Leestijd: 6 minuten

Stappenplan implementatie VCU certificering: in 6 stappen naar een certificaat

Wil je VCU implementeren? Dan geven we je in dit artikel een handig stappenplan voor VCU implementatie. Hoe werkt het en wat moet je doen?

Implementatie vcu certificering
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Hoe gaat de implementatie VCU certificering in zijn werk? Een veelgestelde vraag die we regelmatig bij (uitzend)organisaties voorbij horen komen. Binnen veel organisaties vraagt men zich af hoe het proces van VCU implementatie precies verloopt. Welke stappen moet men zetten? Wat moet men inrichten? Welke eisen zitten er aan VCU? In dit artikel zetten we dat voor je uiteen, inclusief handig stappenplan voor VCU implementatie.

VCU implementatie: zelf doen of uitbesteden?

In de meeste gevallen gaan uitzendbureaus aan de slag met implementatie van een VCU certificering omdat ze vanuit een opdrachtgever die eis opgelegd krijgen. In veel gevallen zie je daarom dat organisaties op zoek gaan naar begeleiding bij het behalen van VCU. Zo kunnen de eigen medewerkers zich blijven focussen op hun core-business en zijn ze niet druk met het inregelen van een certificering. CertificeringsAdvies Nederland kan je organisatie daar ook mee helpen. Zowel in de vorm van advies en ondersteuning alsmede bij het verzorgen van VCU trainingen. Wil je daarover meer weten? Neem gerust contact op. Hieronder zetten we een stappenplan voor VCU implementatie voor je uiteen. Zo weet je in ieder geval hoe een dergelijk traject in zijn werk gaat.

Stappenplan VCU implementatie

  1. Doorlopen van de VCU norm
  2. VCU handboek opzetten
  3. NEN 44001-integratie
  4. VIL-VCU training
  5. Interne audit (laten) uitvoeren
  6. De audit door een CI

Hieronder volgt een toelichting per stap

1. Doorlopen van de VCU norm

Om uiteindelijk een VCU certificaat te kunnen behalen, is het van belang dat je weet hoe de VCU norm in elkaar zit en wat de eisen zijn die daarin staan. Tijdens een begeleidingstraject van CertificeringsAdvies Nederland wordt de norm altijd met je doorlopen. Onze adviseur geeft uitleg bij de vragen en geeft praktische handvaten om de norm te kunnen toepassen binnen jouw organisatie.

Belangrijke zaken die aan bod komen in de VCU norm zijn:

  • Het veiligheidsbeleid van je organisatie;
  • Het voorkomen van incidenten door bedrijfsspecifieke risico’s te beheersen.

“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring? Bekijk de klantcase van Techniche

2. VCU managementsysteem of VCU handboek opzetten

Bij VCU draait het uiteindelijk om het in kaart brengen en beheersen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor uitvoerende medewerkers. Het is van belang om risico’s vast te stellen en daarvoor treffende beheersmaatregelen vast te stellen. Dat dient vervolgens vastgelegd te worden in een managementsysteem (of VGM-systeem) of handboek. Door het vast te leggen kun je aantoonbaar maken hoe je zaken hebt geregeld binnen je organisatie.

Bij CertificeringsAdvies Nederland vinden we dat een VCU managementsysteem of handboek praktisch toegevoegde waarde moet bieden. Wij nemen daarom niet de VCU norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Zo beschrijven we niet de VCU norm stap voor stap, maar nemen we de werkwijze van jouw organisatie met betrekking tot veiligheid als basis.

  • We bespreken de risico’s
  • We kijken hoe die beheerst worden
  • Gaan vervolgens zo werken

Uiteraard wordt er wel naar de VCU norm gekeken, want je moet tenslotte ook voldoen aan de eisen van de norm. Daarbij is het uitgangspunt echter om zo min mogelijk af te wijken van de huidige werkwijze binnen jouw organisatie. Zo blijft de werkwijze herkenbaar voor de medewerkers.

3. NEN 4400 integratie

Om te kunnen aantonen dat jouw opdrachtgevers met een ‘gedegen’ organisatie te maken hebben die haar financiële zaken op orde heeft, is het van belang om een NEN 4400-1 te behalen. Wanneer je een VCU certificering wilt behalen, dan is het behalen van NEN 4400 een verplicht onderdeel.

NEN 4400 heeft als doel het fraudebestendig maken van het inlenen van arbeid en uitbesteden van werk. Daarmee is er een beperkter risico voor de opdrachtgever. Om NEN-4400 te behalen, dien je een aantal zaken in te regelen en aan te tonen. Deze zaken borg je in je (VCU) managementsysteem/handboek.

4. VIL-VCU training

Wanneer je als organisatie een VCU certificaat wilt behalen, dan kom je ook in aanraking met de persoonscertificering VIL-VCU die bedoeld is voor mensen die in het uitzendbureau werkzaam zijn. VIL-VCU staat voor diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden, Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties.

Alle intercedenten moeten kennis hebben van en rekening houden met veiligheidseisen en beheersmaatregelen die bij de opdrachtgever gelden. Ze moeten namelijk verplicht de uitzendkrachten die ze uitzenden op de hoogte brengen van dit soort zaken. Om die reden moeten intercedenten dus verplicht een VIL-VCU certificering behalen als onderdeel van het VCU certificaat.

5. Interne audit (laten) uitvoeren

Wanneer je daadwerkelijk VCU wilt certificeren, dan krijg je tegen het einde van het traject te maken met de VCU interne audit. Tijdens de interne audit wordt het VGM-beheersysteem (of handboek) getoetst aan de normeisen om te kunnen bepalen of je organisatie aan die VCU eisen voldoet.

De interne audit uitvoeren is zelf één van de belangrijkste eisen uit de VCU norm en daarmee ook een verplicht onderdeel. Als het ware is de interne audit ook gelijk een generale repetitie van de externe audit die door een Certificerende Instantie (CI) uit wordt gevoerd. Je kunt het hele systeem nog eens toetsen en vervolgens de puntjes op de i zetten alvorens de externe auditor langskomt.

Je kunt ervoor kiezen om een interne audit zelf uit te voeren. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je kunt er ook voor kiezen om de interne audit uit te laten voeren door een externe, zoals een adviseur van CertificeringsAdvies Nederland. Zo weet je zeker dat er geen belangenverstrengeling is, komt er een gespecialiseerd iemand op bezoek en kunnen je eigen medewerkers zich blijven focussen op hun kerntaken.

6. De audit door een CI

Wanneer je aan het einde van de implementatie VCU certificering bent gekomen en je wilt VCU certificeren, dan dien je een externe audit te laten uitvoeren door een Certificerende Instantie (CI). Een CI is bevoegd om de verplichte (externe) audit uit te voeren en mag het VCU certificaat aan jouw organisatie uitreiken.

De externe audit is als het ware een uitgebreide variant van de interne audit. Het managementsysteem/handboek wordt bekeken en daarbij wordt gecheckt of alle zaken goed zijn opgepakt en in de praktijk ook daadwerkelijk zo worden uitgevoerd. Wanneer je de audit goed doorstaat, dan wordt het VCU certificaat aan je organisatie uitgereikt.

Meer informatie of direct aan de slag?

Wil je meer weten of direct aan de slag met implementatie VCU certificering? In beide gevallen ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag verder!


Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Snel op weg naar een VCU certificaat?

Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids

  • Wat houdt VCU in?
  • Wat zijn de kosten?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields