Risicomanagement gaat hand in hand met gedrag van mensen. Sterker nog: het gedrag van mensen is cruciaal binnen het thema risicomanagement. De kunst is bewerkstelligen dat mensen onbewust die dingen doen waarmee operationele risico’s worden vermeden. Maar hoe krijg je dat als organisatie voor elkaar? Wat zijn de zaken waar je mee moet beginnen? In dit artikel vertellen we je daar meer over.
Lees ook het artikel: ‘Risico-gebaseerd denken als uitgangspunt voor integraal risicomanagement.‘
Kaders, vertrouwen en bevoegdheid
In een eerder artikel genaamd ‘risicomanagement: doe het bottom-up!’ gaven we al aan dat risicomanagement enerzijds benaderd dient te worden vanuit je gestelde strategie en doelen en dat het anderzijds zaak is om te kiezen voor een bottom-up benadering. Dat houdt in dat mensen op de werkvloer, die het werk daadwerkelijk verrichten, actief betrokken dienen te worden bij risicomanagement. Zij zitten in de dagelijkse operatie en kunnen risico’s het beste inschatten. Door hen actief te betrekken wordt de kans dat ze het werk ook daadwerkelijk zo uit gaan voeren een stuk groter dan wanneer hen allerlei regels worden opgelegd. Risicomanagement is namelijk geen papieren exercitie, maar draait om het gedrag van mensen.
Betekent bovenstaande dan dat je mensen compleet de vrije hand moet geven? Nee! Je moet mensen natuurlijk wel kaders bieden en richting geven en uiteraard moet je daar een bepaalde set aan managementtools omheen bouwen voor bijvoorbeeld een stuk registratie en evaluatie. De kunst is echter om vervolgens geen regels en protocollen voor te schrijven en op te leggen, maar juist om samen te ontdekken. Mensen vertrouwen en bevoegdheid geven, hen zelf ermee bezig laten zijn en hen zelf zaken vast laten leggen. Idee is dat mensen zich eigenaar voelen van een probleem of situatie. Dat creëert risicobewustzijn. In elk geval meer dan wanneer je een pak documenten neerlegt in de veronderstelling dat mensen ze gaan lezen, daarnaar gaan leven en daarop worden afgerekend.
Meer lezen over risicomanagement? Bekijk dan het artikel: Wat is risicomanagement met betrekking tot de ISO 9001 norm?
Alle ballast overboord
Wanneer je mensen eigenaar maakt en hen zelf met risicomanagement aan de slag laat gaan binnen bepaalde kaders, gaat dan alles goed? Nee, natuurlijk niet. Mensen maken nu eenmaal fouten. Wat voor methode je ook kiest, het verhindert nooit dat mensen fouten maken. Dat komt doordat prestaties van mensen en de manier waarop zij in de wedstrijd zitten worden bepaald door gedrag. Gedrag wordt weer bepaald door de context waar iemand in opereert. Die context bestaat uit een heleboel factoren zoals bijvoorbeeld de opdracht of taak die je uitvoert, de procedures die daarbij horen, de modellen die je organisatie stelt, maar ook factoren zoals werkdruk, motivatie etc.
Het is een utopie dat je al die factoren die een rol spelen in die context kunt controleren. Toch draaien vrijwel alle systemen en modellen die we in organisaties toepassen om het beïnvloeden of controleren van bepaalde aanleidingen. De gedachte is dat je daarmee gedrag kunt beïnvloeden, maar dat is niet (helemaal) waar. Gedrag wordt, zoals hierboven omschreven, beïnvloedt door de context, maar vooral ook door de consequenties. Mensen die zich bewust zijn van de consequenties gaan zich anders gedragen.
Bekijk ook: Risicomanagement: doe het bottom-up!
Heeft het dan zin om allerlei regels en protocollen op te stellen die aanleidingen beïnvloeden? Nee dus. Het gaat er juist om dat je gezamenlijk nadenkt over een set aan regels, protocollen en modellen en enkel die zaken opneemt in je systeem die ook daadwerkelijk iets toevoegen en bijdragen aan je doel(en). Dergelijke doelen kunnen zijn ‘waarde naar de klant’, ‘zinvolle processtappen’ en/of ‘beheersing van operationele risico’s, veiligheidsrisico’s ed.’. De truc is om alle onnodige ballast uit je systeem te slopen door enkel die informatie boven tafel te halen die je echt wilt weten en waarmee je ook echt iets kunt ter verbetering. Vraag gewoon eens aan mensen binnen je organisatie van welke zaken ze dagelijks veel ‘last’ hebben en die naar hun idee geen waarde toevoegen? Hoe vaak wordt de informatie echt gebruikt?
Waardevolle informatie
Wanneer het bijvoorbeeld draait om ‘veilig(er) werken’ zie je regelmatig dat organisaties gaan standaardiseren en grijpen naar geijkte methodes. Zo is er een standaard voor werkdocumenten, wordt er gewerkt met apps voor het melden van ongevallen en incidenten etc. Dat werkt natuurlijk wel tot op zekere hoogte, maar niet in het kader van risicomanagement. Waarom niet? Vraag dat eens aan de mensen die er dagelijks mee werken. Hebben zij het idee dat al die documenten en regels kwalitatief betrouwbare informatie opleveren? Hoe is de meldingsbereidheid van mensen (op de werkvloer)? Wat is de kwaliteit van de meldingen? Wat wordt er vervolgens met al die informatie gedaan in het kader van verbeteren van de veiligheid op de werkvloer?
Artikeltip! Bekijk ook: Risicomanagement is geen papieren exercitie
Punt is dat we binnen organisaties vaak druk zijn met audits, inspecties en controles. We zorgen dat alle vinkjes netjes gezet zijn en dat er een mooie analyse in Excel wordt gemaakt waarin alle trends zichtbaar zijn. Wanneer je die informatie bekijkt, dan concluderen we in de meeste gevallen echter dat er niet zo heel veel aan te merken is op de manier van werken. Er zijn weinig ongevallen, weinig trends zichtbaar en als ze er wel zijn dan is het doorgaans ‘niets bijzonders’. Wanneer je daar goed naar kijkt dan kom je tot de conclusie dat dergelijke inspecties vooral worden gedaan omdat het moet. Eigenlijk zijn we druk met het managen van uitzonderingen. Waarom doen we dat? Omdat het ‘moet van ISO’? Of omdat we die informatie oprecht willen weten?
Optimale mix van cultuur, mensen en mindset
Wanneer we praten over risicomanagement, dan komt het er bij veel organisaties op neer dat men plichtmatig dezelfde riedeltjes afdraait om maar de ‘tick in the box’ te kunnen geven. Vervolgens wordt alles netjes gearchiveerd en is het afgerond. Dat draagt natuurlijk niet bij aan risicobeheersing. Sterker nog: mensen op de werkvloer weten vaak niet eens dat er audits of inspecties hebben plaatsgevonden, laat staan dat zij daarin een rol hebben gespeeld. Wat zij vooral merken is dat ze ‘gestraft’ worden omdat ze zich niet aan de procedure hebben gehouden. Terwijl die procedure niet aansluit bij de manier waarop het werk wordt uitgevoerd en dus niet realistisch is. Mensen op de werkvloer hebben daar geen stem in gehad. Het is hen opgelegd. Eén van de redenen waarom risicomanagement vaak negatieve associaties oproept.
Essentie van dit artikel is dat risicomanagement ontastbaar en daarmee moeilijk te vangen is. Het is namelijk geen ‘tick in the box’. Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat de rol en het gedrag van mensen en de verantwoording die je bij mensen legt, cruciaal is met betrekking tot risicomanagement. Opvallend daarin is dat mensen die op een ‘goede’ manier met risicobeheersing omgaan, dat niet bewust maar juist onbewust doen. Vanuit intrinsieke motivatie en opererend in de juiste mix van cultuur, mensen en mindset. In dergelijke organisaties heerst doorgaans een flow die draait om vriendschap en betrokkenheid.
Wil je meer weten over risicomanagement of wil je binnen jouw organisatie aan de slag met de juiste aanpak? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!