Nieuwe ISO-IEC 30141 norm voor Internet of Things toepassingen van kracht

In dit artikel lees je alles over de nieuwe ISO-IEC 30141 norm voor Internet of Things toepassingen.

ISO IEC 30141 internet of things norm
Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Niet enkel mensen zijn online, ook dingen zijn verbonden met internet. Het technologieconcept achter deze slimme dingen noemen we het ‘Internet of Things’ (IoT). Er komen steeds meer van dit soort slimme toepassingen op de markt, waardoor de impact ervan toeneemt. Deze ontwikkelingen gaan echter ook gepaard met risico’s op het gebied van privacy en veiligheid. Veel van deze toepassingen verzamelen namelijk (persoonlijke) gegevens die niet altijd even goed beveiligd zijn. Eerder meldden we dan ook dat er een verplichte certificering op komst is voor ‘the Internet of Things’. Inmiddels is deze certificering ontwikkeld en draagt de naam ‘ISO-IEC 30141, Internet of Things (IoT) – Referentiearchitectuur.

Internet of Things wordt steeds populairder

De verwachting is dat er in 2020 wereldwijd meer dan 25 miljard dingen via internet verbonden zullen zijn. Denk hierbij aan ‘dingen’ als:

 • Domotica systemen
 • Automotive industry
 • Smart farming
 • Smart industry
 • Smart cities
 • Smart homes
 • Connected toys
 • Etc.

IoT toepassingen worden steeds populairder. Binnen het Internet of Things worden ontwikkelingen geïntegreerd met IT-systemen, waardoor apparaten kunnen reageren op de fysieke wereld. Zo ontstaan er oplossingen die over grenzen van sectoren en platformen heen gaan. IoT apparaten krijgen enerzijds dus meer mogelijkheden, maar dat brengt anderzijds ook risico’s met zich mee. Doordat er steeds meer toepassingen zijn, wordt de kans op privacy- en beveiligingsschade steeds groter.

Noodzaak om IoT veiliger te maken groeit

Door de ontwikkelingen wordt de noodzaak om het Internet of Things veiliger te maken snel groter. De kans op hacks neemt immers toe, omdat veel apparaten en toepassingen kwetsbaar zijn. Dat vormde voor de overheid en de Cyber Security Raad (CSR) de aanleiding om ervoor te zorgen dat apparaten aan beveiligingseisen gaan voldoen. Om die reden is de nieuwe ISO-IEC 30141, Internet of Things (IoT) – Referentiearchitectuur norm ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat alle systemen beter op elkaar aansluiten en dat het IoT veiliger en minder kwetsbaar wordt.

De nieuwe norm biedt een internationaal gestandaardiseerde IoT referentiearchitectuur met een gemeenschappelijke woordenschat. Daarnaast bevat de norm direct toepasbare ontwerpen en voorbeelden uit de praktijk. De norm zorgt voor vertrouwen rondom IoT toepassingen, verkleint de privacy- en beveiligingsrisico’s en vormt een gedegen basis om de IoT-technologie verder te laten groeien.

Bron: NEN

Meer weten over ISO-IEC 30141?

Wil je meer weten over deze nieuwe norm voor Internet of Things toepassingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur vertelt je er graag meer over.

Download Informatiegids ISO 27001

Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Alles over ISO 27001!

Download de handige gids!

 • Alles over ISO 27001
 • Stap voor stap inzicht
 • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields