Kwaliteit

/Kwaliteit
Kwaliteit 2018-11-28T12:42:35+02:00

Wat is ‘kwaliteit’?

Kwaliteit; wat is dat eigenlijk? Wanneer is een product of dienst van de juiste kwaliteit? Iedere organisatie probeert de beste kwaliteit te leveren. Maar voor iedere organisatie geldt hetzelfde: de kwaliteit van een product of dienst, is pas goed genoeg als de klant dat vindt. Immers, als de klant ontevreden is over de kwaliteit, zal hij niets afnemen.

Kwaliteitsmanagementsystemen

De kwaliteit van een product of dienst is van te voren lastig vast te stellen. Een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem toont aan dat een bedrijf levert wat de klant vraagt (=kwaliteit). Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem ondersteunt leidinggevenden en medewerkers in de organisatie met het vaststellen, bereiken en behouden van de juiste kwaliteit. Altijd met als doel de klant optimaal te bedienen. Daarnaast legt een kwaliteitsmanagementsysteem de basis voor continue verbetering. Hogere kwaliteit, lagere kosten en een kortere doorlooptijd zijn daar resultaten van.

Helaas zijn er in het verleden maar al te vaak systemen voor kwaliteitsmanagement opgezet die beperkend werkten. Bijvoorbeeld door de vele voorgeschreven procedures. Andere valkuilen zijn:

  • Te gedetailleerde vastlegging waardoor verlies ontstaat van flexibel handelen op basis van vakmanschap.
  • Administratieve rompslomp zonder toegevoegde waarde: meten om het meten.
  • Niet benutten van verbetermogelijkheden: inzichten worden niet vertaald naar concrete acties.

CertificeringsAdvies Nederland hanteert een pragmatische aanpak bij het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem en voorkomt deze valkuilen.

Normen en opleidingen op het gebied van kwaliteit

De bekendste norm op het gebied van kwaliteit is ISO 9001. Voor het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem kun je een adviseur inhuren. Een andere optie is om een medewerker een training of cursus te laten volgen, zoals onze ISO 9001 cursus. Naast ISO 9001 zijn er branchespecifieke normen en keurmerken op het gebied van kwaliteit. Kies je branche en bekijk welke normen en opleidingen wij binnen jouw branche aanbieden.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is in de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering die het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

Wim Welman, Kwaliteitsmanager bij Stork

Laatste blogs