Let op!

OHSAS 18001 vervangen door ISO 45001

OHSAS 18001:2007 was tot maart 2018 de internationale managementsysteemnorm voor gezond en veilig werken. Deze norm is inmiddels niet meer geldig. De OHSAS 18001:2007 is inmiddels vervangen voor een norm die nog sterker gericht is op het beperken, en waar mogelijk vermijden, van bedrijfsongevallen en onveilige werkomstandigheden: De ISO 45001:2018. Deze nieuwe norm is een stuk uitgebreider dan de OHSAS 18001:2007 en is tegenwoordig de internationale standaard.

CAN - Verschil ISO 45001 en OHSAS 18001
ISO 45001 medewerkers betrekken

Wat is het?

Wat is OHSAS 18001 vs. ISO 45001

De OHAS 18001 is in het leven geroepen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen tegen onveilige werkomstandigheden, zowel fysiek als mentaal. Om dit organisatie-breed mogelijk te maken, is het nodig dat er procedures, werkinstructies en afspraken worden gemaakt omtrent arboprocessen. Deze elementen vormen samen het (arbo)managementsysteem van een organisatie. De OHSAS 18001 norm beschreef waar zo een arbomanagementsysteem aan moest voldoen om daadwerkelijk te leiden tot een veilige werkomgeving. Een aantal jaar geleden kwam er een behoefte om de norm uit te breiden en daar is uiteindelijk de ISO 45001 norm uit voortgekomen. De ISO 45001 norm beschrijft dus uitgebreid en volledig waar een arbomanagementsysteem aan moet voldoen, om daadwerkelijk te zorgen dat werknemers fysiek en mentaal veilig werken.

Waarom een OHSAS 18001 certificaat / ISO 45001 certificaat?

Waarom een OHSAS 18001 certificaat halen vroeger en waarom een ISO 45001 certificaat nu? De redenen hiervoor zijn eigenlijk hetzelfde gebleven. Voor de ene organisatie zal er het een commerciële drijfveer zijn. Voor de andere organisatie zal het vooral gaan om het beheersen en verbeteren van de arbeidsomstandigheden. We zetten een aantal voordelen van het behalen van een certificering op dit gebied op een rij:

 • Een managementsysteem, gericht op de organisatie, leidt tot verbetering.
 • Je voldoet aan de geldende Arbo wet- en regelgeving.
 • Professionele uitstraling richting de markt.
 • Continue verbetering van de veiligheid en arbeidsomstandigheden van je organisatie.
 • Verhoging van de medewerkerstevredenheid en meer gemotiveerde medewerkers.
 • Verlaging van de verzuimkosten.
 • Minder controles door de arbeidsinspectie.

Verschillen tussen OHSAS 18001 en ISO 45001

De drie belangrijkste verschillen tussen OHSAS 1800 en ISO 45001 zijn:

 1. Toevoeging van de contextanalyse. Dit zagen we ook al in de andere nieuwe ISO normen, zoals ISO 9001:2015 en ISO 14001:2015. Bekijk hier ons stappenplan voor de contextanalyse.
 2. De integratie met andere bedrijfsprocessen. Arbomanagement is niet alleen de verantwoordelijkheid van de KAM-afdeling, maar van de hele organisatie.
 3. Geen verplichte procedures meer, maar gedocumenteerde informatie.

Wat ons betreft is de update naar ISO 45001 een positieve ontwikkeling. ISO 45001 legt de focus op relevante maatregelen per bedrijf en maakt betrokkenheid van het topmanagement noodzakelijk. En dat is alleen maar goed, want Arbomanagement gaat tenslotte iedereen binnen de organisatie aan.

Voor wie?

Waardevol voor iedere organisatie

Een ISO 45001 certificaat is (en een OHSAS 18001 was) een waardevol certificaat voor elk type bedrijf, aangezien veiligheid en gezondheid binnen elke organisatie gewaarborgd dient te zijn. In de praktijk is het wel zo dat voornamelijk bedrijven in de bouw en industriële sector er echt commerciële voordelen van ervaren. Dit, omdat een dergelijk certificaat vooral vaak wordt geëist wanneer een organisatie een aanbesteding wil doen of bepaalde producten wil inkopen.

ISO 45001
ISO 45001 arbomanagementsysteem

Normen op een rij

Verschil OHSAS 18001 / ISO 45001 en VCA

Het is goed mogelijk dat je bij de OHSAS 18001/ISO 45001 norm ook al gauw denkt aan de VCA. En dat is begrijpelijk want ze lijken alle drie ook erg op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de OHSAS 18001/ISO 45001 en de VCA:

 • De VCA is een norm die voornamelijk in Nederland en een aantal andere omringende landen wordt erkend, terwijl de OHSAS 18001/ISO 45001 wereldwijd erkende normen zijn.
 • De VCA norm gaat alleen over praktische werkzaamheden. Maar de OHSAS 18001/ISO 45001 norm gaat over alle risico’s en gevaren die werknemers lopen, dus ook psychologische risico’s.

