Kosten ISO 14001; waar moet ik rekening mee houden?

Met welke kosten moet je rekening houden bij het behalen van een ISO 14001 certificering?

Kosten-ISO-14001
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Wanneer ISO 14001 ter sprake komt binnen organisaties rijst al snel de vraag: wat kost een ISO 14001 certificering? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar verschillende factoren zoals de grootte, complexiteit van de organisatie en in hoeverre bepaalde processen al zijn ingeregeld. Kortom, de kosten voor een traject zijn organisatie afhankelijk. Ondanks dat we geen concrete bedragen kunnen noemen nemen we je graag mee in de kostenstructuur. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht met welke kostensoorten je te maken krijgt bij een ISO 14001 certificeringstraject.

Kosten ISO 14001; investeren in een duurzame toekomst

Met het implementeren van de ISO 14001 norm bied je je organisatie een raamwerk om de impact op het milieu te beheersen. Na de implementatie heb je als organisatie de juiste handvatten om milieuprestaties te verbeteren, te voldoen aan wet- en regelgeving en milieudoelstellingen te bereiken. Je zou dus kunnen zeggen dat de kosten voor een ISO 14001 certificeringstraject een waardevolle investering is in een duurzame toekomst.

Met welke kosten voor ISO 14001 moet ik rekening houden?

Wanneer je het ISO 14001 traject aan gaat zijn er diverse kosten waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is het bepalend waar je als organisatie reeds staat op het gebied van Milieu en MVO en of bepaalde elementen al aanwezig zijn, of nog moeten worden opgezet. Denk hierbij aan;

 • Waar staat de onderneming op dit moment op het gebied van Milieu en MVO? Zijn er al certificeringen aanwezig?
 • Voldoe je al (deels) aan de High Level Structure (HLS), bijvoorbeeld omdat je al andere certificeringen behaald hebt.
 • In hoeverre zijn processen al ingericht en beschreven?

Bovenstaande zaken zijn relevante factoren die van invloed zijn op de kosten voor een ISO 14001 certificering. Heb je al veel zaken op orde dan kost het vanzelfsprekend minder inspanningen dan wanneer alles nog moet worden opgezet.

Los van bovenstaande punten spelen ook de omvang en complexiteit van de organisatie een belangrijke rol in de kostenbepaling. De complexiteit van een organisatie wordt onder andere bepaald door het aantal vestigingen, de hoeveelheid personeel, het aantal producten en diensten en de diverse processen waar de organisatie mee te maken heeft.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt ervoor kiezen om het ISO 14001 certificeringstraject volledig zelf op te pakken of om de hulp van een adviesbureau in te schakelen. Een  adviesbureau heeft de juiste expertise in huis en zorgt ervoor dat je snel op weg bent. Het zelf uitzoeken van zaken kan veel tijd in beslag nemen en daarmee dus ook geld in vergelijking tot wanneer je het uitbesteedt bij een externe partij.

Wil je je laten ondersteunen door een adviesbureau? Dat kan op diverse manieren. Zo kun je bij CertificeringsAdvies Nederland kiezen voor het volledig uitbesteden van het traject waarbij de adviseur je veel werk uit handen neemt of juist een ondersteunende variant waarbij de adviseur je coacht en je probeert zoveel mogelijk zelf te doen. Het spreekt voor zich dat hoe meer werk je uit handen geeft aan een externe adviseur, hoe hoger de externe kosten worden en hoe lager de interne kosten.

ISO 14001 auditkosten

Naast de advieskosten tijdens het traject dien je rekening te houden met de kosten voor de externe audit. De externe audit wordt uitgevoerd door een certificerende instantie. Houdt daarom rekening met de kosten voor de externe auditor. Hierbij kunnen de aanpak en kosten verschillen per certificerende instantie. Vraag daarom altijd offertes op bij verschillende certificerende instanties.

Ter voorbereiding op de externe audit dien je verplicht een interne audit uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om de interne audit uit te besteden, maar deze kun je ook intern uitvoeren. Wanneer je ervoor kiest om deze uit te besteden bij een adviesbureau wordt de interne audit toegevoegd aan het adviestraject. Je dient hierbij dus rekening te houden met extra kosten voor de interne audit.

Prijsopgave op maat?

Wil je specifiek voor jouw organisatie weten wat je kunt verwachten van een ISO 14001 begeleidingstraject? We helpen je graag op weg en vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Uiteraard is een vrijblijvende offerte met een specifieke kostenspecificatie een van de mogelijkheden.

ISO 14001 FAQ gids

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

ISO 14001 veelgestelde vragen gids

Alles weten over ISO 14001? Download de handige gids met daarin alle veelgestelde vragen over deze norm op een rij!

 • Wat is ISO 14001?
 • Hoe werkt ISO 14001?
 • Praktische tips
 • In enkele stappen op weg!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields