Kwaliteitsbewustzijn: essentieel voor succes!
Kwaliteitsbewustzijn is cruciaal binnen je organisatie. Maar wat is het precies? Je leest het in dit artikel!


Lisanne Vermeer is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar missie is om een bewustzijnsambassadeur te worden waarbij ze het belang van veiligheids- en kwaliteitsbewustzijn uitdraagt naar organisaties!
lisanne@certificeringsadvies.nlBewustzijn is een onderwerp dat steeds actueler wordt in de wereld van bedrijven en normering. Maar vaak ontstaat de vraag: wat betekent bewustzijn nu eigenlijk? Al lijkt dit een simpele vraag met een simpel antwoord, de wetenschap is er ook nog niet helemaal uit. Al jaren discussiëren neuropsychologen en filosofen over de betekenis van bewustzijn en zoeken ze naar verklaringen voor bewustzijn. Het begrip is moeilijk te concretiseren. Bewustzijn wordt gekenmerkt door gedachtes, ervaringen en waarnemingen. Ervaring van jezelf, van je omgeving en hoe je je verhoudt tot de omgeving speelt hierin een rol. Het houdt ook in hoe je reageert op je omgeving en hoe je ervaring over jezelf ook je gedrag bepaalt. Je ervaring omvat dus je bewustzijn en het gedrag vloeit hieruit voort. Bewustzijn wordt ook mede bepaald door normen en waarden waarmee je bent opgevoed en door de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan.
Bewustzijn is persoonlijk
Mensen vinden bewustzijn vaak een moeilijk te omvatten begrip. Dit komt omdat het iets persoonlijks is. Het zijn processen die zich afspelen in de hersenen. Dezelfde gebeurtenis kan door twee verschillende personen als heel verschillend worden ervaren. Dus bewustzijn is altijd subjectief. Kijk bijvoorbeeld naar de geneeskunde. Een gebroken been kan door de ene persoon als veel pijnlijker worden ervaren als door de andere persoon. Of kijk naar het verkeer. Een verkeerssituatie kan voor de ene persoon als heel overzichtelijk worden ervaren, terwijl het voor een ander heel chaotisch is. Een werksituatie kan door de ene persoon als onveilig worden ervaren, terwijl die voor de ander als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien. Een bedrijfsproces over klanttevredenheid kan door een manager als positief worden ervaren, bijvoorbeeld omdat die deze heeft uitgewerkt. Maar een relatiebeheerder kan hier heel anders over denken, omdat die er in de praktijk mee te maken heeft.
Waarom is bewustzijn zo belangrijk?
Omdat iedereen een gebeurtenis anders kan ervaren, is het moeilijk om bewustzijn te achterhalen en te meten. Het onderzoek naar bewustzijn is daarom ook moeilijk, want je kan niet voelen wat een ander voelt, of de waarnemingen van iemand anders op dezelfde manier waarnemen. Echter, het is wel belangrijk dat er stil wordt gestaan bij bewustzijn. Een veel voorkomende misvatting is namelijk dat achter elke handeling een bewuste keuze zit. Uit neurologisch onderzoek komt namelijk naar voren dat de beslissing van een bepaalde handeling pas wordt geregistreerd nadat de handeling wordt uitgevoerd. Dit blijkt ook vaak uit de praktijk: mensen doen dingen “even snel” of “zonder erbij na te denken”.
Bij veel organisaties zorgt dit voor problemen. Mensen handelen zonder erbij na te denken. Om die reden is het belangrijk om stil te staan bij de ervaringen die we hebben over onszelf, over anderen en over onze omgeving. Daarmee begrijpen we waarom we ons op een bepaalde manier voelen en gedragen en kunnen we beïnvloeden hoe we hiermee om gaan. Het bevorderen van het bewustzijn zorgt dus voor inzicht en bevordert het oplossingsgericht denken. Ook bevordert het de communicatie, waardoor mensen beter kunnen samenwerken. Daarnaast verbetert het verantwoordelijkheid en vertrouwen, omdat zaken worden besproken en gedeeld. Bewustzijn gaat om een open houding, echt luisteren naar elkaar, de neuzen dezelfde kant op laten gaan en daarmee de mensen én de organisatie laten ontwikkelen.
Wat heeft dat te maken met kwaliteit en ISO-normering?
Binnen de ISO 9001 norm, speelt kwaliteitsbewustzijn een grote rol. Door het bewustzijn over kwaliteit te verhogen, wordt het kwaliteitsgericht handelen bevorderd. Kwaliteitsbewustzijn gaat over het begrijpen wat kwaliteit is vanuit het oogpunt van klanten en hier gericht op handelen. Hier hoort bijvoorbeeld ook bij:
- Erover praten met collega’s;
- Het hebben van een open houding;
- Het open staan voor- en het geven van feedback.
Bewustzijn heeft daarnaast ook direct te maken met de organisatiecultuur. Een hoge mate van bewustzijn bij medewerkers zorgt voor een open organisatiecultuur met gedeelde belangen en een gezamenlijk doel.
Samengevat is het begrip bewustzijn zo lastig omdat het niet zichtbaar is. Het speelt zich voornamelijk af in de hersenen van mensen. Echter, het uit zich in gedrag. Daarom is bewustzijn belangrijk voor je organisatiecultuur. Kwaliteitsbewustzijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat medewerkers begrijpen wat kwaliteit inhoudt, hier het gesprek over aan gaan en gericht de kwaliteit vanuit het oogpunt van de klant willen verbeteren.
Maar hoe verbeter je het kwaliteitsbewustzijn dan?
De volgende uitdaging is het daadwerkelijk meten en verbeteren van het kwaliteitsbewustzijn. Want hoe doe je dat? Wij bij CertificeringsAdvies Nederland zijn hard aan het werk om hier manieren voor te vinden en om bedrijven te helpen het kwaliteitsbewustzijn naar een hoger niveau te tillen. Dit begint bij een nulmeting. Door de huidige situatie rondom bewustzijn uit te vragen, door middel van een enquête aan je medewerkers, kan er een nulmeting worden gedaan. Aan de hand van deze nulmeting wordt de huidige status van het kwaliteitsbewustzijn binnen jouw organisatie duidelijk. Hieruit resulteert een Plan van Aanpak, die precies aansluit op de verbetermogelijkheden van de organisatie. Zo kan je als organisatie gericht werken aan het verbeteren van het kwaliteitsbewustzijn!
Vraag een nulmeting aan
Wil je direct aan de slag met het verbeteren van je kwaliteitsbewustzijn? En wil je een nulmeting laten uitvoeren? Neem contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken!

Lisanne Vermeer is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar missie is om een bewustzijnsambassadeur te worden waarbij ze het belang van veiligheids- en kwaliteitsbewustzijn uitdraagt naar organisaties!
lisanne@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk