Nog niet over op de nieuwe VCA 2017/6.0 norm? Start vandaag nog met de VCA transitie.

Maak de VCA transitie voor 2 april 2021, dan vervalt de oude VCA norm.

VCA transitie
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Op 2 april 2018 is de nieuwe VCA 2017/6.0 norm gepubliceerd. Deze norm vervangt de ‘oude’ VCA 2008/5.1 norm die inmiddels al weer enkele jaren oud was. Zoals gebruikelijk bij publicatie van een nieuwe versie van een norm is er sprake van een transitieperiode waarin organisaties de tijd krijgen om over te stappen van de ‘oude’ naar de nieuwe norm. Deze transitieperiode eindigt voor de VCA norm op 2 april 2021. Op die datum verloopt de oude norm en zijn alle uitgegeven certificaten niet meer geldig. Wanneer je organisatie dus nog niet over is op de nieuwe VCA norm wordt het dringend tijd om dat in te gaan regelen, zodat je organisatie voldoet aan de nieuwe VCA 2017/6.0 norm. In dit artikel vertellen we meer over de transitie.

De wijzigingen in de nieuwe VCA norm

In de nieuwe VCA 2017/6.0 norm ligt de nadruk meer op veiligheid en minder op milieuaspecten. Om die reden worden er minder normeisen gesteld.

Daarnaast is de aandacht in de nieuwe norm meer gericht op de praktijk, waardoor de operationele medewerkers sterker betrokken worden bij het veilig en gezond werken binnen de organisatie. Hierdoor worden mensen op de werkvloer zich meer bewust van de risico’s en wordt de meldingsbereidheid van gevaarlijke situaties hoger.

Na introductie van de nieuwe VCA norm is er op 1 januari 2019 nog een element aan toegevoegd, namelijk de MD22. Hierdoor schrijft de VCA norm o.a. voor dat:

 • Een organisatie moet voldoen aan de relevante wet- en regelgeving;
 • De naast de inspectie SZW ook de certificerende instelling ingelicht dient te worden bij V&G incidenten;
 • De scope van de certificering alle operationele activiteiten, producten of diensten dient te bevatten.

Meer weten over de MD22 in de VCA 2017/6.0 norm? Lees het artikel: De MD22 in de VCA norm, wat gaat er veranderen?

VCA transitie: start op tijd!

In bovenstaande alinea is beknopt weergegeven wat de wijzigingen zijn in de nieuwe VCA norm. Een VCA certificaat heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Aangezien de oude norm op 2 april 2021 verloopt, is het van belang om als organisatie tijdig te starten met het doorvoeren van de wijzigingen. Wil je voldoen aan de eisen van de nieuwe VCA 2017/6.0 norm en kun je wel wat hulp gebruiken bij de transitie van de oude naar de nieuwe norm? Of wil je starten met het behalen van VCA? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder!

Meer weten over hoe je het VCA certificaat behaalt? Bekijk dan ook onderstaande video!

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Hoe behaal ik het VCA certificaat?

Veilig werken is van groot belang voor ieder bouwbedrijf. Maar zoals het bekende gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Daarom worden er door iedere aannemer veiligheidsmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen kunnen niet alle ongelukken voorkomen worden. Voor de medewerker in kwestie is dit natuurlijk het meest vervelend.  Maar ook voor de aannemer zitten hier veel nadelige gevolgen aan vast. Hierdoor ontstaat de vraag: hoe kunnen we betere veiligheidsmaatregelen nemen om onze risico’s te beheersen? De VCA norm is een antwoord op deze vraag. Met de VCA norm verlaagt u het risico op ongevallen. Dit betekent een aanzienlijke besparing op ziekte- en verzuimkosten. De kosten van bedrijfsongevallen zijn hoog en de aannemer is bijna altijd aansprakelijk. Ook haalt u met het VCA certificaat meer opdrachten binnen. VCA is namelijk vaak verplicht om mee te mogen doen met een aanbesteding. Dus: VCA zorgt voor meer opdrachten én meer omzet! Maar welke stappen moeten we nu zetten voor een VCA certificaat? Stap 1 is het maken van een VCA handboek waarin alle veiligheidsafspraken zijn vastgelegd. Vervolgens lopen we samen de norm door en vinden we de praktische toepassing voor uw bedrijf. Tijdens stap 3 voeren we een risico-inventarisatie en evaluatie uit. Een andere belangrijke eis uit de norm is dat uw mensen een persoonlijk VCA diploma halen. Tenslotte voeren we een interne audit uit zodat u goed bent voorbereid op certificering. Vindt u het net als deze aannemer lastig om alle stappen uit te voeren die de auditor van u verwacht? CertificeringsAdvies Nederland helpt u graag! Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van VCA trajecten. Ze plaatsen zich graag in uw schoenen en helpen u met al uw vragen. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al veel mooie resultaten behaald.  Ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op! Bel ons op 085-4879972. E-mail naar info@certificeringsadvies.nl. Of kijk voor meer informatie op onze website: www.certificeringsadvies.nl

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

VCA certificering behalen?

Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan!

 • Snel starten
 • Praktische tips
 • Op maat voor jou

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields