Nieuwe regelgeving voor verpakkingsmaterialen: alles moet recyclebaar en duurzaam
Onlangs bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over vernieuwde regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken, te recyclen, de veiligheid te vergroten en de circulaire economie te stimuleren.
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlNederlanders gebruiken jaarlijks miljarden plastic verpakkingen om voedsel in te pakken. Gemiddeld zijn dit er vier per persoon per dag (bron: ING Economisch Bureau). Daarvan wordt nog steeds maar een klein deel gerecycled. Tijd voor actie dus! Onlangs bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over vernieuwde regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken, te recyclen, de veiligheid te vergroten en de circulaire economie te stimuleren. In het kort betekent dat, dat alle verpakkingen binnen de Europese Unie recyclebaar en duurzaam moeten zijn. Maar wanneer is een verpakking duurzaam? En hoe maak je de stap naar duurzamere verpakkingen?
Waarom nieuwe regelgeving?
De nieuwe maatregelen hebben als doel om verpakkingen veiliger en duurzamer te maken. De doelstellingen hierachter zijn een vermindering van 5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040. Met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval moet hiermee verminderd worden. Dit betekent ook dat bepaalde plastic verpakkingen vanaf 1 januari 2030 verboden zullen worden. Waar kun je dan aan denken?
- Verpakkingen voor eenmalig gebruik (denk aan verpakkingen voor onbewerkte groenten en fruit);
- Individuele porties (denk aan suiker, zout, sauzen);
- Verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in de horeca;
- Zeer lichte plastic draagtassen (tenzij deze om hygiënische reden vereist zijn, of als primaire verpakking voor los voedsel om voedselverspilling te helpen voorkomen).
Echter, door de aanwezigheid van de CSRD-richtlijn moet je als organisatie al aan diverse verplichtingen voldoen. Zo schrijft de richtlijn voor dat organisaties moeten publiceren welke duurzaamheidsstrategie zij hebben geformuleerd. Heb je ook met verpakkingen te maken, dan ben je als organisatie verplicht om te zoeken naar duurzaamheidsmogelijkheden.
Wanneer is een verpakking duurzaam?
Vanuit het voorlopige akkoord zijn een aantal specifieke regels opgesteld om de verpakkingen veiliger en duurzamer te maken, namelijk:
- Alle verpakkingen moeten recyclebaar zijn;
- Onnodige verpakkingen moeten verminderd worden;
- De aanwezigheid van schadelijke stoffen moeten tot een minimum worden beperkt;
- De opname van gerecyclede inhoud wordt gestimuleerd;
- De inzameling en recycling wordt verbeterd.
Toch is het belangrijk om niet alleen aan het milieu-plaatje te denken als het gaat om duurzame verpakkingen voor levensmiddelen. Een nieuwe verpakking heeft namelijk ook invloed op de kwaliteit, de houdbaarheid, de gezondheid en soms ook de smaak van een product. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling dat een duurzame verpakking met minder milieu-impact, juist wel zorgt voor verminderde voedselveiligheid.
Hoe essentieel zijn verpakkingen eigenlijk?
Bij sommige producten kun je, om verschillende redenen, niet om een verpakking heen. Toch zijn er een heleboel voorbeelden van organisaties die verpakkingen hebben geschrapt of een herbruikbare optie hebben geïntroduceerd, bij producten waar je het in eerste instantie misschien niet van zou verwachten. Zo:
- Werden shampoo flessen vervangen door shampoo-bars (een blok shampoo waar dus geen verpakking voor nodig is, alleen een gerecycled papieren zakje eromheen);
- Komen er steeds meer navulbare cosmeticaproducten op de markt (denk aan crèmes en deodorants);
- Bestaan er al verschillende verpakkingsvrije winkels (waaronder supermarkten), waar consumenten zelf hun verpakking meenemen, of een hervulbare verpakking kunnen aanschaffen in de winkel;
Hoe stap je over naar duurzame verpakkingen?
Hoe je het ook went of keert: als voedingsmiddelenbedrijf krijg je ongetwijfeld te maken met de regelgeving omtrent duurzame verpakkingen. Maar waar begin je dan? Wat ons betreft is het essentieel om allereerst in kaart te brengen wat je huidige verpakkingsbeleid is en waar je naartoe wilt. Welke materialen zijn geschikt voor jouw producten, zonder dat het de kwaliteit van je product verslechtert? Welk verpakkingsmateriaal past bij jouw doelgroep? Wat is er financieel gezien mogelijk? Is het een mogelijkheid om eventueel verpakkingsvrije producten aan te bieden? Op die manier kun je aan de slag met vervolgacties. Wil je hier meer over weten of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!
Hoe duurzaam werk jij? Doe de duurzaamheidsscan!
Om duurzaamheid binnen je organisatie aan te pakken is het belangrijk om te weten waar je momenteel staat en wat er al allemaal geregeld is. Om je daarbij te helpen hebben we een praktische methode ontwikkeld waarmee jouw organisatie direct inzicht krijgt in de relevante prestaties op het gebied van duurzaamheid en de verbeterkansen die daaruit voortvloeien.
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlHoe duurzaam is jouw organisatie?
Ontdek het met de duurzaamheidsscan!
- Direct inzicht in je energieprestaties
- Een passend advies
- Relevante verbeterkansen