Naar een hoger niveau?

Een kwaliteits-managementsysteem opzetten

Wil je de kwaliteit binnen je organisatie naar een hoger niveau tillen door continu aan verbetering te werken? Dan kan een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten een goed idee zijn. Hierdoor kun je (beter) leveren wat je klant vraagt. Gevolg: Je kunt niet alleen je klanten beter van dienst zijn, maar straalt ook nog eens vertrouwen uit! Hulp nodig bij het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem? Schroom dan niet op contact op te nemen! Wij helpen je graag.

Eisen kwaliteitsmanagementsysteem

Hogere kwaliteit met een kwaliteitsmanagementsysteem

De kwaliteit van je product of dienst is over het algemeen moeilijk in te schatten. Kwaliteit is immers nogal een abstract begrip. Een kwaliteitsmanagementsysteem kan je daarbij helpen. Het geeft je organisatie structuur en ondersteunt bij het vaststellen, bereiken en behouden van de gewenste kwaliteit. Resultaten van een kwaliteitsmanagementsysteem zijn:

 • Hogere kwaliteit;
 • Meer structuur;
 • Kortere doorlooptijd:
 • Lagere kosten.
*Transcriptie onderaan deze pagina

ISO 9001

Kwaliteitsnormen

ISO 9001 is de meest voorkomende norm op het gebied van kwaliteit. Naast ISO 9001 zijn er ook specifieke normen die gericht zijn op bepaalde branches. Denk bijvoorbeeld aan de ERB norm voor bouwbedrijven of de ISO 13485 norm, gericht op medische hulpmiddelen. Met welke norm(en) je ook aan de slag wilt, als je gaat starten met een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten kun je dit op een aantal manieren aanvliegen:

 • Roep de hulp in van een ondersteunende organisatie. Zo zet je het systeem op met behulp van een adviseur;
 • Een andere optie is om een eigen medewerker op te leiden door middel van een training.
Kwaliteitsbeleid opstellen

Het kwaliteitsmanagementsysteem opzetten in bestaande software

Een belangrijke stap in het opzetten van het kwaliteitsmanagementsysteem voor o.a. ISO 9001 is het in kaart brengen van de eisen van je afnemer. Ofwel de stakeholdersanalyse welke onderdeel uitmaakt van de contextanalyse. Na de contextanalyse is het belangrijk om concrete verbetervoorstellen te maken. Dit is een terugkerend proces, dat getypeerd wordt met het Plan-Do-Check-Act concept. Dit proces kun je borgen in je kwaliteitsmanagementsysteem.

Met de nieuwe generatie ISO-normen kunnen kwaliteitsmanagementsystemen op verschillende manieren ingericht worden. Het proces gaat dus niet meer gepaard met dikke handboeken, zoals vroeger het geval was. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je kwaliteitsmanagementsysteem te integreren in bestaande software, zoals AFAS, Microsoft TEAMS, Atlassian of anders. Op deze manier heb je geen compleet nieuwe werkwijze nodig en sluit het volledig aan op de huidige gang van zaken die je al kende binnen je organisatie.

Voordelen

Een kwaliteitsmanagementsysteem heeft vele voordelen:

 • Meer tevreden klanten doordat je levert wat je klant vraagt;
 • Het is efficiënt. Er wordt immers gekeken naar het hele productieproces;
 • Doordat je procesmatig werkt, kun je in kaart brengen of al je processen op elkaar aansluiten;
 • Medewerkers worden gemotiveerd om continu te verbeteren. Vaak komt er zelfs een cultuurverandering kijken bij het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem;
 • Een goed kwaliteitsmanagementsysteem helpt bij het behalen van een certificering zoals bijvoorbeeld ISO 9001;
 • Aantoonbare kwaliteit van je producten of diensten;
 • Organisatiedoelen worden aangescherpt.

Hulp nodig bij een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten?

Heb je hulp nodig bij het inrichten en implementeren van je kwaliteitsmanagementsysteem ten behoeve van het behalen van een norm zoals ISO 9001, ISO 13485, HKZ of anders? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs hebben veel ervaring met deze normen en de implementatie van een dergelijk systeem. We helpen je dan ook graag op weg.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!