Kosten VCU certificering voor uitzendorganisaties

Wanneer je als uitzendorganisatie een VCU certificaat gaat behalen dan komen daar diverse kosten bij kijken.

De RI&E kosten
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Wanneer je als uitzendbureau zaken wilt doen met opdrachtgevers die in het bezit zijn van een VCA-certificaat, dan wordt er vereist dat je als uitzendorganisatie in het bezit bent van een VCU-certificering. Wil je aan deze eis van je opdrachtgever en eventuele toekomstige opdrachtgevers voldoen? Dan is het zaak dat je aan de slag gaat met het behalen van een VCU-certificaat. Maar wat zijn de kosten van een VCU certificering? In dit blogartikel leggen we je uit waar je op dat gebied allemaal rekening mee moet houden.

Kosten VCU certificering: zelf doen of uitbesteden?

Om aan de eisen en verplichtingen vanuit de VCU-certificering te kunnen voldoen dien je de VCU checklist te doorlopen. Hier kun je als organisatie zelf mee aan de slag gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een adviesbureau daarvoor in de arm te nemen. Dit adviesbureau kan je ondersteunen op hoofdlijnen, als het ware vanuit een coachende rol. Je gaat dan samen met een adviseur tijdens een aantal afspraken aan de slag. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat je intern uren vrij moet maken voor het verrichten van een aantal daaruit voortkomende uitvoerende werkzaamheden. De adviseur coacht daarin.

Anderzijds kan een adviesbureau je ook volledig begeleiden naar een VCU-certificering toe. Het bureau ondersteunt je daarbij zowel in coaching als bij de uitvoering van de werkzaamheden. Het adviesbureau dat je ondersteunt op weg naar een VCU-certificaat kan aan het einde van het traject ook een interne audit voor je verzorgen. Daarbij toetst een kundige adviseur of je voldoet aan alle eisen en richtlijnen die vanuit de VCU-norm gevraagd worden. *Wanneer je een adviestraject via CertificeringsAdvies Nederland afneemt, dan zit de interne audit standaard inbegrepen bij het traject.

VIL-VCU cursussen voor je medewerkers

Wanneer je als uitzendbureau een VCU-certificering wilt behalen, dan dienen ook de intercedenten en leidinggevenden die samenwerken met partijen die in het bezit zijn van een VCA-certificaat ook een VIL-VCU persoonscertificering te behalen. Ofwel, je intercedenten en leidinggevenden dienen een cursus te volgen en aaneensluitend een examen af te leggen om in het bezit te komen van een VIL-VCU diploma. Je dient rekening te houden met bijkomende kosten voor deze cursussen. Uiteraard kun je er, bij voldoende deelnemers, ook voor kiezen om een Incompany training VIL-VCU te laten verzorgen bij jouw bedrijf op locatie. Zo kun je al je medewerkers ineens scholen.

Het daadwerkelijke VCU-certificaat door een CI

Wanneer je als organisatie een interne audit uit hebt laten voeren dan kun je daarna nog een aantal zaken optimaliseren aan de hand van verbeterpunten die uit de audit naar voren zijn gekomen. Vervolgens ben je klaar om je VCU-werkzaamheden te laten toetsen door een onafhankelijke Certificerende Instantie (CI). Waarom een Certificerende Instantie? Omdat alleen een Certificerende Instantie bevoegd is om de verplichte (externe) audit uit te voeren. Vervolgens mag ook alleen de Certificerende Instantie, bij een positieve uitkomst, het VCU-certificaat uitreiken aan jouw organisatie.

Dit zijn in hoofdlijnen de kosten waar je rekening mee dient te houden bij een VCU-certificering. Wanneer je eenmaal gecertificeerd bent, dan is het ook zaak dat er jaarlijks een audit wordt uitgevoerd (door iemand binnen je organisatie met verstand van zaken of door een externe partner) en dat je aan de MVK-verplichting voldoet. Dit houdt in dat je jaarlijks moet kunnen aantonen dat je gebruik hebt gemaakt van een MVK’er. Verder dien je jezelf iedere drie jaar te laten her-certificeren. Daarbij komt er wederom een CI naar je organisatie voor het uitvoeren van een audit. Het is verstandig om je organisatie voorafgaand aan die audit door de CI te laten toetsen op basis van een interne audit. Zo weet je hoe de zaken ervoor staan en kun je een aantal zaken nog aanpakken of optimaliseren alvorens de CI op de stoep staat.

“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring? Bekijk de klantcase van Techniche

Meer informatie?

Wil je meer weten over VCU? Of wil je graag informatie over de mogelijkheden voor ondersteuning bij VCU? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag.

VCU snel op weg gids

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Snel op weg naar een VCU certificaat?

Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids

  • Wat houdt VCU in?
  • Wat zijn de kosten?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields