Leestijd: 4 minuten

Met de CO2 Prestatieladder audit op weg naar een CO2 Bewust Certificaat

De CO2 Prestatieladder audit, hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat zetten we voor je uiteen in dit artikel.

CO2 prestatieladder audit
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

De CO2 Prestatieladder, een duurzaamheidsinstrument dat ingezet kan worden als hulpmiddel bij het verminderen van de CO2-emissie. De CO2 Prestatieladder bestaat uit vijf treden, waarvoor je kunt certificeren. Alvorens je kunt certificeren dient er een audit uitgevoerd te worden. In dit artikel leggen we uit hoe die CO2 Prestatieladder audit in zijn werk gaat en hoe je in het bezit komt van een CO2 bewust certificaat.

CO2-emissie verminderen

Wanneer je aan de slag wilt met het verminderen van je CO2-uitstoot, dan kan de CO2 Prestatieladder een handig hulpmiddel zijn. Wanneer je met de Ladder aan de slag gaat, breng je de volledige CO2-uitstoot van de organisatie in kaart. Een goed startpunt daarvoor is het uitvoeren van een nulmeting, waarbij je jouw CO2 footprint meet. Zo krijg je een goed inzicht in het energieverbruik van je organisatie. Daaraan kun je dan doelstellingen koppelen en vervolgens maatregelen treffen gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot.

Zoals aangegeven kent de CO2 Prestatieladder vijf verschillende treden:

  • Trede 1 t/m 3 focussen op de CO2-reductie van de eigen bedrijfsvoering (en eigen organisatie en projecten) van een organisatie;
  • Trede 4 en 5 gaan een stapje verder. Daar wordt, samen met partners, ook gekeken naar CO2-reductie van de hele keten en sector.

Is het dan mogelijk om in één keer voor een bepaald niveau te certificeren? Jazeker, dat kan. Het is niet zo dat je trede voor trede moet certificeren om hogerop te komen. Je kunt in één keer certificeren voor een bepaald niveau van de Ladder, zonder eerst te certificeren voor lagere treden van de Ladder.

De CO2 Prestatieladder audit

Om als organisatie een CO2 Prestatieladder certificaat te ontvangen, moet je jezelf laten certificeren. Om dat te realiseren, is het van belang om een aantal zaken op orde te brengen:

  • Zo dien je er allereerst voor te zorgen dat je een managementsysteem optuigt waarin je allerlei zaken vastlegt, zoals documentatie. Dat zogenaamde energiemanagementsysteem dient ten minste één jaar operationeel te zijn en aantoonbaar te functioneren, alvorens je het kunt laten auditen:
  • Er zijn energiebesparings- en/of duurzame energiedoelstellingen die minimaal één jaar bestaan en deze doelstellingen zijn gerealiseerd.

Om jezelf te laten certificeren moet er een externe audit uitgevoerd worden door een Certificerende Instantie (CI), maar voordat je die auditafspraak in kunt plannen dient er eerst een interne audit uitgevoerd te worden. Het doel van die interne audit is ervoor zorgen dat het managementsysteem voldoet aan de eisen van het certificeringsschema en toetsen of er binnen de organisatie gewerkt wordt conform de in het managementsysteem vastgelegde afspraken. Bij de CO2 Prestatieladder bestaat die interne audit uit een zelfevaluatie aan de hand van de algemene eisen en auditchecklijsten uit Hoofdstuk 6 van het Handboek CO2 Prestatieladder 3.0. Daarmee kun je controleren of je score zodanig is, dat je ermee kunt certificeren. Wanneer je interne audit is voltooid, kun je een afspraak maken met een CI om de CO2 Prestatieladder uit te laten voeren.

De (externe) audit door een CI

Hoe gaat die externe CO2 Prestatieladder audit in zijn werk? De audit bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1: In deze fase gaat de auditor de documenten, ofwel het managementsysteem, beoordelen. Je krijgt hier feedback op en kunt vervolgens nog zaken aanvullen en verbeteren.
  • Fase 2: Een beoordeling op locatie door de auditor.

In Fase 2 komt de auditor dus langs bij je organisatie om deze te leren kennen, documenten te controleren, het managementsysteem te toetsen, gesprekken te voeren met medewerkers en antwoord te krijgen op vragen. Dit duurt gemiddeld een dag. Wanneer je echter een grote organisatie bent, met mogelijk meerdere locaties, dan kan de audit meerdere dagen in beslag nemen.

Na afloop van de audit ontvang je van de auditor een auditrapport. Daarin staat op welk niveau van de CO2 Prestatieladder je organisatie is beoordeeld. Indien je de audit succesvol hebt doorstaan, ontvang je het CO2 Bewust Certificaat. Een CO2 Prestatieladder certificaat, of CO2 Bewust Certificaat, is drie jaar geldig. Ieder jaar vindt er een herbeoordeling plaats.

Direct aan de slag?

Wil je aan de slag met implementatie van de CO2 Prestatieladder en kun je daarbij wel wat advies en/of ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag op weg!

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Voldoe aan de CO2 Prestatieladder eisen!

Wij helpen je bij implementatie en onderhoud!

  • Deskundige adviseurs
  • Praktische insteek op maat
  • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields