RI&E horeca Ben je met je bedrijf actief in de horecabranche? Dan heb je mogelijk al – of krijg je binnenkort – een brief ontvangen vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ondernemers in de horecabranche hebben, net als alle andere werkgevers, een zorgplicht richting hun werknemers. Dat betekent dat alles op gebied van gezond en veilig werken goed geregeld moet zijn. Daarom zijn ook bedrijven, met personeel in dienst, die actief zijn in de horecasector, wettelijk verplicht om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE) uit te voeren en up-to-date te houden. Een RIE helpt je om arbeidsrisico’s in kaart te brengen en om een Plan van Aanpak (PvA) te maken waarmee je die risico’s kunt beheersen en verkleinen. Ben je daarin nalatig? Dan riskeer je een flinke boete van de Arbeidsinspectie.

Download de RIE veel gestelde vragen gids 

Wil je alles weten over de RI&E? Download dan deze handige veel gestelde vragen gids met daarin antwoord op allerlei vragen rondom de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie.

DOWNLOAD WHITEPAPER

RIE maken checklist (infogids)

Wat is een RI&E?

RI&E is de afkorting voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Een RI&E bestaat uit een checklist met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s en een Plan van Aanpak (PvA) om die risico’s te beperken. De RI&E checklist bestaat uit zaken als het pand en de bedrijfsinrichting, omgevingsfactoren, BHV-plan, lichamelijke belasting en werkplekinrichting, apparatuur en machines, werk- en rusttijden etc. Doel van de RI&E is gezond en veilig werken bevorderen. Vanuit de wetgeving is het voor elke organisatie, met personeel in dienst, verplicht om een RI&E op te stellen.

Meer lezen? Bekijk dan onze speciale RI&E pagina

Opties voor de RI&E horeca

Zoals gezegd ontvang je als ondernemer in de horecasector in deze periode een brief vanuit de Arbeidsinspectie waarin wordt gevraagd om het op orde hebben van een RI&E. Maar hoe pak je dat aan? Als bedrijf in de horecasector, heb je een aantal opties met het oog op (het opstellen van) een RI&E:

  • Je kunt zelf, in eigen beheer, een RI&E opstellen, met behulp van een deskundige op gebied van Arbo (en veiligheid).
  • Voor de horecabranche is er een erkend RI&E branche-instrument beschikbaar, waar je gratis gebruik van kunt maken. Wanneer je bedrijf 25 medewerkers of minder heeft, dan hoef je dit RI&E branche-instrument niet te laten toetsen (en dat scheelt kosten).
  • Vanuit de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er een RI&E scan beschikbaar. Er zijn vier pakketten samengesteld, afgestemd op de bedrijfsgrootte, tegen concurrerende prijzen (KHN-ledenvoordeel).

Naast dat de Arbeidsinspectie controleert op de RI&E zullen zij ook vragen om aan te tonen dat je beschikt over een basiscontract met een arbodienst (of bedrijfsarts) die medewerkers begeleidt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een arbodienst is namelijk verplicht, zelfs wanneer je maar één medewerker in dienst hebt.

Lees ook het artikel: Wanneer moet je een RI&E actualiseren?

RI&E horeca niet op orde? Boete als gevolg

Wat als je niet aan de eisen van de Arbeidsinspectie voldoet? Wanneer je de gevraagde documenten niet op orde hebt en/of niet verstuurd, zodra de Arbeidsinspectie daarom vraagt, dan loop je het risico om een boete te krijgen. En die boetes kunnen fors oplopen. Het is in elk geval altijd voordeliger om een RI&E op te (laten) stellen.

Ook interessant om te bekijken: Waarom een RI&E? De voordelen op een rij

Voordelen RI&E

Al met al is het dus aan te raden om een RI&E op te stellen. De voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Je voldoet aan de wettelijke eisen
  • Je krijgt inzicht in de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie
  • Met behulp van een praktisch Plan van Aanpak (PvA) kun je gericht actie ondernemen en de risico’s verkleinen
  • Resultaat: minder ziekteverzuim en ongevallen, waarmee ook kosten worden bespaard
  • Een relatief lage investering in vergelijking met boetes van de Arbeidsinspectie

Wil je zelf een RI&E opstellen met behulp van een (Arbo)deskundige? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl