Veilig werken?

Een RI&E opstellen

Wil je aan de slag met een RI&E opstellen? Bedenk dan allereerst wie er, binnen de organisatie, verantwoordelijk is voor de RIE opstellen. Heeft deze persoon alle kennis en kunde in huis of heeft hij/zij collega’s of bijvoorbeeld (een) externe deskundige(n) nodig?

Nadat je dit helder hebt, kun je inventariseren wat er al allemaal beschikbaar is en is ingeregeld binnen de organisatie. Vervolgens ga je aan de slag met het opstellen van de RIE.

Risicomanagement en gedrag

Wat is een RI&E?

Om aan wet- en regelgeving te voldoen op gebied van gezond en veilig werken, is het van belang dat je een arbobeleid voert op gebied van arbeidsomstandigheden. Doel daarvan is gezondheids- en veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk beperken. Een arbobeleid bevat onder andere een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Daarin worden alle risico’s op gebied van gezondheid en veiligheid van werknemers in kaart gebracht, beoordeeld en geprioriteerd.

*Transcriptie onderaan deze pagina

Een risico-inventarisatie en evaluatie opstellen

Waarom zou je als organisatie een risico-inventarisatie en evaluatie opstellen? Hieronder een aantal voordelen op een rij:

 • Je voldoet aan wet- en regelgeving;
 • Je krijgt inzicht in de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen de organisatie;
 • Met behulp van een Plan van Aanpak kun je gericht actie ondernemen om de gezondheid en veiligheid te verbeteren;
 • Dit leidt tevens tot andere kostenbesparingen, zoals minder ziekteverzuim en minder ongevallen (kosten)
 • Een risico-inventarisatie en evaluatie opstellen is in vergelijking met de boetes van ISZW een relatief lage investering die je organisatie ook nog mooie extra’s oplevert

Daarnaast is het zo dat een RI&E verplicht is voor vrijwel iedere organisatie. Behalve wanneer je ZZP’er bent en daarbij geen gebruik maakt van hulpkrachten, stagiaires, uitzendkrachten, vrijwilligers etc. Zodra je als bedrijf meer dan één werknemer in dienst hebt of, zoals de wet beschrijft, ‘gezag voert over werknemers, is een RI&E verplicht.

Voor bepaalde organisaties is het daarnaast ook nog zo dat je de RI&E moet laten toetsen door een gecertificeerde deskundige, zoals een bedrijfsarts of veiligheidskundige. Toetsing is verplicht als:

 • Sommige branches hanteren een erkende branche RI&E. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van een goedgekeurde branche RI&E en je hebt maximaal 25 mensen in dienst, dan is het niet verplicht om de RI&E te laten toetsen.
 • Wanneer je bedrijf groter is dan 25 medewerkers, dan is het wel verplicht om de RI&E te laten toetsen door een externe deskundige.

Invloedsfactoren

RIE opstellen, wat kost dat?

Wat zijn de RIE opstellen kosten die ermee gepaard gaan? Het antwoord: dat hangt ervan af. De uiteindelijke kosten gaan namelijk hand in hand met:

 • De grootte en complexiteit van jouw organisatie;
 • De mate waarin je al zaken hebt opgezet en ingeregeld
 • Hoeveel vestigingen je hebt (landelijk)
 • In welke branche je actief bent etc.

Kortom, een heleboel factoren die van invloed zijn op de RIE kosten. Iedere situatie is uniek. Organisaties met een hoog risicoprofiel hebben nu eenmaal te maken met veel risico’s en dus is er meer tijd nodig om een RI&E op te stellen. Daarnaast is het van belang wat je in huis doet en wat je uitbesteedt aan bijvoorbeeld een externe deskundige. Ook dat heeft weer invloed op de uiteindelijke kosten. Een RIE opstellen, wat kost dat? Neem gerust contact op! Wij vertellen je graag meer.

Risicomanagement bottom up

Onze aanpak

Een RI&E laten opstellen?

Wanneer je er zelf de kennis niet voor in huis hebt of je liever richt op je core-business kun je ervoor kiezen om de RIE te laten opstellen door een externe deskundige. Bij CertificeringsAdvies Nederland hebben we daarvoor alle kennis en kunde in huis. In onze aanpak nemen wij niet de wet- en regelgeving maar jouw organisatie als uitgangspunt. Wanneer we een RI&E opstellen dan doen we dat altijd met oog voor de praktijk en het resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Wil je meer weten? Neem gerust contact op.

Risico Inventarisatie

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!