(Machine)Veiligheid verbeteren met behulp van een software-tool

Machineveiligheid verbeteren met een software-tool? Lees snel verder!

machineveiligheid-software-tool
Rowena van de Vossenberg
Rowena van de Vossenberg
Manager Marketing

Rowena van de Vossenberg is Manager Marketing bij CertificeringsAdvies Nederland. Ze combineert haar kennis van en passie voor marketing met de kracht van het internet om CAN op de kaart te zetten.

rowena@certificeringsadvies.nl

In een industriële omgeving wordt vrijwel altijd met machines gewerkt. Het is dan belangrijk dat het werken met die machines op een veilige manier gebeurt. Een ongeluk kan rampzalige gevolgen hebben. Maar hoe verbeter je die machineveiligheid? Dat kan op allerlei manieren. Bij Kingspan Light + Air hebben ze daarvoor onlangs onder andere een software tool aangeschaft en deze zodanig verder ontwikkeld dat ze deze nu o.a. kunnen inzetten voor het veilig(er) werken met machines op de werkvloer. In dit artikel vertelt Peter van den Hurk, manager Project en Realisatie, daar alles over.

Blijven innoveren en optimaliseren

Peter van den Hurk: “Bij Kingspan Light + Air streven we ernaar om zoveel mogelijk van alles wat we doen op het gebied van veilig werken te registreren. Zo kun je immers altijd terugzien wie, wat en wanneer heeft gedaan. Door registratie kun je gaan analyseren en optimaliseren en zo krijg je uiteindelijk alles beter onder de knie.

Innoveren en optimaliseren is iets waar nooit een einde aan komt. Graag wilden we onze processen nog efficiënter maken en nog meer inzicht krijgen. Via Will van Roosmalen van onze partner CertificeringsAdvies Nederland zijn we zo een tijd geleden op het spoor gekomen van een bedrijf dat ons uiteindelijk met behulp van software heeft ondersteund bij het opzetten van een LMRA (Laatste-Minuut-Risico-Analyse).”

Borgen van een LMRA met software

Peter van den Hurk vervolgt: “Het borgen van de LMRA in een software-tool vormde voor ons het startpunt voor verdere ontwikkeling van die software binnen onze organisatie. Momenteel wordt die software tool heel breed ingezet binnen onze organisatie. We gebruiken de tool voor allerlei zaken op het gebied van veilig werken. Denk daarbij aan diverse kwaliteits- en veiligheidscontroles, zoals:

 • Werkplekinspecties;
 • Onderhoudscontroles;
 • Brandmeldinstallaties;
 • Glasconstructies;
 • Etc.”

Software-tool voor bevorderen van machineveiligheid

Bij Kingspan Light + Air wordt de ontwikkelde software-tool bijvoorbeeld ook ingezet voor het uitvoeren van een LMRA voor het veilig werken met machines. Een medewerker die met een machine en bijbehorende werkzaamheden aan de slag gaat opent de tool en kan zo, vlak voor aanvang van de werkzaamheden, zelfstandig beoordelen of er werk-gerelateerde risico’s of arbeidsomstandigheden zijn.

Peter van den Hurk: “Doordat de LMRA nu geborgd is in de software-tool kunnen werknemers op ieder moment van de dag en op iedere plek met behulp van een app een LMRA uitvoeren. Zeker bij nieuwe taken en gewijzigde situaties is het extra belangrijk om deze uit te voeren. De werknemer controleert of de risico’s goed zijn ingeschat en er voldoende maatregelen zijn genomen. Op die manier wordt beoordeeld of er gevaren zijn op de werkplek en bij de taken.”

Peter van den Hurk licht toe: “De werknemer krijgt dan een willekeurig aantal vragen en aandachtspunten voorgeschoteld vanuit de tool waarop gecontroleerd moet worden. Op die manier wordt de werknemer bewust van de eventuele risico’s. De vragen/aandachtspunten rouleren, zodat het geen ‘gewoonte’ wordt omdat je dan niet altijd dezelfde vragen onder elkaar krijgt die je dus zonder te lezen kunt beantwoorden.”

Direct verbeteracties ondernemen

“De bevindingen uit de inspecties met behulp van de tool worden vervolgens direct vastgelegd en automatisch omgezet in een rapportage. Ook als de medewerker bijvoorbeeld gaat werken met een machine en op de werkplek constateert dat de veiligheidsinstructies o.i.d. ontbreken, dan opent de medewerker de tool en legt gelijk vast dat er niets niet klopt. Vervolgens wordt dat direct doorgestuurd naar degene die daar over gaat.”

Peter van den Hurk besluit zijn verhaal: “Met behulp van de software tool kan iedereen zaken constateren en rapporteren en daar kan dan vervolgens weer aandacht aan worden gegeven in bijvoorbeeld een toolboxmeeting. Op den duur kun je zo ook weer trends gaan signaleren en daarop gaan acteren. Dankzij de softwareontwikkeling wordt het proces enorm versneld, de veiligheid verhoogd en hebben alle werknemers meer inzicht en duidelijkheid. Zo is het mogelijk om projectrapportages en veiligheidscontroles nog beter te bewaken en dat past mooi binnen onze visie. Al met al een mooi voorbeeld van de veiligheid verhogen, zonder de mensen die gewoon hun werk doen daarin te belemmeren.”

Aan de slag met machineveiligheid?

Wil jij net als Kingspan Light + Air in samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland aan de slag met het verbeteren van (machine)veiligheid op de werkvloer? Neem dan gerust eens contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Zo kun je gericht aan de slag met het verbeteren van veilig werken binnen je organisatie.

New call-to-action

Rowena van de Vossenberg
Rowena van de Vossenberg
Manager Marketing

Rowena van de Vossenberg is Manager Marketing bij CertificeringsAdvies Nederland. Ze combineert haar kennis van en passie voor marketing met de kracht van het internet om CAN op de kaart te zetten.

rowena@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields