Leestijd: 6 minuten

RI&E stappenplan: in 6 stappen naar een risico-inventarisatie en -evaluatie

De RIE, verplicht voor vrijwel elke organisatie. In dit stappenplan RIE leggen we je in 6 stappen uit hoe je een RI&E opstelt.

Stappenplan RIE
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) heeft als doel om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te verbeteren. Door de juiste maatregelen te treffen worden risico’s zoveel mogelijk beperkt. Een RIE maken (of laten maken) is verplicht vanuit de wetgeving. Maar hoe pak je dat aan? Met dit handige RIE stappenplan laten we je in zes stappen zien wat er voor nodig is om een RI&E te maken. Vervolgens kun je zelf bepalen wat voor jouw situatie de gewenste oplossing is: voer je de RI&E zelf, in huis, uit of besteed je het maken van de RIE (deels) uit?

RI&E klein bedrijf laten uitvoeren?

Ben je een ‘klein bedrijf’ (max. 15 FTE)? En wil je snel een RI&E op laten stellen? Kijk dan eens naar de dienstverlening van CAN Klein Bedrijf. Deze tak van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) is gericht op het snel inregelen van certificeringen en aanverwanten voor kleine bedrijven.

Bekijk RIE CAN klein bedrijf

Waarom het RIE stappenplan?

De afkorting RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Binnen organisaties is het van belang dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Om die reden is het vanuit de wetgeving voor ieder bedrijf met personeel in dienst verplicht om een RI&E te (laten) maken, inclusief Plan van Aanpak (PvA). Dat staat zo omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Een RIE is een handig hulpmiddel om risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid binnen je organisatie in kaart te brengen. Vervolgens kun je maatregelen treffen om de risico’s te beperken. Door gezond en veilig te werken blijft de productiviteit binnen je organisatie op peil en voorkom je vervelende kosten.

RIE: Zelf doen of uitbesteden?

Wie maakt een risico-inventarisatie en -evaluatie? Dat is afhankelijk van de situatie, de grootte en complexiteit van je onderneming en de binnen je organisatie aanwezige kennis. Bepaal allereerst of je een RI&E maken in huis gaat doen of (deels) uitbesteedt aan een externe partner. Of je het nu zelf gaat doen of uitbesteden, het is altijd verstandig om een interne kartrekker (eindverantwoordelijke) aan te wijzen. Zorg er daarnaast voor dat de preventiemedewerker up-to-date is van zijn/haar verantwoordelijkheden en laat deze persoon indien nodig een training volgen.

Stappenplan RIE

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) is een handig hulpmiddel om risico’s op gebied van veiligheid en gezondheid binnen je organisatie in kaart te brengen en vervolgens maatregelen te nemen om deze risico’s te beperken. Hoe pak je dat aan? Hieronder een handig stappenplan RIE dat doorlopen kan worden bij het (laten) opstellen van een RI&E.

Een arbobeleid in je organisatie

Een risico-inventarisatie en -evaluatie maakt onderdeel uit van het arbobeleid van een organisatie. Om de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling, waarin is vastgelegd welke mate van bescherming werkgevers aan werknemers dienen te bieden m.b.t. veiligheid en gezondheid, na te kunnen leven, dien je een arbobeleid te voeren. Wat valt er nog meer onder een arbobeleid?

Stap 1: De inventarisatie

De eerste stap uit het stappenplan RIE is het inventariseren van de risico’s binnen je organisatie. Het resultaat daarvan is een schriftelijk verslag met daarin opgenomen de knelpuntenlijst, ofwel een opsomming van de risico’s. Tijdens de inventarisatie dien je met de volgende zaken rekening te houden:

  • Zorg ervoor dat het hele bedrijf aan bod komt;
  • Overleg met werknemers of de OR/PVT; zij kennen als geen ander de problemen die er spelen;
  • Vermeld alle risico’s, ook de onvermijdbare en reeds beheerste risico’s, zodat er een volledige rapportage ontstaat.

Stap 2: De evaluatie

De lijst met knelpunten uit de eerste stap van het RIE stappenplan vormt de basis voor de evaluatie van de risico’s. In stap twee ga je vervolgens prioriteiten aan die risico’s hangen. De risico’s die de eerste aandacht nodig hebben, plaats je bovenaan. Nadat je dit hebt gedaan, bundel je het geheel in een meerjarenplan. Stel jezelf vragen als:

  • Hoe vaak worden medewerkers blootgesteld aan het risico?
  • Hoe groot zijn de mogelijke gevolgen en schade?
  • Wat is de waarschijnlijkheid dat de gevolgen daadwerkelijk plaatsvinden?

Stap 3: Opstellen van het Plan van Aanpak (PvA)

Het meerjarenplan uit stap twee van het stappenplan risico-inventarisatie en -evaluatie wordt in deze stap door vertaald naar een concreet Plan van Aanpak (PvA). Dat plan is bedoeld om maatregelen te omschrijven die genomen gaan worden om risico’s te beperken. In het Plan van Aanpak staat o.a.:

  • Welke risico’s of knelpunten je het komende jaar aan gaat pakken;
  • Wie verantwoordelijk is voor deze aanpak;
  • Op welke manier de maatregelen worden genomen;
  • Het bijbehorende kostenplaatje om het geheel te financieren.

Het is sterk aanbevolen om de OR of PVT te betrekken bij invulling van het Plan van Aanpak, aangezien zij instemmingsrecht hebben op het te voeren beleid.

Stap 4: Toetsing van de RI&E

Na het opstellen van het Plan van Aanpak in stap 3 van het RI&E stappenplan, is het vanuit de wet voor veel organisaties verplicht om dit te laten toetsen door (een) gecertificeerde kerndeskundige(n). Deze kerndeskundige beoordeelt of:

  • De rapportage volledig is;
  • Het onderzoek betrouwbaar is;
  • De risico’s op de juiste wijze zijn geprioriteerd.

Dit vindt plaats aan de hand van de systeem- en scopetoets. Bij de systeemtoets wordt onderzocht of de rapportage volledig is. Als hieruit blijkt dat er een verdiepend onderzoek nodig is, bijvoorbeeld door een tweede of derde kerndeskundige, wordt deze gevraagd naar diens expertise tijdens de scopetoetsing.

Stap 5: Uitvoering en rapportage

Ook werknemers hebben inzagerecht op de RI&E. Nadat deze stap is genomen, is het zaak om de uitvoering van het Plan van Aanpak in gang te zetten.

Stap 6: Actualiseren en aanpassen van de RI&E

In de laatste stap van het stappenplan RI&E, wordt het Plan van Aanpak op basis van de verbeteringen of actualiteiten waar nodig bijgesteld. Deze aangepaste versie is de versie waar vervolgens mee gewerkt gaat worden. Het is van belang om te kijken of er zaken zijn veranderd of zijn toegevoegd die opgenomen dienen te worden in het plan. Het is immers belangrijk dat een RI&E actueel is. Alleen wanneer dat namelijk het geval is, kun je op een gestructureerde manier de risico’s binnen je organisatie in kaart brengen en maatregelen treffen.

Artikel 5 van de Arbowet geeft niet aan hoe vaak je een RI&E dient te actualiseren, enkel dat deze te allen tijde actueel moet zijn. Er is dus geen eenduidige frequentie. Maar het beste is om altijd je RI&E te actualiseren wanneer er zaken binnen je organisatie veranderen welke impact hebben op de risico’s.

Denk aan veranderingen als:

  • Een verbouwing binnen het bedrijf;
  • Een verhuizing van het bedrijf;
  • Een reorganisatie of fusie;
  • Een wijziging in de wetgeving;
  • Aanschaf van nieuwe machines of systemen;
  • Veranderingen in arbeidsprocessen en andere functies/werkzaamheden;
  • Wijzigingen in de huidige stand van de techniek, welke van invloed zijn op de organisatie.

Stappenplan RIE in gang zetten? Wij ondersteunen!

Wil je een RIE uit (laten) voeren? En kun je daarbij wel wat advies of ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Met regelmaat krijgen we bij CertificeringsAdvies Nederland de vraag wat een RI&E laten maken kost? Ons antwoord: dat hangt ervan af. De exacte kosten worden namelijk bepaald door:

  • De grootte van je organisatie;
  • Het aantal vestigingen;
  • In welke branche je actief bent;
  • Je behoefte (veel ondersteuning of enkel advies).

Er zijn nu eenmaal organisaties met veel risico’s en in dat geval is er ook meer tijd nodig voor het opstellen van de RIE, dan wanneer een organisatie een laag risicoprofiel kent.

Meer weten? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Neem gerust contact op!

Offerte aanvragen

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Een RI&E uit (laten) voeren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

  • Voldoe aan wetgeving
  • Op maat RI&E
  • Deskundige adviseur

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields