ISO 9001 hoofdstuk 4“Ik merk gewoon dat veel KAM-coördinatoren nog rondlopen met de vraag waar ze nu staan als het gaat over de nieuwe ISO norm. Veel bedrijven moeten nog over naar de nieuwe ISO 9001 2015, maar weinig kwaliteitsmanagers weten waar ze moeten beginnen. Het belangrijkste is de contextanalyse. De rest van de norm sluit daar op aan. Zo’n analyse geeft ook gewoon heel veel toegevoegde waarde. Vooral voor het management, ISO 9001:2015 is namelijk een managementtool”, aldus Steven Zwarts. In dit artikel legt hij uit wat de ISO 9001 transitie inhoudt en hoe je de nieuwe norm kunt toepassen binnen je organisatie.

Download geheel vrijblijvend de ISO 9001 contextanalyse whitepaper

Wil je alles weten over ISO 9001? Download dan geheel vrijblijvend de handige ISO 9001 contextanalyse stap voor stap gids.

DOWNLOAD WHITEPAPER
Download contextanalyse

Wat is die contextanalyse precies?

“Goeie vraag. In certificeringsland is het inmiddels echt een ‘buzz-woord’. Iedereen heeft het er over, maar lang niet iedereen weet wat het inhoudt. Als je een contextanalyse uitvoert kijk je eigenlijk maar naar twee zaken. Eerst kijk je wat er zich afspeelt in de omgeving van je bedrijf. De norm noemt dat issues. Daar volgen kansen en bedreigingen uit. Daarnaast kijk je ook naar met wie je te maken hebt (de norm noemt dat stakeholders) en welke eisen, wensen en verwachtingen zij hebben.”

Lees ook het artikel: De contextanalyse in de ISO 9001 norm

Hoe kom je aan een antwoord op al die vragen dan?over naar de nieuwe iso

“Dat kan op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat je er actief mee bezig bent en dat je dat kunt laten zien. Auditors zullen daar op letten. Ik ondersteun regelmatig bedrijven bij de overgang naar de nieuwe ISO 9001 norm. Dan organiseer ik workshops met een stuk of 5 mensen. We discussiëren dan over deze vragen en dat levert best een compleet beeld op.

Hartstikke leuk om te doen en heel waardevol. Voor mij is het ook echt een doel om ISO 9001 leuk en waardevol te maken. Geen saaie interviews en dikke papieren tijgers, maar gewoon lekker pragmatisch aan de slag.” Kost dat niet veel tijd dan? “Nou dat valt wel mee. De meeste kwaliteitsmanagers zijn hartstikke druk. Juist als je dit met meer mensen doet, gaat het sneller dan dat je bijvoorbeeld interviews gaat afnemen.”

Bekijk ook het artikel: De belangrijkste ISO 9001 certificering eisen in 10 minuten!

Wat kan een bedrijf vervolgens met deze informatie?

“Nou, een ander onderdeel van ISO 9001 is beleid en strategie vaststellen. Iets wat ieder bedrijf natuurlijk doet, alleen moet je het bij ISO 9001 regelmatig beoordelen. We gaan dan weer in workshops aan de slag om te bekijken wat de visie is van een bedrijf en wat voor strategische thema’s daar bij betrokken zijn. Vervolgens bepaal je welke acties je moet nemen en zorg je ervoor dat je maatregelen neemt voor de uitdagingen die je tegen gaat komen. Daarbij houd je rekening met de context van je organisatie. Het helpt dus allemaal mee om je bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Ik gebruik daar vaak de OGSM-methode voor. Je kijkt dan naar wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld groei van je bedrijf. Vervolgens stel je het doel vast. Bijvoorbeeld 25%. Daarna denk je na over de strategie omtrent hoe je dat doel gaat bereiken en tenslotte maak je het meetbaar. Bijvoorbeeld door als doel te stellen dat je die 25% groei het komende jaar wilt behalen. “

Artikeltip: Wat is risicomanagement met betrekking tot de ISO 9001 norm?

Dus hoe weet je nou waar je staat in de ISO 9001 transitie?

“Dat weet je als je goed antwoord kan geven op een aantal vragen. Bijvoorbeeld met wie je te maken hebt als bedrijf, wat er gebeurt in de omgeving, hoe je daar mee omgaat en wat de visie en strategie is. Als je dat kunt, ben je een eind op weg.” 

Wil je aan de slag met ISO 9001? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl