Takenpakket
Wat doet een Security Officer?
Een Security Officer heeft een divers pakket aan verantwoordelijkheden In principe is een SO verantwoordelijk voor het continue proces van informatiebeveiliging en dit naar een hoger niveau te tillen. Onderstaand een overzicht van mogelijke taken:
- Een SO zet een Information Security Management System (ISMS) op;
- Een SO is het aanspreekpunt voor vraagstukken omtrent informatiebeveiliging;
- Een SO zorgt ervoor dat certificeringen (ISO 27001 bijvoorbeeld) worden behaald en behouden;
- Een SO grijpt in en verwerkt incidenten rondom informatiebeveiliging;
- Een SO neem de noodzakelijke maatregelen om risico’s te vermijden/verkleinen;
- Een SO is verantwoordelijk om het bewustzijn te verhogen (door middel van trainingen of workshops bijvoorbeeld).
Waarom een Security Officer?
Het kan een hele uitdaging zijn om de informatiebeveiliging binnen je organisatie te borgen en daarbij grip te blijven houden op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV) van informatie. Met een SO heb je één centraal aanspreekpunt en verantwoordelijke om aan de slag te gaan met verbeterpunten. Op die manier blijven deze verbeterpunten dus niet ‘zweven’ totdat iemand zich geroepen voelt.
Is een Security Officer verplicht?
Een Security Officer is net verplicht. Maar ga je als organisatie serieus om met informatiebeveiliging, dan kun je er bijna niet omheen om iemand als Security Officer aan te stellen. Daarbij wel de opmerking dat dit niet betekent dat de Security Officer de enige is die bezig hoort te zijn met informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging gaat namelijk hand in hand met het gedrag van iedereen binnen je organisatie. Door iemand als Security Officer aan te stellen (of deze in te huren) borg je dat continu verbeteren op het gebied van informatiebeveiliging centraal staat en dat er direct wordt ingespeeld op incidenten of een datalek.
SOaaS
Een Security Officer as a Service
Wil je, in plaats van iemand intern aan te stellen als Security Officer, liever een extern iemand in huis halen? Dat kan met behulp van een Security Officer as a Service. Een aantal voordelen hiervan:
- Een extern persoon gaat onafhankelijk te werk;
- Een extern persoon neemt veel kennis en kunde mee vanuit zijn of haar vakgebied;
- Door de onafhankelijkheid en de kennis en kunde kan een externe ongevraagd advies geven waarmee de informatiebeveiliging van je organisatie naar een hoger niveau wordt getild;
- Een extern persoon is altijd op de hoogte van trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en daarnaast ook van de huidige wet- en regelgeving;
- Wanneer er onvoldoende kennis in huis is om zelf een SO aan te stellen, kun je met een extern persoon alsnog direct aan de slag.
Kom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!