ISO 45001 norm implementeren

Om het ISO 45001 certificaat te behalen zal je een externe audit moeten ondergaan waarbij een accreditatiebureau beoordeelt of de norm goed geïmplementeerd is. Om de norm goed en werkbaar voor jouw organisatie te implementeren, is het verstandig dit samen met een deskundige partij te doen. Vaak hebben adviesbureaus alleen de norm voor ogen en proberen ze zo regels en procedures voor te schrijven die in de praktijk niet goed uit te voeren blijken in je organisatie. CertificeringsAdvies Nederland neemt daarom jouw organisatie als uitgangspunt in plaats van de norm. Op deze manier zorgen wij ervoor dat jouw ISO 45001 managementsysteem op de meest werkbare en praktische manier wordt geïmplementeerd, zodat de hele organisatie er de vruchten van plukt en zodat je eenvoudig door de externe audit komt. Wij kunnen je op verschillende manier ondersteunen met het implementeren van de norm en daarnaast kunnen wij een interne audit uitvoeren, wat tevens ook een verplicht onderdeel is van ISO 45001, zodat je nog meer kans van slagen hebt. Benieuwd naar onze diensten rondom ISO 45001?

 • Klantlogo Redept cresa

  “Het traject was heel ‘Lean & Mean’, met een perfecte verhouding tussen kwaliteit, uitstraling, kosten en resultaat!”

  ISO 9001 in de praktijk

  Leon van Leersum

  Partner bij REDEPT Cresa

 • Logo Fastned

  “Zonder CertificeringsAdvies Nederland (CAN) waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan. Vooral de pragmatische inval (wat moeten we vastleggen, wat ligt informeel in de organisatie al vast) hadden we niet zonder CAN kunnen doen. We zijn blij verrast met het resultaat.”

  Fastned tanken

  Thijs Baars

  Business Analist & Security Officer

 • Bosch Rexroth

  “Het voordeel van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) is de flexibiliteit die ons geboden wordt. Daarnaast zijn de trainingen maatwerk. Daardoor bevatten de trainingen input vanuit onze eigen praktijkervaringen. Inmiddels loopt de samenwerking met CAN al jaren naar tevredenheid.”

  BHV herhaling verplicht

  Lukas van Dooren

  Verantwoordelijk voor Health Safety & Environment

 • Logo Lannet & IT

  “Gedurende het ISO 27001 en NEN 7510 traject viel vooral de pragmatische aanpak op. CertificeringsAdvies Nederland (CAN) denkt echt vanuit de organisatie en niet vanuit de norm. De CAN-adviseur wist de normen feilloos te vertalen naar de praktijk waardoor het voor ons duidelijk en werkbaar was.”

  ISO 27001 checklist

  Paul den Otter

  Oprichter en eigenaar

 • ISO 27001 of NEN 7510 kiezen

  “De presentatie van de trainer was goed. Er zat een duidelijke structuur in en je merkte echt dat er voorafgaand aan de training met elkaar gecommuniceerd is. De goede voorbereiding en communicatie vooraf hebben ervoor gezorgd dat de training zelf erg prettig en soepel is verlopen.”

  Voordelen van HKZ Zorg & welzijn

  Sena Eren

  Manager Kwaliteit

 • CAN - Klantcase Kyocera - Quote-

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen vanwege de no-nonsense aanpak, korte lijnen en goed advies. Het is prettig dat CAN tastbare targets nastreeft en zegt waar het overgaat in plaats van het volgen van theoretische modellen.”

  Klantcase Kyocera

  Ronald Frankfoorder

  Voormalig Senior Manager

 • Klantlogo Emma Safety Footwear

  “Ik ben erg tevreden over het gehele traject met CertificeringsAdvies Nederland. Wat ik erg positief vond is dat er vooraf contact is geweest met de trainer. Onze input was tijdens de training terug te horen. Dat vind ik heel belangrijk, dat is echt maatwerk!”

  Emma Pand

  Ronald Bakker

  Quality Assurance Manager

 • Klantlogo Vecos

  “We hebben de ISO 27001 norm met behulp van CertificeringsAdvies Nederland binnen 2 maanden opgetuigd. De gezamenlijke start en de professionele begeleiding van de adviseur hebben erg geholpen om onze hele organisatie te enthousiasmeren voor ISO. Dat was erg positief!”

  Vecos lockers

  Joris Geelhoed

  Security Officer

 • Klantlogo WSB solutions

  “Samen met Tobias hebben we het afgelopen jaar flinke stappen gezet met betrekking tot ISO 9001 en ISO 27001. Hij heeft veel ervaring in de IT-branche en dat is van grote waarde gebleken. Hij weet hoe andere bedrijven bepaalde uitdagingen hebben opgelost en kan daarom meedenken en alternatieven noemen.”

  Tobias bij WSB Solutions

  Jan Penning

  Algemeen Directeur

 • Klantlogo van dillen Bouwgroep

  “We kennen CertificeringsAdvies Nederland al een langere tijd en zijn zeer tevreden over de eerder uitgevoerde trajecten op het gebied van veiligheid. Toen we behoefte hadden aan een VCA examentraining op maat, op onze eigen locatie, werd er goed met ons meegedacht.”

  VCA voor bedrijven

  Harry Plaizier

  Medeverantwoordelijk voor opleidingen en trainingen

 • Processionals logo

  “Rob wist met behulp van duidelijke voorbeelden en een portie humor de stof goed over te brengen in de VCU-training. Hij besteedde extra aandacht aan de voorbereiding op het examen. Dit was erg prettig!”

  Klantcase Processionals

  Ruben Fremouw

  Recruitment Consultant

 • Klantlogo Infield

  “De manier van communiceren, het snelle contact, de korte lijntjes en de mogelijkheid voor verschillende manieren van ondersteuning spraken ons erg aan bij CertificeringsAdvies Nederland. De adviseurs zijn heel erg ter zake kundig en kunnen dieper op bepaalde zaken ingaan. Over de hele linie kwamen ze met praktische zaken en handige formats!”

  Infield

  Martijn Stuart

  Eigenaar

 • Klantcase van Beem en van Haagen

  “Bij de start van ons VCA** traject zette Stijn meteen een duidelijke structuur neer. Dit gaf ons houvast gedurende het traject. De balans in workload was goed, de hoeveelheid werk dat we zelf moesten doen viel mee! Ook met onze vragen konden we altijd bij Stijn terecht.”

  Klantcase van Beem en van Haagen

  Michiel Janssen

  Projectmanager

 • Klantlogo Olympia

  “Tobias heeft ons veel werk uit handen genomen tijdens het ISO 27001 implementatietraject. We zijn blij te kunnen melden dat we recent met vlag en wimpel door de audit van fase 1 zijn gekomen!”

  CAN-Verschuiving-informatiebeveiligingsiricos-door-digitale-organisaties-2

  Henk Kraa

  IT-manager

 • “We zijn heel enthousiast en tevreden over de gegeven training. Het was inhoudelijk een goed, logisch en duidelijk verhaal dat Thijs ook nog eens leuk en helder over wist te brengen. Hij had echt verstand van zaken en kon op alle vragen antwoord geven. Al met al was het erg interessant en leerzaam.”

  Klantcase RIWMO 1

  Marlou van Veldhuijzen

  Contractbeheerder

 • Klantlogo John Crane Indufil

  “Het is fijn om weer iemand op locatie te hebben die eigenaar is van het takenpakket van de HSE-manager. Het ontzorgt mijzelf, maar ook collega’s. Rob fungeert als aanspreekpunt en pakt alle taken op. Zo kunnen wij ons weer richten op onze kerntaken.”

  John Crane Rob Enzlin

  Jeroen Huizinga

  Locatiemanager

 • Logo - Nijland Cycling

  “Wat heel fijn was tijdens het ISO 9001 en ISO 14001 implementatietraject is dat Martijn mooie templates beschikbaar had in onze werksessies. Hij nam ons mee aan de hand en maakte het simpel voor ons.”

  Klantcase Nijland Cycling

  Luuk Nijland

  Directeur

 • “De expertise en ervaring van Rob hebben ons veel gebracht. En daarnaast mogen we blijven werken voor de hoofdaannemer nu we aan de slag zijn gegaan met de Veiligheidsladder. Het doel hebben we dus bereikt!”

  CAN - Sfeerbeeld - Janse Afbouw-2

  Ger van Gelder

  Veiligheidscoördinator

 • Logo - ULU

  “Voordat we samenwerkten met CertificeringsAdvies Nederland hadden we het gevoel dat we nog ver van ISO 27001 af stonden. Laurens nam ons aan de hand mee en heeft het simpel gemaakt voor ons. Na een tijdje kom je erachter dat je eigenlijk al best ver bent.”

  CAN - Klantcase ULU

  Geertjan Berman

  Operationeel verantwoordelijke

 • Logo Daily Fresh Food

  “Het mooie van CAN vind ik dat ze hele fijne, kundige en betrokken mensen hebben. Ze staan ervoor open om na te denken over hun eigen expertise heen en dat vind ik knap. Ze zijn in staat om een compleet beeld te durven schetsen en over hun eigen schaduw heen te stappen.”

  Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food

  Fer van Harn

  Statutair directeur

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die samenwerking ging zo goed, dat hij momenteel bij ons werkzaam is als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast de opleidingen die worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. Ideaal om met elkaar te sparren! Hij is een stok achter de deur voor ons om door te pakken.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  “Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.”

  Stork bedrijfspand

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen omdat er een hele organisatie achter ziet die eenvoudig back-up kan bieden. CAN biedt een breed aanbod aan diensten en de adviseurs beoordelen objectief. Vreemde ogen dwingen tenslotte!”

  Kieszon Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!