Multisite certificeren: de meest gestelde vragen

Antwoord op de meest gestelde vragen rondom multisite certificeren. Inclusief handige video.

iso14001-multisite-certificeren
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Wanneer je onderneming meerdere vestigingen heeft en je wilt gaan certificeren kan multisite certificeren interessant zijn. Indien je kiest voor een multisite certificering wordt het certificeringstraject voor een van de normen (bijvoorbeeld ISO 9001 of ISO 14001) waarvoor je wil certificeren aangestuurd vanuit één hoofdvestiging. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je niet alle vestigingen afzonderlijk getoetst worden, dit wordt centraal geregeld vanuit de hoofdvestiging. Hiermee breng je dus vanaf één centrale plaats (de hoofdvestiging) de kansen, prestaties en risico’s van alle vestigingen in kaart. 

Wat zijn de voordelen van multisite certificeren?

Door de certificering en de controle daarop te centraliseren bij één hoofdvestiging creëer je een enorme tijdswinst. Niet bij iedere vestiging dient namelijk een audit plaats te vinden, dit gebeurt steekproefsgewijs. Daarnaast heeft het certificeren van alle vestigingen een groot marktvoordeel. In de huidige tijd wordt het aantonen van kwaliteit, veiligheid en/of milieuprestaties vaak als een vereiste gezien bij aanbestedingen. Door de gehele groep vestigingen te voorzien een certificaat werk je (inter)nationaal volgens dezelfde standaard wat een potentiële opdrachtgever het vertrouwen geeft met een kwalitatieve en betrouwbare organisatie zaken te doen.

Hoe gaat multisite certificeren in de praktijk?

Benieuwd wat de ervaringen met multisite certificeren zijn in de praktijk? Kyocera heeft ervoor gekozen om alle 18 vestigingen ISO 14001 te certificeren middels multisite certificeren. Ronald Frankfoorder vertelt zijn ervaringen met het traject in deze video klantcase;  

Wat zijn de voorwaarden om een multisite certificering te behalen?

Om een multisite certificaat te kunnen behalen dient je organisatie aan een aantal voorwaarden te voldoen. We zetten ze voor je op een rij; 

 • Er moet een juridische link zijn tussen minimaal twee locaties;
 • De locaties dienen één centraal hoofdkantoor te hebben;
 • Er dient een overkoepeld managementsysteem te zijn. 

Artikeltip: Aan de slag met ISO 14001? ‘De belangrijkste ISO 14001 certificering eisen!’

Meer informatie over multisite certificeren?

Wil je meer weten over multisite certificeren? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

ISO 14001 FAQ gids

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

ISO 14001 veelgestelde vragen gids

Alles weten over ISO 14001? Download de handige gids met daarin alle veelgestelde vragen over deze norm op een rij!

 • Wat is ISO 14001?
 • Hoe werkt ISO 14001?
 • Praktische tips
 • In enkele stappen op weg!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields