Leestijd: 4 minuten

Ongevallen onderzoek en rapportage: hoe zit dat precies?

Hoe veilig een werkomgeving ook is, een ongeval zit in een klein hoekje. Ieder incident moet vanuit de Arbowet worden onderzocht. Hoe zit dat precies?

Ongevallen onderzoek en rapportage
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Vanuit de Arbowet is iedere werkgever verplicht om medewerkers een veilige werkomgeving te faciliteren. Hoe veilig de werkomgeving ook is, een ongeval zit in een klein hoekje. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kantoormedewerker die zich snijdt aan een stuk papier, tot aan een operationele medewerker die van een steiger valt en met blijvend letsel achterblijft. Ieder incident moet vanuit de Arbowet worden onderzocht. Echter staan in deze wet niet precies wat onder een incident valt. Hoe zit dat dan precies? Daarover lees je meer in dit artikel!

Wanneer moet een ongevallen onderzoek gedaan worden?

In principe is ‘alles dat erger is dan een pleister plakken’ onderzoek waardig. Ongevallen met blijvend letsel, ziekenhuisopname of zelfs met dodelijke afloop dienen daar bovenop gemeld te worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is een organisatie VCA-gecertificeerd, dan dienen deze ongevallen ook gemeld te worden bij de Certificerende Instantie. Zo’n ongevallen onderzoek mag een organisatie vervolgens zelf uitvoeren.

Hoe wordt een ongevallen onderzoek gedaan?

Ongevallen onderzoek kan worden gedaan via verschillende methodes. We lichten twee methodes uit:

  • Visgraatmethode
  • 5 keer waarom methode

Visgraatmethode

De visgraatmethode is een handig hulpmiddel voor het onderzoeken van een ongeval. Voor deze methode is geen specialistische kennis vereist. Met behulp van deze methode breng je mogelijke oorzaken van het ongeval in kaart. De methode zoomt in op de 6 M’s:

  • Mensen: wie was betrokken bij het ongeval?
  • Methode: hoe werd de taak uitgevoerd? Welke eisen (procedures, voorschriften, beleid) waren hierbij van belang?
  • Machines: welke apparatuur, gereedschappen, computers etc. zijn gebruikt om de taak te verrichten? Waren dit de juiste middelen?
  • Materialen: welke materialen zijn gebruikt om de taak te voltooien? Was de kwaliteit hiervan voldoende om de taak te verrichten?
  • Metingen: hoe meten we de kwaliteit? Doen we dit betrouwbaar? En hoe vaak doen we deze metingen?
  • Milieu: was was de situatie tijdens het ongeval en welke invloed had de omgeving hierop? Om de situatie in kaart te brengen kun je bijvoorbeeld kijken naar de locatie, tijdstip, temperatuur of de manier van werken tijdens het ongeval.

5 keer waarom methode

Ook deze methode is een handig hulpmiddel om de ooraak van het ongeval of incident te achterhalen. De naam verklapt het al: je gaat 5 keer na waarom iets is gebeurd. Dit klinkt simpel, maar er zit daadwerkelijk een theorie achter. Wanneer je 5 k eer de ‘Waaromvraag’ stelt, wordt de oorzaak van het ongeval duidelijk. Je pelt als het ware laag voor laag af om tot de daadwerkelijke oorzaak te komen. Belangrijk bij deze methode is dat je deze uitvoert met de juiste mensen. Zorg ervoor dat de mensen op de hoogte zijn van de details. Hierbij kun je denken aan de mensen die het ongeval hebben meegemaakt. Of dit nu het slachtoffer of een omstander is.

Voorbeeld

Stel je voor: één van je medewerkers breekt zijn been nadat hij van een steiger is gevallen. Twee van zijn collega’s die hierbij waren hebben direct actie ondernemen en hulpverleend. Deze drie personen gebruik je om de oorzaak van het ongeval te achterhalen met behulp van de 5 keer waarom methode. Dus:

  • Waarom is Persoon X van de steiger gevallen? Dat komt omdat de steiger is gaan rollen.
  • Waarom is de steiger gaan rollen? Dat komt omdat de wielen onderaan de steiger niet zijn geblokkeerd voordat de werkzaamheden werden verricht.
  • Waarom zijn de wielen onderaan de steiger niet geblokkeerd? Dat komt omdat er geen duidelijke instructie is geweest over het veilig werken met een steiger.
  • Waarom is deze instructie er niet geweest? Dat komt omdat Persoon X in zijn eerste werkweek zit en de instructie pas over een week gepland stond.
  • Waarom stond deze instructie pas over een week gepland? Omdat degene die de instructie zou geven op vakantie was.

Op deze manier heb je de oorzaak van het ongeval in kaart gebracht en kun je hierop inspelen om het in de toekomst voor anderen te voorkomen.

Ongevallen rapportage

Nadat je een ongeval hebt onderzocht, dien je deze te rapporteren. Het doel hiervan is om er voor de toekomst van te leren. Je hebt een situatie in kaart gebracht en weet waar de oorzaak ligt. Het is dan zaak om de oorzaak van het ongeval weg te nemen zodat het niet vaker gaat voorvallen.

Kom je er niet helemaal uit? Of wil je graag zekerheid bij het uitvoeren van een ongevallen onderzoek en rapportage? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs hebben veel ervaring met ongevallen onderzoek en rapportage en kunnen je helpen met praktische oplossingen!

Offerte aanvragen

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

VCA informatiegids

Download de handige VCA informatiegids en ontdek alles over VCA!

  • Alles over de VCA norm
  • Een handig stappenplan VCA
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields