Houdt jouw organisatie zich bezig met de bereiding, verwerking, verpakking en/of vervoer/distributie van voedingsmiddelen? Dan diende je tot nu toe in het bezit te zijn van een HACCP-certificaat. Maar hier is per 2021 verandering in gekomen! Het certificaat voor HACCP, ook wel Hazard Analysis and Critical Control Points, is namelijk verdwenen uit de Nederlandse horeca en voedselindustrie.
Uitfasering HACCP
Steeds minder organisaties kozen er afgelopen jaren voor om HACCP te certificeren. Doordat er veel minder certificaten behaald zijn, zijn er onvoldoende certificaten om het HACCP-schema in stand te houden. In overleg met CCvD (Centraal College van Deskundigen), is door het bestuur van SCV (Stichting Certificatie Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid) besloten om de HACCP certificering uit te faseren. Uiteraard zijn er voldoende certificering-alternatieven. De feiten op een rij:
- Alle certificaten uitgegeven vanaf 01-01-2018, zijn vervallen per 01-01-2021;
- Na 31-12-2019 zijn er geen nieuwe HACCP-certificaten meer uitgegeven;
- HACCP-certificaten die op 01-01-2021 nog niet zijn verlopen, verliezen na deze datum hun geldigheid.
Lees ook het artikel: Wat is het verschil tussen ISO 22000 en HACCP binnen voedselveiligheid?
Meer weten over ISO 22000?
Wil je meer weten over ISO 22000? Bekijk dan onze ISO 22000 adviespagina op de website. Heb je andere vragen over voedselveiligheid? Neem dan gerust contact met ons op.


Wat te doen?
Alle HACCP gecertificeerde bedrijven dienen per 2021 over te stappen naar een andere norm. Ter vervanging van de HACCP-norm zijn er verschillende mogelijkheden:
- De ISO 22000
- De FSSC 22000
- De BRC Food Safety norm
- De IFS Food norm
BRC en IFS zijn normen waarbij vastomlijnde kaders worden gehanteerd, bij de ISO 22000 en de FSSC 22000 is daarentegen veel meer vrijheid voor invulling van de eisen. De norm die momenteel hard groeiend is, is de ISO 22000 norm. Vrijwel alle normen op het gebied van voedselveiligheid zijn gebaseerd op de HACCP-richtlijnen, want die richtlijnen blijven wel in stand.
Artikeltip: Wat is ISO 22000 en wat zijn de ISO 22000 eisen?
Overgang naar ISO 22000 / FSSC 22000
De aanpak en structuur van ISO 22000 is vergelijkbaar met die van ISO 9001 en spitst deze specifiek toe op voedselveiligheid op basis van HACCP-richtlijnen. De vernieuwde ISO 22000 norm (ISO 22000:2018) is wereldwijd geaccepteerd en van toepassing op de gehele voedselketen, van productie tot retailer, en de toeleverende bedrijven zoals de verpakkings- en reinigingsmiddelenindustrie. Doordat het een onafhankelijke certificering is, kan de organisatie daarmee zelf bepalen om de ISO 22000 te behalen of niet.
HACCP is specifiek gericht op voedselveiligheid. ISO gaat daarin veel verder en kijkt ook naar de bedrijfsprocessen en structuren. Een hele uitbreiding dus ten opzichte van HACCP. Wanneer je als bedrijf aantoonbaar de processen op orde hebt en aantoonbaar volgens de richtlijn werkt ontvang je het certificaat ISO 22000. Hiermee kun je als bedrijf bij je leveranciers en afnemers aantonen dat de processen in je organisatie goed en veilig geregeld zijn. De overgang naar de ISO 22000 norm kan dus zeker als een zeer complete en positieve vervanging worden gezien voor de HACCP certificering.
Naast ISO 22000 is er ook nog de FSSC 22000 norm welke van toepassing is op elk type organisatie, ongeacht omvang en complexiteit, die direct of indirect binnen de supply chain van levensmiddelen en/of diervoeding, zowel in Nederland als internationaal, actief is en die daadwerkelijk het product/voedsel bewerkt. Denk aan voedselproducenten, producenten van diervoeders, retailers en de voedselverpakkingsindustrie.
Wil je meer informatie?
Wil je meer weten over HACCP, ISO 22000, FSSC 22000 of andere voedselveiligheidsnormen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag op weg.