Leestijd: 4 minuten

RI&E horeca: verplicht en nu ook onder de aandacht van de Arbeidsinspectie!

De verplichte RI&E in de horeca is nu onder de aandacht van de Arbeidsinspectie. Wat te doen?

RIE-horeca-Inspectie
Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Ben je met je bedrijf actief in de horecabranche? Dan heb je mogelijk al – of krijg je binnenkort – een brief ontvangen vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ondernemers in de horecabranche hebben, net als alle andere werkgevers, een zorgplicht richting hun werknemers. Dat betekent dat alles op gebied van gezond en veilig werken goed geregeld moet zijn. Daarom zijn ook bedrijven, met personeel in dienst, die actief zijn in de horecasector, wettelijk verplicht om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE) uit te voeren en up-to-date te houden. Een RIE helpt je om arbeidsrisico’s in kaart te brengen en om een Plan van Aanpak (PvA) te maken waarmee je die risico’s kunt beheersen en verkleinen. Ben je daarin nalatig? Dan riskeer je een flinke boete van de Arbeidsinspectie.

Wat is een RI&E?

RI&E is de afkorting voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Een RI&E bestaat uit een checklist met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s en een Plan van Aanpak (PvA) om die risico’s te beperken. De RI&E checklist bestaat uit zaken als het pand en de bedrijfsinrichting, omgevingsfactoren, BHV-plan, lichamelijke belasting en werkplekinrichting, apparatuur en machines, werk- en rusttijden etc. Doel van de RI&E is gezond en veilig werken bevorderen. Vanuit de wetgeving is het voor elke organisatie, met personeel in dienst, verplicht om een RI&E op te stellen.

Meer lezen? Bekijk dan onze speciale RI&E pagina

Opties voor de RI&E horeca

Zoals gezegd ontvang je als ondernemer in de horecasector in deze periode een brief vanuit de Arbeidsinspectie waarin wordt gevraagd om het op orde hebben van een RI&E. Maar hoe pak je dat aan? Als bedrijf in de horecasector, heb je een aantal opties met het oog op (het opstellen van) een RI&E:

 • Je kunt zelf, in eigen beheer, een RI&E opstellen, met behulp van een deskundige op gebied van Arbo (en veiligheid).
 • Voor de horecabranche is er een erkend RI&E branche-instrument beschikbaar, waar je gratis gebruik van kunt maken. Wanneer je bedrijf 25 medewerkers of minder heeft, dan hoef je dit RI&E branche-instrument niet te laten toetsen (en dat scheelt kosten).
 • Vanuit de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er een RI&E scan beschikbaar. Er zijn vier pakketten samengesteld, afgestemd op de bedrijfsgrootte, tegen concurrerende prijzen (KHN-ledenvoordeel).

Naast dat de Arbeidsinspectie controleert op de RI&E zullen zij ook vragen om aan te tonen dat je beschikt over een basiscontract met een arbodienst (of bedrijfsarts) die medewerkers begeleidt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een arbodienst is namelijk verplicht, zelfs wanneer je maar één medewerker in dienst hebt.

RI&E horeca niet op orde? Boete als gevolg

Wat als je niet aan de eisen van de Arbeidsinspectie voldoet? Wanneer je de gevraagde documenten niet op orde hebt en/of niet verstuurd, zodra de Arbeidsinspectie daarom vraagt, dan loop je het risico om een boete te krijgen. En die boetes kunnen fors oplopen. Het is in elk geval altijd voordeliger om een RI&E op te (laten) stellen.

Voordelen RI&E

Al met al is het dus aan te raden om een RI&E op te stellen. De voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Je voldoet aan de wettelijke eisen
 • Je krijgt inzicht in de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie
 • Met behulp van een praktisch Plan van Aanpak (PvA) kun je gericht actie ondernemen en de risico’s verkleinen
 • Resultaat: minder ziekteverzuim en ongevallen, waarmee ook kosten worden bespaard
 • Een relatief lage investering in vergelijking met boetes van de Arbeidsinspectie

Wil je zelf een RI&E opstellen met behulp van een (Arbo)deskundige? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

New call-to-action

Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields