Meer informatie of offerte aanvragen?
Wil je meer weten over EED? Neem dan contact met ons op. Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!
Inhoud
Meer over de EED audit
1. Wat is de EED audit?
Om aan de Europese Energie Efficiency Richtlijn (EED) te voldoen dien je als organisatie aan te tonen wat je huidige energiestromen zijn. Tevens beschrijf je welke bijbehorende maatregelen er zijn om energie te besparen. Je audit als het ware je huidige energiestromen en de mogelijkheden tot verbetering. Hier zal je uiteindelijk een EED energie-auditrapport over moeten opstellen. Het doel hiervan is om bij bedrijven en instellingen het bewustzijn rondom energieverbruik te vergroten én ze bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen.
2. Voor wie is de EED audit verplicht?
De EED Energieaudit is een wettelijke verplichting wanneer je als grote organisatie geen KMO status hebt volgens de Europese uitgangspunten. In onderstaande situaties is er geen KMO status van toepassing op je onderneming (of instelling met een economische activiteit) en ben je dus EED audit plichtig;
- Wanneer je organisatie bestaat uit 250 fte of meer inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen; of
- Een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een balanstotaal van van meer dan €43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen;
- In sommige specifieke gevallen zoals wanneer je CO2 verevening doet in de Glastuinbouw. Onze adviseurs zullen aan de hand van jouw specifieke bedrijfssituatie bepalen of je EED plichtig bent of niet.
3. Uitzondering EED plicht
Er bestaan verschillende certificeringen rondom duurzaamheid waarvoor je als organisatie al een gedegen energieanalyse moet uitvoeren. Het bezit van een dergelijk certificaat zorgt dan ook voor een uitzonderingspositie met betrekking tot de EED auditplicht. Zo ben je als organisatie uitgezonderd van de EED plicht als je in het bezit bent van ISO 14001 en ISO 50001. Dit moet in beide gevallen dan wel in combinatie zijn met de ISO 14051. Daarnaast zorgt een certificering voor de CO2-Prestatieladder niveaus 3, 4, en 5 voor een uitzondering op deze plicht, evenals het certificatieschema CO2-reductiemanagement met ISO 14001.
Let op: één van onze adviseurs zal altijd voorafgaand bepalen d.m.v. een intakegesprek of je daadwerkelijk EED plichtig bent of niet.
4. Wat zijn de EED audit eisen?
Een EED Energie-auditverslag bestaat uit;
- Een schematisch overzicht van alle bestaande energiestromen (inclusief vervoer);
- Een beschrijving van de belangrijkste factoren die het energieverbruik beïnvloeden;
- Een gekwantificeerd overzicht van het energiebesparingspotentieel van de onderneming;
- Een beschrijving van alle mogelijke kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen.
Thema’s als isolatie, ventilatie en verwarmen staan hierin centraal. Na het uitvoeren van de audit is er een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen in de organisatie ontstaan. Tevens krijg je hiermee een overzicht van de mogelijke besparingsmaatregelen en welke effecten je hiervan mag verwachten. Je kunt hierbij denken aan (besparing van) het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties inclusief het vervoer en de warmte.
Let op: Het is van belang dat je de te nemen maatregelen binnen de beschreven termijnen uitvoert. In de audit is daarom ook een rendementsberekening opgenomen en dien je de te verwachten besparing op verbruikskosten per maatregel te omschrijven.
5. EED audit rapportage opstellen stappenplan
De rapportage kan je alleen opstellen of met behulp van een deskundig adviseur. In elk geval dient er in ieder geval allereerst gekeken te worden naar de bedrijfstak. De energiestromen zullen namelijk anders zijn bij een bouwbedrijf dan bij een agrarisch bedrijf bijvoorbeeld. Vervolgens zal er gekeken moeten worden naar de relevante thema’s die spelen binnen deze bedrijfstak. Op die manier worden de geldende maatregelen duidelijk.
6. Hoe lang is de EED geldig?
Het EED energie-audit rapport is vier jaar geldig. Leidend hierin is het moment dat het auditrapport wordt ingediend bij het eLoket van de RVO. Vanaf dat moment is het rapport dus vier jaar geldig. Indien je nog niet eerder een EED audit rapport hebt ingeleverd, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen.
Wij bieden naast advies, implementatie en outsourcing ook trainingen aan rondom Milieu en Duurzaamheid:
Overzicht Milieu en Duurzaamheidstrainingen
Bekijk hier alle Milieu en Duurzaamheidstrainingen
7. Wie controleert EED?
Nadat je het EED energie-auditrapport hebt opgesteld, dien je deze te uploaden op het hiervoor bestemde eLoket op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zullen beoordelen of het rapport voldoet aan alle eisen en ook kunnen zij eventuele extra vragen ter verduidelijking stellen. Indien het rapport niet op tijd wordt aangeleverd kan de RVO uiteindelijk ook een dwangsom opleggen.
8. Hulp bij het opstellen van de rapportage
Voordat je als organisatie aan de EED-plicht hebt voldaan, gaan er een aantal stappen aan vooraf. De volgende stappen worden doorlopen:
- Intake: Tijdens de intake bekijken we samen met jou aan de hand van je omzet, bedrijfsactiviteiten en organisatiegrootte of je wel of niet EED plichtig bent.
- Rapportage: Ben je EED plichtig? Dan gaan we samen aan de gang om de EED rapportage op te stellen. Dit doet de adviseur aan de hand van een handige tool samen met jou in een aantal afspraken.
- Indienen rapportage: Wanneer de rapportage gereed is en aan de geldende eisen voldoet, dient de adviseur de rapportage in bij de gemeente waar jouw organisatie gevestigd is.
- Terugkoppeling rapportage: De terugkoppeling op de rapportage volgt vanuit de gemeente vaak binnen enkele weken. Zodra de terugkoppeling ontvangen is zal de adviseur hierover contact hebben met je.
Onze trainers
Eén van deze topspelers gaat je verder helpen!
Elk van deze topspelers is gespecialiseerd in milieubeleid binnen organisaties. Met hun uitgebreide normkennis en jarenlange ervaring kunnen zij jouw en je organisatie als geen ander verder helpen met alle zaken rondom het milieu en milieubeleid.
Kom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!