Leestijd: 5 minuten

Toolboxcafé Communicatie: Een succes!

Het zesde toolboxcafé ging over communicatie. Een belangrijk onderwerp, zeker in verband met veilig werken.

Toolboxcafe communicatie.
Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

Afgelopen donderdag was het alweer tijd voor het zesde toolboxcafé. Tijdens de toolboxcafés staan verschillende onderwerpen die raakvlak hebben met Arbo & Veiligheid centraal. Ditmaal werden de aanwezigen bijgepraat over het onderwerp communicatie en dan specifiek over hoe communicatie de veiligheid op de werkvloer kan vergroten. Het was een levendige en interactieve sessie geworden. Hoe het er precies aan toeging lees je in dit artikel!

De toolboxcafés

Wat zijn de toolboxcafés precies? Vanuit de VCA norm is het verplicht om jaarlijks meerdere toolboxmeetings te organiseren waarin een of meerdere onderwerpen omtrent veiligheid en veilig werken worden besproken. Bij dergelijke bijeenkomsten gaat het erom dat er met collega’s actief wordt gesproken en nagedacht over een bepaald veiligheidsthema. De opzet van een toolboxmeeting is echter niet in beton gegoten. Daarom willen wij er bij CertificeringsAdvies Nederland een leerzame maar gezellige aangelegenheid van maken. Hiertoe organiseren wij elke maand een toolboxcafé; een toolboxmeeting met een hapje, een drankje en een luchtige -en gezellige sfeer. Iedereen is welkom en doordat er altijd meerdere mensen van verschillende organisaties deelnemen, ontstaan er levendige en interessante gesprekken over de realiteit bij ieders eigen bedrijf.

De toolbox communicatie

Zoals gezegd stond ditmaal het onderwerp communicatie centraal. Communicatie is namelijk erg belangrijk om veiligheid en gezondheid op het werk te garanderen. De onderwerpen die werden besproken licht ik hieronder toe.

Een boodschap overbrengen

Het doel van communicatie is natuurlijk het overbrengen van informatie. Vaak wordt hierbij gedacht aan verbale communicatie, maar informatie kan uitgewisseld worden doormiddel van alle menselijke zintuigen. Zowel non-verbale als verbale communicatie spelen een belangrijke rol in het overbrengen van jouw boodschap aan de ander.

De ontvanger

Écht effectief communiceren is meer dan zomaar zeggen wat je wilt. Wil je echt dat je gesprekspartner begrijpt wat je bedoelt en dat diegene iets doet met die informatie? Dan is het noodzakelijk om in gedachten te houden met wie je aan het praten bent. Niet iedereen is namelijk hetzelfde en daarom zal de ene manier van communiceren een beter resultaat hebben dan de andere. Waar sommigen behoefte hebben om instructies of informatie op een zachte en sympathieke manier te ontvangen, willen anderen liever direct zonder poespas horen wat je te zeggen hebt. Daarom is het belangrijk goed te weten wie je voor je hebt en je manier van communiceren hierop aan te passen.

Daarnaast is een gesprek geen gesprek als de ander niks terug kan zeggen. Sta daarom ook altijd open voor de input van anderen en neem die input ook serieus. Geef de ander dus de ruimte om te reageren op hetgeen dat jij hebt gezegd.

Inlevingsvermogen

Als het gaat om veilig en gezond werken, dan hangt het aansturen van collega’s ook erg af van de fase van het leerproces waar zij inzitten. Iedereen die namelijk een taak uitvoert zit namelijk in een leerproces, deze bestaat grofweg uit vier fases:

  1. Onbewust onbekwaam. In dit geval is je collega is zich er niet van bewust dat hij of zij niet in staat is om een taak helemaal correct uit te voeren. In deze fase is het van belang dat je collega bewust wordt van het feit dat hij of zij de taak nog niet kan uitvoeren. Op deze manier moet er een behoefte ontstaan om deze vaardigheden te leren.
  2. Bewust onbekwaam. Zodra je collega zich er bewust van is dat de benodigde vaardigheden ontbreken, is hij of zij bewust onbekwaam.
  3. Bewust bekwaam. Je collega is bewust bekwaam zodra hij of zij de vaardigheden aardig onder de knie heeft en in staat is om de taak goed uit te voeren. Er moet alleen nog wel goed nagedacht worden bij elke handeling.
  4. Onbewust bekwaam. In deze laatste fase heeft je collega de vaardigheden volledig onder controle en is hij of zij in staat om de taak uit te voeren zonder hier uitvoerig over na te denken. Het gaat als het ware automatisch.

Het is belangrijk om te weten in welke van deze vier fases je collega zit als je diegene wil aansturen. Je moet je dus echt inleven in de persoon en erbij stil staan welke manier van communiceren het beste past bij de fase waar die persoon inzit. In fase 1 is het belangrijk dat je duidelijk bent in hetgeen dat je verwacht van je collega en dat je geduldig blijft. In de tweede fase ga je je medewerker coachen. Hierbij moet je oppassen dat je je collega niet het gevoel geeft dat je hem of haar aan het betuttelen bent of niet serieus neemt. Geef daarom niet te veel details over de opdracht. Het gaat erom dat deze persoon vertrouwen kweekt en de motivatie voelt om door te gaan met leren.

In fase 3 kan je je medewerker echt vragen om de taak eens zelfstandig voor je uit te voeren. Houd het simpel en geef niet in een keer teveel opdrachten mee. In de laatste fase heb je in principe geen omkijken meer naar je collega, dus kan je vrij eenvoudig vragen of diegene de taak voor je wilt uitvoeren, rekening houdend met de gewenste communicatiestijl. Blijf echter wel betrokken bij je medewerker, je wilt niet dat die persoon je niet meer op de hoogte stelt van ontwikkelingen rondom de taak.

Een geslaagde toolbox

Omdat er veel ruimte is voor eigen inbreng ontstonden er leuke en interessante gesprekken. Iedereen heeft namelijk wel ervaring als het gaat om miscommunicatie. Door hierover te praten, konden de andere aanwezigen hier weer van leren. Het delen van praktijkervaringen leidde bij iedereen tot nieuwe inzichten. Bedankt alle aanwezigen voor jullie betrokkenheid en enthousiasme tijdens dit toolboxcafé.

Ook een toolboxcafé bijwonen?

We zien graag alle aanwezigen weer terug bij ons volgende toolboxcafé in juli. Het thema van deze toolbox is ATEX – Stofexplosies. Wil jij er deze keer ook bij zijn? Meld je dan aan via onze aanmeldpagina! Wil je toch liever een ander toolboxcafé bijwonen? Bekijk dan de data en onderwerpen van alle toolboxcafés.

Meld je aan!

Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

Ook een toolboxcafé bijwonen?

Meld je dan snel aan!

  • Veiligheidsbewustzijn verhogen
  • Interactief
  • Sparren met vakgenoten
  • Incl. snacks

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields