Een ISO 9001 project begint vrijwel altijd met de vraag: “waarom willen jullie het ISO 9001:2015 certificaat behalen?” Bij kleine organisaties met, laten we zeggen, 10 man personeel, is het antwoord bijna altijd: “omdat de klant het vraagt.” Een hele normale reden natuurlijk. ISO 9001 wordt vaak als geld- en tijdrovend gezien. En als een bedrijf ISO 9001 wil halen ‘omdat het moet’, moeten we dat ook niet romantiseren. Maar… is ISO 9001 dan alleen maar onzin? En kost het dan wel tijd en geld, maar levert het niets op? Zoals je misschien weet is in 2015 een nieuwe versie van ISO 9001 uitgekomen. Die versie heet dan ook ISO 9001:2015. De oude versie kwam uit 2008 (ISO 9001:2008). In de ISO 9001:2008 versie werden best wel wat verplichtingen opgelegd aan bedrijven. Hierbij kwamen vooral veel documenten kijken en zo kwamen veel bedrijven aan een dik ISO 9001 handboek. Hoe anders is dat in ISO 9001:2015!
Lees ook het artikel: ISO 9001:2015: Geen handboek, maar gedocumenteerde informatie
ISO 9001 is gewoon goed ondernemerschap!
We moeten wel toegeven, er is een nadeel aan ISO 9001. Dat nadeel is het taalgebruik. Voor de ‘gewone man’ kan het wel eens abracadabra lijken. Daarom lichten we drie belangrijke begrippen even toe:
- Stakeholders: dit zijn mensen die belangen hebben bij je bedrijf én mensen die invloed hebben op je bedrijf. Een medewerker of een klant zijn voorbeelden van stakeholders. Maar ook de overheid of een leverancier kan een belangrijke stakeholder zijn.
- Risicomanagement: de norm heeft het bij risicomanagement over ‘issues en factoren’. Dit zijn eenvoudigweg gebeurtenissen in de omgeving van je organisatie. Hierbij gaat het ook over kansen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe wetgeving. Dat kan voor de ene organisatie een risico zijn en voor de andere organisatie een kans.
- De contextanalyse: dit is het allerbelangrijkste uit de ISO 9001 norm. De contextanalyse is een analyse die je maakt van de stakeholders, risico’s en kansen voor jouw bedrijf. Als je dat gedaan hebt, heb je eigenlijk al aan 75% van de norm voldaan!
En nu het belangrijkste uit dit artikel: de contextanalyse is gewoon goed ondernemerschap! Want zeg maar zelf: welke ondernemer houd geen rekening met zijn medewerkers, klanten en leveranciers? En welke ondernemer speelt nou niet in op kansen en risico’s voor zijn bedrijf? Het antwoord is: iedere goede ondernemer doet dat.
Meer weten? Lees ook het artikel: De contextanalyse in de ISO 9001 norm
Maar hoe zit het dan met die investering in tijd en kosten?
Eerlijk is eerlijk: ISO 9001 certificering kost tijd én geld. Je moet tijd besteden aan het analyseren van wat je klanten van je willen (of doe je dat al?). En je moet tijd besteden aan het inspelen op het feit dat je concurrent een vestiging naast jouw bedrijf gaat bouwen (of doe je dat ook al?). En ja, je moet een factuur betalen van de certificerende instantie die langskomt om te controleren of je dat allemaal wel doet. Waar zit de meerwaarde dan van het ISO 9001 certificaat?
Bekijk ook het artikel: De toegevoegde waarde van ISO 9001 (2015)
Het antwoord is op te splitsen in twee delen:
- De meerwaarde zit in het certificaat zelf. Je kan het zien als een bewijs van goed ondernemerschap. Je laat zien dat je een professioneel bedrijf bent én een goede ondernemer. En dat vind de klant (van wie je het certificaat moest halen) een prettig idee. Eigenlijk is dat gewoon stakeholdermanagement. Je kijkt naar de eisen en wensen van je klant en speelt daar op in.
- De andere meerwaarde zit in een stuk structuur. De norm helpt je structureel in te spelen op de eisen en wensen van je belanghebbenden en de risico’s en kansen in je omgeving.
Lees ook: Het uitvoeren van een stakeholdersanalyse voor ISO 9001
Moet ik dan nog wel een handboek?
Nee. Een handboek moet niet. Mag wel natuurlijk, als je dat zelf handig vindt, maar het hoeft niet. Vanuit de contextanalyse weet je wat je moet doen om als bedrijf te kunnen blijven bestaan. Of groeien, als je ambitie hebt. ISO 9001:2015 is geen checklist met dingen die je moet doen en op papier moet hebben. De norm is een hulpmiddel om naar je organisatie te kijken en op tijd de juiste dingen te doen. Het gaat erom dat je weet wat goed is voor je bedrijf en dat je dat kunt onderbouwen.
Wil je meer weten over ISO 9001? Of wil je referenties? Bekijk dan onze pagina over ISO 9001 voor kleine bedrijven of neem gerust contact met ons op!