Tekort aan veiligheidskundigen in MKB

Er is een tekort aan veiligheidskundigen, met name in het MKB. Wat is de reden hiervoor en waarom is het juist nu belangrijk om een veiligheidskundige in dienst te hebben? Je leest het in dit artikel!

Tekort aan Veiligheidskundige MKB
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) stelt dat er een tekort is aan gekwalificeerde veiligheidskundigen in organisaties. Dit is bij veel organisaties het geval, maar met name bij Nederlandse MKB-bedrijven. Dit is zorgwekkend omdat organisaties mede hierdoor structureel arbeidsvoorwaarden schenden en de medewerkers een vergrote kans hebben op een ongeval. Waarom is dit juist nu zorgwekkend? In dit artikel lees je er alles over!

Het tekort aan veiligheidskundigen

Het tekort aan veiligheidskundigen wordt mede veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt én door het feit dat er simpelweg niet veel gekwalificeerde veiligheidskundigen zijn. Ondertussen is het hebben van een dergelijke specialist op het gebied van veiligheid volgens NVVK-voorzitter Rob van Houten wel noodzakelijk, zeker nu. Zo stelt hij: “Alle bedrijven in Nederland merken een sterk toegenomen regeldruk, voortkomend uit o.a. strengere en snel veranderende milieu- en arbowetgeving. Om deze complexiteit te her- en erkennen en managen, is de aanwezigheid van veiligheidskundig gekwalificeerde professionals in vrijwel elke organisatie tegenwoordig een must. Ook in het MKB”.

De MKB-bedrijven

In het MKB is de situatie het meest zorgwekkend. Minder dan de helft van dit type bedrijf beschikt over een professionele inventarisatie van de bedrijfsrisico’s, zoals een RI&E, stelt NVVK-lid Harmen Dijkman. Bovendien bestonden de kosten voor letselschade de afgelopen jaren uit honderden miljoenen euro’s. Dit geeft aan dat er regelmatig ernstige bedrijfsongevallen plaatsvinden bij MKB-bedrijven.

Het verschil tussen MKB en grote organisaties

Bij zowel MKB als grote bedrijven heerst er een tekort aan veiligheidskundigen. Echter is het tekort, zoals gezegd, bij de MKB-bedrijven wel een stuk schrijnender. Volgens Van Houten komt dat doordat grotere organisaties vaker in staat om een hecht team van Health Safety and Environment (HSE)-professionals in dienst te hebben én te houden en is dit voor MKB’ers vaak niet het geval. Hierdoor is er bij grote bedrijven over het algemeen meer aandacht voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Zet in op het opleiden van veiligheidskundigen

Naar aanleiding van dit tekort en de confronterende statistieken roept het NVVK onder andere alle werkgevers en sectororganisaties op om nog meer aandacht te geven aan veiligheid op de werkvloer en aan de essentiële rol die veiligheidskundigen spelen binnen organisaties. Een manier om hier invulling aan te geven is door meer veiligheidskundigen op te leiden.

Safety Officer as a Service (SoaaS)

Als je als organisatie echt wil inzetten op het verbeteren van de veiligheidsomstandigheden op de werkvloer, maar er simpelweg niet de mensen voor hebt, dan is het ook mogelijk om een externe deskundige in te huren. Deze externe deskundige, ook wel Safety Officer genoemd, neemt alle taken omtrent de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie over en zorgt daarnaast voor continue verbetering op dit gebied. Dit biedt voor veel (MKB)bedrijven een ideale uitkomst. CertificeringsAdvies Nederland biedt deze zogenaamde Safety Officer as a Service (SoaaS) dienst al geruime tijd aan. Meer over de SoaaS dienst lees je in: Health en Safety Officer as a Service.

Offerte aanvragen algemeen

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields