Optimaal veilig werken met machines door LOTOTO

Veilig werken met machines? Voorkom ongevallen door te werken volgens de LOTOTO-procedure.

LOTOTO-procedure
CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

De veiligheid van machines is in de afgelopen jaren flink verbeterd. Bewegende delen zijn zodanig afgeschermd dat ze geen risico vormen voor productiemedewerkers. Machines en procesinstallaties hebben echter ook onderhoud en reparatie nodig.

Uiteraard wil je zo kort mogelijk stilstaan en snel mogelijk weer kunnen starten met de productie. Realiseer je wel dat onderhoudsmedewerkers en monteurs die werken aan en in installaties risicovol werk doen. De gevolgen van ongelukken met draaiende machines zijn in de meeste gevallen ernstig en permanent. Dat willen we voorkomen. Dat kan met LOTOTO.

Wat is LOTOTO

LOTOTO staat voor: Lock Out, Try Out, Tag out. Het is de meest bekende manier om een fysieke afscherming te creëren tussen de onderhoudsmedewerker of monteur en een draaiende machine. Daarvoor moet de gehele installatie geïsoleerd zijn van alle energiebronnen. In de meeste gevallen is dit elektrische spanning, maar denk ook aan restspanning, pneumatische en hydraulische energie, zwaartekracht, thermische energie en meer.

Vooraf moet duidelijk zijn hoe deze energie weggenomen wordt. Dit kan op tal van manieren. We zorgen voor praktische en werkbare oplossingen. Dit alles leggen we vast in procedures en instructies. We trainen medewerkers en verschaffen alle nodige middelen.

1. Lock Out

Alle nodige energiebronnen worden fysiek afgekoppeld, geïsoleerd en vergrendeld. Daarmee zorgen we ervoor dat de energiebron uitgeschakeld blijft en de installatie niet per ongeluk gestart kan worden.

2. Tag out

De vergrendeling is voorzien van een markering met naam van de medewerker. Zo kan iedereen zien wie de vergrendeling heeft aangebracht en wie er dus in of aan de installatie aan het werk is. Dat kan één medewerker zijn, maar ook een team.

Indien gewenst kan de tag voorzien worden van start- en verwachte einddatum, referentienummers of uitleg van de werkzaamheden.

3. Try out

Zijn alle nodige werkzaamheden klaar? Is iedereen tevreden en zijn de werkzaamheden afgemeld? Is de installatie schoon en veilig? Dan kunnen alle tags en sloten worden verwijderd door de LOTOTO-geautoriseerde medewerkers en de energiebronnen worden aangekoppeld. Iedereen pakt zijn eigen sloten en tags. Gereedschappen worden opgeruimd en afval afgevoerd. Alle schakelaars, afsluiters en aandrijvingen kunnen weer in de operationele stand worden gezet.

Als alles is uitgevoerd is de installatie veilig en kan de machine weer gestart worden. Dit is de essentie van LOTOTO en de laatste stap: controle van de veiligheid en goede werking.

Eindresultaat

Een volledige en optimale LOTOTO-procedure zorgt ervoor dat onderhoud en reparatie aan machines te allen tijde veilig wordt uitgevoerd. Het voorkomt dat medewerkers onbedoeld en onbewust in aanraking kunnen komen met bewegende machinedelen.

LOTOTO zorgt ook voor meer bewustwording over veilig werken. Individueel en in teamverband. Medewerkers zijn met de procedure verplicht om na te denken over de veiligheid van werkzaamheden, van henzelf en collega’s. Verhoging van het veiligheidsbewustzijn is naast het voorkomen van ongevallen en bijna-ongevallen het belangrijkste doel van LOTOTO.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over LOTOTO of kun je hulp gebruiken bij het verhogen van veiligheidsbewustzijn en/of het inrichten van een LOTOTO-procedure? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

New call-to-action

CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

  • Wat houdt een RI&E in?
  • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
  • Moet je een RI&E updaten?
  • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields