Houd jij je in je bedrijf bezig met de bereiding, verwerking, verpakking en vervoer/distributie van voedingsmiddelen dan diende je tot nu toe in het bezit te zijn van een HACCP-certificaat. Maar hier gaat verandering in komen! Het certificaat voor HACCP, ook wel Hazard Analysis and Critical Control Points, gaat gefaseerd verdwijnen uit de Nederlandse horeca en voedselindustrie.

Uitfasering HACCP
Steeds minder bedrijven kiezen ervoor om HACCP te certificeren. Doordat naar verwachting in de toekomst veel minder certificaten behaald gaan worden zullen er onvoldoende certificaten zijn om het HACCP-schema in stand te houden. Om dit moment voor te zijn is in overleg met CCvD (Centraal College van Deskundigen), door het bestuur van SCV (Stichting Certificatie Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid) besloten om de komende jaren het certificatieschema uit te faseren. Gelukkig biedt het HACCP-schema voldoende alternatieven en hebben bedrijven ruim de tijd om op zoek te gaan naar alternatieven dankzij de ruime uitfaseringsperiode van 3 jaar.

  • Alle certificaten uitgegeven vanaf 01-01-2018, vervallen per 01-01-2021.
  • Na 31-12-2019 worden er geen nieuwe HACCP-certificaten meer uitgegeven.
  • HACCP-certificaten die op 01-01-2021 nog niet zijn verlopen, verliezen na deze datum hun geldigheid.

HACCP controle

Wat te doen?
Alle HACCP gecertificeerde bedrijven dienen voor 01-01-2020 over te stappen naar een andere norm. Ter vervanging van de HACCP-norm zijn er verschillende mogelijkheden;

De keuze bestaat uit de BRC Food Safety norm, de IFS Food norm en FSSC 22000 (ISO 22000). Allen zijn goedgekeurde normen volgens het Global Food Safety Initiative (GFSI). BRC en IFS zijn normen waarbij vastomlijnde kaders worden gehanteerd, bij de FSSC 22000 is daarentegen veel meer vrijheid voor invulling van de eisen. De meest logische stap is om over te stappen op de ISO 22000 norm, aangezien deze de meeste raakvlakken heeft met de HACCP-norm.

Overgang naar ISO 22000 (FSSC22000)
Voor bedrijven die HACCP gecertificeerd zijn is de aanpak en structuur van ISO 22000 vergelijkbaar met die van ISO 9001 en spitst deze specifiek toe op voedselveiligheid op basis van HACCP. De vernieuwde ISO 22000 norm is wereldwijd geaccepteerd en van toepassing op de gehele voedselketen, van productie tot retailer, en de toeleverende bedrijven zoals de verpakkings- en reinigingsmiddelenindustrie. Doordat het een onafhankelijke certificering is, kan de organisatie daarmee zelf bepalen om de ISO 22000 te behalen of niet. HACCP is specifiek gericht op voedselveiligheid. ISO gaat daarin veel verder en kijkt ook naar de bedrijfsprocessen en structuren. Een hele uitbreiding dus ten opzichte van HACCP. Wanneer je als bedrijf aantoonbaar de processen op orde hebt en aantoonbaar volgens de richtlijn werkt ontvang je het certificaat ISO 22000. Hiermee kun je als bedrijf bij je leveranciers en afnemers aantonen dat de processen in je organisatie goed en veilig geregeld zijn. De overgang naar de ISO 22000 norm kan dus zeker als een zeer complete en positieve vervanging worden gezien voor de HACCP.

Tot nu toe is het wachten op de nieuwe versie van de ISO 22000 waarvan publicatie in juli of augustus 2018 wordt verwacht.


Wil je meer informatie?

Wil je meer weten over ISO 22000 en HACCP? Onze adviseurs staan je graag te woord. Neem gerust contact met ons op!

NEEM CONTACT OP
contact met CertificeringsAdvies Nederland