Advies en ondersteuning

ISO 14001 certificering

ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard voor milieumanagement. In de norm wordt beschreven hoe je de milieuprestaties van je bedrijf in kaart kunt brengen en kunt verbeteren. Wanneer je de norm implementeert, kun je aantoonbaar maken dat je de impact van je organisatie op het milieu beheerst, dat je aan de eisen en wensen van stakeholders voldoet en dat je voldoet aan geldende wet- en regelgeving!

iso-14001-eisen
Contact

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over ISO 14001? Neem dan contact met ons op. Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

ISO 14001

Verbeter je milieuprestaties

Wil jij met ISO 14001 aan de slag? Om je milieumanagement naar een hoger niveau te tillen of simpelweg omdat het gevraagd wordt vanuit een aanbesteding? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) aan het juiste adres. Met onze brede pakket aan diensten zijn wij dé partner in certificeren! In onze aanpak nemen wij niet de ISO 14001 norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de ISO 14001 richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de onderneming tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor de organisatie.

ISO 14001 milieuaspectenregister opstellen
Wat is ISO 14001

1. Wat is ISO 14001?

NEN 14001:2015 is de internationaal geaccepteerde norm voor milieumanagement. In de norm wordt beschreven hoe je de milieuprestaties van je bedrijf in kaart kunt brengen en verbeteren. Je toont aan dat je de impact van je organisatie op het milieu beheerst, dat je aan eisen en wensen van stakeholders voldoet en dat je voldoet aan geldende wet- en regelgeving.

De ISO 14001 norm geeft aan dat het bereiken van evenwicht tussen milieu, maatschappij en economie essentieel is om te kunnen voorzien in de behoeften van onze generatie en de generatie na ons. Door stijgende verwachtingen van de maatschappij wat betreft duurzame ontwikkeling, steeds strengere wetgeving en een groeiende druk op het milieu, zijn organisaties een systeembenadering gaan toepassen op milieumanagement. En dat milieumanagement een noodzaak is, daar zijn we het in het algemeen wel over eens. ISO 14001 is dus een systeem voor milieumanagement met als doel duurzaamheid te stimuleren.

2. Het ISO 14001 milieumanagementsysteem

Waar vroeger een milieuhandboek gangbaar was, is dat tegenwoordig met de komst van ISO 14001:2015 allang niet meer het geval. De nieuwe ISO 14001 norm vraagt om een milieumanagementsysteem waarvan de inhoud vooral wordt bepaald door de stakeholders- en risicoanalyse. Je legt in dat milieumanagementsysteem dus enkel zaken vast die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Het managementsysteem is daarmee een middel om de invloed op het milieu te beheersen en mag geen onnodige ballast vormen voor je organisatie. Uiteindelijk dient een managementsysteem ondersteunend te zijn aan de organisatie en bedrijfsdoelen.

duurzaam managementsysteem

3. Wat zijn de voordelen van ISO 14001?

Wat is het nut van ISO 14001, de internationaal geaccepteerde standaard voor milieumanagement? In de regel wordt het certificaat voornamelijk behaald vanuit commercieel oogpunt. Daarnaast zien wij de volgende voordelen van ISO 14001:

 • Je kunt naar prospects aantonen dat jij voldoet aan klanteisen en -wensen.
 • Verbetering van milieuprestaties.
 • Vanuit de context en doelstellingen van je organisatie speel je in op interne en externe risico’s en kansen.
 • Gecertificeerde bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
 • Continue verbetering van de organisatie.
 • Verhoging van de klanttevredenheid.
 • Verlaging van de kosten.
 • Aantonen van een professionele organisatie.
 • Klantlogo Redept cresa

  “Het traject was heel ‘Lean & Mean’, met een perfecte verhouding tussen kwaliteit, uitstraling, kosten en resultaat!”

  ISO 9001 in de praktijk

  Leon van Leersum

  Partner bij REDEPT Cresa

 • Logo Fastned

  “Zonder CertificeringsAdvies Nederland (CAN) waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan. Vooral de pragmatische inval (wat moeten we vastleggen, wat ligt informeel in de organisatie al vast) hadden we niet zonder CAN kunnen doen. We zijn blij verrast met het resultaat.”

  Fastned tanken

  Thijs Baars

  Business Analist & Security Officer

 • Bosch Rexroth

  “Het voordeel van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) is de flexibiliteit die ons geboden wordt. Daarnaast zijn de trainingen maatwerk. Daardoor bevatten de trainingen input vanuit onze eigen praktijkervaringen. Inmiddels loopt de samenwerking met CAN al jaren naar tevredenheid.”

  BHV herhaling verplicht

  Lukas van Dooren

  Verantwoordelijk voor Health Safety & Environment

 • Logo Lannet & IT

  “Gedurende het ISO 27001 en NEN 7510 traject viel vooral de pragmatische aanpak op. CertificeringsAdvies Nederland (CAN) denkt echt vanuit de organisatie en niet vanuit de norm. De CAN-adviseur wist de normen feilloos te vertalen naar de praktijk waardoor het voor ons duidelijk en werkbaar was.”

  ISO 27001 checklist

  Paul den Otter

  Oprichter en eigenaar

 • ISO 27001 of NEN 7510 kiezen

  “De presentatie van de trainer was goed. Er zat een duidelijke structuur in en je merkte echt dat er voorafgaand aan de training met elkaar gecommuniceerd is. De goede voorbereiding en communicatie vooraf hebben ervoor gezorgd dat de training zelf erg prettig en soepel is verlopen.”

  Voordelen van HKZ Zorg & welzijn

  Sena Eren

  Manager Kwaliteit

 • CAN - Klantcase Kyocera - Quote-

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen vanwege de no-nonsense aanpak, korte lijnen en goed advies. Het is prettig dat CAN tastbare targets nastreeft en zegt waar het overgaat in plaats van het volgen van theoretische modellen.”

  Klantcase Kyocera

  Ronald Frankfoorder

  Voormalig Senior Manager

 • Klantlogo Emma Safety Footwear

  “Ik ben erg tevreden over het gehele traject met CertificeringsAdvies Nederland. Wat ik erg positief vond is dat er vooraf contact is geweest met de trainer. Onze input was tijdens de training terug te horen. Dat vind ik heel belangrijk, dat is echt maatwerk!”

  Emma Pand

  Ronald Bakker

  Quality Assurance Manager

 • Klantlogo Vecos

  “We hebben de ISO 27001 norm met behulp van CertificeringsAdvies Nederland binnen 2 maanden opgetuigd. De gezamenlijke start en de professionele begeleiding van de adviseur hebben erg geholpen om onze hele organisatie te enthousiasmeren voor ISO. Dat was erg positief!”

  Vecos lockers

  Joris Geelhoed

  Security Officer

 • Klantlogo WSB solutions

  “Samen met Tobias hebben we het afgelopen jaar flinke stappen gezet met betrekking tot ISO 9001 en ISO 27001. Hij heeft veel ervaring in de IT-branche en dat is van grote waarde gebleken. Hij weet hoe andere bedrijven bepaalde uitdagingen hebben opgelost en kan daarom meedenken en alternatieven noemen.”

  Tobias bij WSB Solutions

  Jan Penning

  Algemeen Directeur

 • Klantlogo van dillen Bouwgroep

  “We kennen CertificeringsAdvies Nederland al een langere tijd en zijn zeer tevreden over de eerder uitgevoerde trajecten op het gebied van veiligheid. Toen we behoefte hadden aan een VCA examentraining op maat, op onze eigen locatie, werd er goed met ons meegedacht.”

  VCA voor bedrijven

  Harry Plaizier

  Medeverantwoordelijk voor opleidingen en trainingen

 • Processionals logo

  “Rob wist met behulp van duidelijke voorbeelden en een portie humor de stof goed over te brengen in de VCU-training. Hij besteedde extra aandacht aan de voorbereiding op het examen. Dit was erg prettig!”

  Klantcase Processionals

  Ruben Fremouw

  Recruitment Consultant

 • Klantlogo Infield

  “De manier van communiceren, het snelle contact, de korte lijntjes en de mogelijkheid voor verschillende manieren van ondersteuning spraken ons erg aan bij CertificeringsAdvies Nederland. De adviseurs zijn heel erg ter zake kundig en kunnen dieper op bepaalde zaken ingaan. Over de hele linie kwamen ze met praktische zaken en handige formats!”

  Infield

  Martijn Stuart

  Eigenaar

 • Klantcase van Beem en van Haagen

  “Bij de start van ons VCA** traject zette Stijn meteen een duidelijke structuur neer. Dit gaf ons houvast gedurende het traject. De balans in workload was goed, de hoeveelheid werk dat we zelf moesten doen viel mee! Ook met onze vragen konden we altijd bij Stijn terecht.”

  Klantcase van Beem en van Haagen

  Michiel Janssen

  Projectmanager

 • Klantlogo Olympia

  “Tobias heeft ons veel werk uit handen genomen tijdens het ISO 27001 implementatietraject. We zijn blij te kunnen melden dat we recent met vlag en wimpel door de audit van fase 1 zijn gekomen!”

  CAN-Verschuiving-informatiebeveiligingsiricos-door-digitale-organisaties-2

  Henk Kraa

  IT-manager

 • “We zijn heel enthousiast en tevreden over de gegeven training. Het was inhoudelijk een goed, logisch en duidelijk verhaal dat Thijs ook nog eens leuk en helder over wist te brengen. Hij had echt verstand van zaken en kon op alle vragen antwoord geven. Al met al was het erg interessant en leerzaam.”

  Klantcase RIWMO 1

  Marlou van Veldhuijzen

  Contractbeheerder

 • Klantlogo John Crane Indufil

  “Het is fijn om weer iemand op locatie te hebben die eigenaar is van het takenpakket van de HSE-manager. Het ontzorgt mijzelf, maar ook collega’s. Rob fungeert als aanspreekpunt en pakt alle taken op. Zo kunnen wij ons weer richten op onze kerntaken.”

  John Crane Rob Enzlin

  Jeroen Huizinga

  Locatiemanager

 • Logo - Nijland Cycling

  “Wat heel fijn was tijdens het ISO 9001 en ISO 14001 implementatietraject is dat Martijn mooie templates beschikbaar had in onze werksessies. Hij nam ons mee aan de hand en maakte het simpel voor ons.”

  Klantcase Nijland Cycling

  Luuk Nijland

  Directeur

 • “De expertise en ervaring van Rob hebben ons veel gebracht. En daarnaast mogen we blijven werken voor de hoofdaannemer nu we aan de slag zijn gegaan met de Veiligheidsladder. Het doel hebben we dus bereikt!”

  CAN - Sfeerbeeld - Janse Afbouw-2

  Ger van Gelder

  Veiligheidscoördinator

 • Logo - ULU

  “Voordat we samenwerkten met CertificeringsAdvies Nederland hadden we het gevoel dat we nog ver van ISO 27001 af stonden. Laurens nam ons aan de hand mee en heeft het simpel gemaakt voor ons. Na een tijdje kom je erachter dat je eigenlijk al best ver bent.”

  CAN - Klantcase ULU

  Geertjan Berman

  Operationeel verantwoordelijke

 • Logo Daily Fresh Food

  “Het mooie van CAN vind ik dat ze hele fijne, kundige en betrokken mensen hebben. Ze staan ervoor open om na te denken over hun eigen expertise heen en dat vind ik knap. Ze zijn in staat om een compleet beeld te durven schetsen en over hun eigen schaduw heen te stappen.”

  Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food

  Fer van Harn

  Statutair directeur

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die samenwerking ging zo goed, dat hij momenteel bij ons werkzaam is als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast de opleidingen die worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. Ideaal om met elkaar te sparren! Hij is een stok achter de deur voor ons om door te pakken.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  “Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.”

  Stork bedrijfspand

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen omdat er een hele organisatie achter ziet die eenvoudig back-up kan bieden. CAN biedt een breed aanbod aan diensten en de adviseurs beoordelen objectief. Vreemde ogen dwingen tenslotte!”

  Kieszon Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Toegevoegde waarde leveren HR

4. Wat zijn de ISO 14001 eisen?

Wat betekent een ISO 14001 certificering voor je organisatie en wat moet je in de praktijk gaan doen? Hieronder een aantal belangrijke ISO 14001 eisen toegelicht:

 • Het vaststellen van de milieuprestaties van de organisatie en doelstellingen om die te verbeteren.
 • Opstellen van een milieubeleid.
 • Inzicht krijgen in de milieubelasting van extern geleverde producten en diensten.
 • In andere hoofdstukken komen eisen als het opstellen van milieudoelstellingen, het uitvoeren van een directiebeoordeling en een interne audit naar voren.

5. Hoe werkt de ISO 14001 audit?

Voor het uitvoeren van de certificeringsaudit komt een Certificerende Instantie (CI) langs in de organisatie. De audit bestaat uit twee fasen:

 • Fase 1: Hier beoordeelt de auditor het kwaliteitsmanagementsysteem en toetst dit aan de eisen van ISO 14001. Daarnaast wordt bekeken of de interne audit en directiebeoordeling uitgevoerd zijn. Vervolgens worden resultaten daarvan besproken met personen uit de organisatie. De auditor let in het bijzonder op zaken als continu verbeteren, milieuaspecten en milieurisico’s, wetgeving, klanten en belanghebbenden.
 • Wanneer fase 1 goed wordt doorstaan, volgt fase 2 van de audit. Daarin wordt gekeken of de huidige documentatie ook goed geïmplementeerd is in de organisatie. Door het houden van interviews zal er gekeken worden of er duidelijk draagvlak is binnen de organisatie en of die documentatie dus niet losstaat van de bedrijfsvoering. Werkt het managementsysteem in de praktijk?

Wanneer het opgezette systeem voldoet aan de eisen wordt de organisatie voorgedragen voor certificering. Uiteindelijk, als het voldoende effectief is, behaal je het ISO 14001 certificaat.

Interne audit
ISO 14001 checklist

6. ISO 14001 checklist: Wat kun je verwachten?

Wanneer je met ISO 14001 aan de slag gaat kun je als het ware een stappenplan of checklist doorlopen om uiteindelijk aan 14001 te voldoen:

 • Stap 1: Algemene inventarisatie en scope: In deze fase wordt de werkwijze onder de loep genomen, wordt er gekeken naar de informatie die reeds beschikbaar is en wordt het milieubeleid doorlopen.
 • Stap 2: De contextanalyse: In deze fase wordt de welbekende contextanalyse uitgevoerd. Daarbij wordt gekeken naar de invloed van de organisatie op zijn omgeving en het milieu. Dat gebeurt o.a. door het uitvoeren van een stakeholder- en risicoanalyse.
 • Stap 3: Opstellen milieubeleid: Met input uit de vorige stap is het mogelijk een milieubeleid op te stellen. Daarin worden concreet doelstellingen en acties rondom het thema milieu beschreven op basis van de PDCA cyclus.
 • Stap 4: Opzet managementsysteem: Alle eerder gemaakte afspraken en beleidsstukken worden samengevoegd in een managementsysteem.
 • Stap 5: Praktijkervaring: Je dient aan te kunnen tonen dat je enkele maanden volgens het nieuwe managementsysteem hebt gewerkt. Zo kun je tevens testen of alles in de praktijk ook werkt zoals het bedacht is.
 • Stap 6: Directiebeoordeling: Door middel van een directiebeoordeling worden de prestaties van de organisatie onder de loep genomen.
 • Stap 7: Interne audit: Wanneer de bevindingen uit de directiebeoordeling verwerkt zijn, wordt het managementsysteem intern in de organisatie getoetst. De afwijkingen en verbeterpunten worden vervolgens vastgelegd ter opvolging.
 • Stap 8: Externe audit: Tot slot vindt de certificeringsaudit plaats. Hierin wordt door een auditor gekeken of het managementsysteem voldoet aan de ISO 14001 eisen.

7. Wat kost ISO 14001?

Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar verschillende factoren zoals de grootte, complexiteit van de organisatie en in hoeverre bepaalde processen al zijn ingeregeld. Kortom, de kosten voor een traject zijn organisatie afhankelijk. De ene organisatie is de andere niet. Houd wel rekening met deze kosten:

 • Begeleiding van een adviesbureau bij implementatie
 • Interne uren voor het opzetten van een managementsysteem voor ISO 14001
 • (Interne) audit kosten en (externe) audit kosten
Kosten-ISO-14001

8. Is ISO 14001 verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om ISO 14001 te behalen. Het doel van ISO 14001 is aantonen dat je milieuaspecten beheerst. Met behulp van de norm breng je milieuprestaties naar het gewenste niveau. Vervolgens ga je dit monitoren en verbeteren. Ondanks dat ISO 14001 niet verplicht is kan het je wel commercieel voordeel opleveren en een gunningsvoordeel bij aanbestedingen. Meer lezen over de verplichting?

9. Wat is het verschil tussen ISO 14001 en ISO 50001?

Kort samengevat: ISO 50001 gaat over energiemanagement en kan gezien worden als verdieping op ISO 14001 die over een veel breder palet aan milieuaspecten (waaronder energiemanagement) gaat.

Wanneer we ISO 50001 naast ISO 140001 leggen, dan kan gesteld worden dat er binnen de ISO 50001 norm zwaardere eisen worden gesteld aan:

 • De mate van monitoring van het energieverbruik. Bij ISO 50001 zit hier een stuk meer diepgang in dan bij ISO 14001 het geval is.
 • Het niveau van het identificeren van verbeteringen en maatregelen om deze te realiseren.

Dat ISO 50001 een stuk dieper op energiemanagement ingaat dan ISO 14001 is terug te zien in de onderwerpen die aan ISO 50001 zijn toegevoegd (t.o.v. de ISO 14001 norm):

 • Energiebeoordeling;
 • Energieprestatie-indicatoren;
 • Referentie energiegebruik;
 • Verzamelen van energiegegevens;
 • De manier waarop je in de operationele uitvoering omgaan met ontwerp en inkoop.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!