Maatwerk VCA trainingen voor personen die niet via de reguliere cursus kunnen deelnemen

Speciale wensen? Wij bieden maatwerk VCA-trainingen met passende oplossingen.

vca-trainingen-can-academy
Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

Regelmatig komen er bij de CAN Academy van CertificeringsAdvies Nederland aanvragen binnen voor ‘speciale trainingen’. Zo kregen we onlangs de vraag of we een VCA-basis cursus konden verzorgen voor een groep medewerkers van een bedrijf waarbij één van de medewerkers te maken had met laaggeletterdheid. Voor de CAN Academy geen enkel probleem: ook daarvoor kunnen we een passende oplossing bieden. In dit artikel leggen we uit hoe we dat voor deze VCA-training hebben aangepakt.

Aangepaste VCA training

Een Incompany VCA-training, inclusief examen, verzorgen voor een bedrijf waarbij één cursist te maken heeft met laaggeletterdheid. Hoe pak je dat aan?

Normaal gesproken bestaat een VCA-cursus uit een (gezamenlijk) cursusdeel en een examen dat afgerond moet worden. De uitdaging zat hem bij deze cursist vooral in het volgen van het cursusdeel; het examen was voor hem namelijk te volgen als voorleesexamen. Bij reguliere cursussen wordt aan cursisten, alvorens zij aan een VCA-cursus deelnemen, als ‘instap-eis’ gevraagd om het lesboek één tot twee keer goed door te nemen. Wanneer cursisten vervolgens aan de cursus deelnemen dan weet je als trainer dat zij op een bepaald niveau zitten. Tijdens de cursus kun je hen dan in zo’n zes tot zeven uur tijd met behulp van een presentatie door de hele lesstof meenemen. Bovendien kunnen de cursisten tijdens de les ook nog meelezen in het boek.

Deze mogelijkheden had de cursist die te kampen had met laaggeletterdheid niet. Vanwege zijn leesproblemen, waardoor hij moeite had met lezen en leren, kwam hij namelijk niet zelfstandig door het lesboek heen. Het opslaan van de lesstof zelf was voor hem echter geen enkel probleem. Op basis van die wetenschap is daarom besloten om de VCA-training voor deze persoon 1-op-1 te verzorgen. In vier uur tijd heeft de cursist, onder begeleiding van mij als trainer, het hele boek van A tot Z doorgenomen. Als trainer heb ik hem bladzijde voor bladzijde alle dingen uitgelegd en die uitleg ondersteund met visueel materiaal uit de reguliere cursuspresentatie. Zo heeft de cursist in ieder geval alle lesstof voorbij zien komen.

Incompany training volgen?

Bekijk de voordelen en mogelijkheden!
Meer informatie

Intensieve persoonlijke begeleiding

Het draaide bij de cursist vooral om het ‘aandacht hebben voor’. De 1-op-1 begeleiding zorgde voor optimale aandacht die je bij een reguliere cursus, waarbij bijvoorbeeld tien personen in de cursus zitten, aan een dergelijke persoon niet kunt geven. De volle focus op de lesstof in combinatie met de levendige (visuele) voorbeelden zorgden ervoor dat de cursist de stof goed kon onthouden voor het examen.

Het is belangrijk dat zo’n persoon goed wordt begeleid door de trainer van de cursus, maar daarnaast is het ook van belang dat zo iemand goede ondersteuning krijgt vanuit zijn organisatie en zijn leidinggevende. In deze situatie was dat gelukkig het geval. De leidinggevende nam tussendoor regelmatig contact op en kwam achteraf ook nog even een praatje maken. Dat geeft zo’n cursist een veilig gevoel en het vertrouwen om het tot een goed einde te brengen.

Na de intensieve 1-op-1 begeleiding heeft de cursist met laaggeletterdheid samen met de rest van zijn collega’s deelgenomen aan het reguliere Incompany VCA-examen. Dit stond namelijk al gepland. Als examenvorm is er voor deze cursist een voorleesexamen ingezet waarbij het examen wordt voorgelezen. Daardoor was het voor hem uitstekend te volgen. Dat bleek wel uit het resultaat, want ook deze cursist was met vlag en wimpel geslaagd!

Maatwerk trainingen met passende oplossing

De case die in dit blogartikel wordt beschreven is een mooi voorbeeld van het stukje maatwerk dat we als CAN Academy aan bedrijven kunnen bieden. Er is altijd een oplossing te bedenken voor iedere ‘bijzondere’ situatie. In dit geval was dat het intensief begeleiden van een cursist in combinatie met een voorleesexamen. Dit soort begeleiding kun je eventueel ook nog voor twee personen tegelijkertijd doen. Al met al kost dergelijke begeleiding net wat meer dan een reguliere cursus, maar het voldoet wel aan de eisen. Daarnaast is het ook nog eens effectiever omdat je ziet dat de slagingspercentages goed zijn. Ter vergelijking: het is dan een stuk duurder om zo’n cursist aan een reguliere cursus + examen te laten deelnemen, waaraan hij of zij mogelijk twee tot drie keer deel zal moeten nemen.

Bij de CAN Academy nemen we de organisatie van de klant altijd als uitgangspunt. Er wordt praktisch ingespeeld op de wensen en behoeften van de klant: zo wordt maatwerk geboden dat altijd volledig in overeenstemming is met (het doel van) de klant. Zijn er binnen je organisatie bijvoorbeeld mensen werkzaam die de Nederlandse taal niet beheersen? Geen probleem, bij de CAN Academy bieden we diverse mogelijkheden om een examen af te leggen in een andere taal. En zijn er kandidaten die erg zenuwachtig zijn voor het examen? Dan kunnen we inregelen dat er 1-op-1 examens worden verzorgd. Kortom: heb je in jouw organisatie een bijzondere situatie, een ‘probleem’ of een andere specifieke vraag met betrekking tot opleidingen en trainingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee om zo samen te komen tot een passende oplossing.

Bekijk CAN Academy

Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

VCA training volgen?

Boek er een bij de CAN Academy!

  • Aandacht voor theorie en praktijk
  • Maatwerk voor jouw organisatie
  • Ervaren instructeurs

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields