedocumenteerde informatie.

Wat ons betreft is de update naar ISO 45001 een positieve ontwikkeling. ISO 45001 legt de focus op relevante maatregelen per bedrijf en maakt betrokkenheid van het topmanagement noodzakelijk. En dat is alleen maar goed, want Arbomanagement gaat tenslotte iedereen binnen de organisatie aan.

Update

Inmiddels is de ISO 45001 norm gepubliceerd, inclusief de Nederlandse vertaling van de norm. De norm vervangt OHSAS 18001 niet alleen, maar is ook nog een stuk uitgebreider. Maar geen zorgen! Een dik handboek is niet verplicht. Wil je aan de slag met deze norm en zoek je ondersteuning? Dan helpen wij je uiteraard graag. In onze aanpak nemen we niet de norm, maar juist jouw organisatie als uitgangspunt. Zo bepalen we samen de doelstellingen en werken we naar het beste resultaat!

Download ISO 45001 contextanalyse

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Meer over ISO 45001?

Wil je meer weten over de contextanalyse in ISO 45001? Download de gids!

 • Een goed beeld
 • Praktische tips
 • Stap voor stap

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields