Klantcase: Emma Safety Footwear

Emma Safety Footwear volgde de training Waarderend Auditen volgens Appreciative Inquiry en deelt de ervaringen in deze klantcase. Lees snel verder.

Emma Footwear
CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

EMMA Safety Footwear staat voor vooruitstrevend. Enerzijds loopt het bedrijf voorop op het gebied van duurzaamheid door te ondernemen op basis van de circulaire economie. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in het hergebruik van materialen. Anderzijds is men ook vooruitstrevend op het gebied van kwaliteitsmanagement. Bij het vernieuwen van het kwaliteitssysteem heeft men ervoor gekozen om aan de slag te gaan met Waarderend Auditen volgens het Appreciative Inquiry principe. Om medewerkers daar wegwijs in te maken heeft EMMA Safety Footwear een Incompany Training Waarderend Auditen laten verzorgen door CertificeringsAdvies Nederland. Dat naar volle tevredenheid van Quality Assurance Manager Ronald Bakker: “De training was echt maatwerk, heel waardevol!”  

Klantlogo Emma Safety Footwear

EMMA Safety Footwear & The Positive Footprint

EMMA Safety Footwear ontwikkelt en produceert de veiligheidsschoen EMMA. Deze vooruitstrevende veiligheidsschoen wordt gemaakt voor 9 geselecteerde industrieën. Daarnaast loopt er een businesslijn waarin handgemaakte designschoenen worden aangeboden. Het grootste afzetgebied van de organisatie is de Benelux. Voor speciale projecten wordt er ook geleverd aan klanten die zich buiten de Europese grenzen bevinden.

Bij EMMA Safety Footwear hecht men veel waarde aan duurzaamheid. Het bedrijf is daarom initiatiefnemer van ‘The Positive Footprint’; een beweging die binnen de veiligheidsbranche streeft naar een transparante productie, een circulaire economie en een positieve impact op mens en planeet. Ondernemen op basis van de principes van de circulaire economie betekent bijvoorbeeld dat EMMA Safety Footwear er, samen met haar ketenpartners, voor zorgt dat schoenen geretourneerd worden, dat grondstoffen geregistreerd worden in een materialendatabank en dat deze weer worden ingezet voor nieuwe producten.

“Duurzaamheid als speerpunt in alles wat we doen”

“Als bedrijf zijn wij erg bezig met duurzaamheid. We zijn één van de eerste bedrijven die een volledig recyclebare schoen op de markt brengt.”, zo vertelt Ronald Bakker. Hij is binnen EMMA Safety Footwear Quality Assurance Manager en houdt zich vanuit zijn functie bezig met het borgen van kwaliteit door de hele organisatie. Vanuit die rol kwam hij in contact met CertificeringsAdvies Nederland voor het volgen van een Incompany training Waarderend Auditen volgens Appreciative Inquiry.

Ronald Bakker: “Duurzaamheid zit hem niet alleen in hergebruik van materialen. In het kader van duurzaam ondernemen hebben wij namelijk ook gekozen voor een Incompany training bij ons bedrijf op locatie. Als er immers genoeg mensen deelnemen aan een dergelijke training dan kun je de training beter in-house laten verzorgen. Enerzijds omdat het een vertrouwde plek is voor je medewerkers, maar anderzijds vooral ook omdat het economisch verantwoord en duurzaam is doordat niet iedereen in de auto hoeft te stappen voor het volgen van een training.”

Incompany Training Waarderend Auditen via de CAN Academy

Ronald Bakker legt uit hoe hij met Waarderend Auditen en CertificeringsAdvies Nederland in aanraking is gekomen: “Een aantal jaar geleden hebben we een partnerdag bezocht van één van onze leveranciers. Tijdens die dag heb ik een workshop gevolgd over Waarderend Auditen volgens Appreciative Inquiry die werd gegeven door Els de Bakker. Ondanks dat die dag al even geleden is, heb ik dat altijd in het achterhoofd gehouden. Inmiddels zijn we aan de slag gegaan met het vernieuwen van het kwaliteitsmanagementsysteem binnen onze organisatie en toen wilde ik graag iets met Waarderend Auditen gaan doen. Vervolgens ben ik op internet gaan zoeken en toen kwam ik terecht bij de CAN Academy waar de training aangeboden werd. Toevallig werd de training ook weer verzorgd door Els de Bakker, die adviseur is bij CertificeringsAdvies Nederland.”

“De belangrijkste reden om te kiezen voor een training Waarderend Auditen is dat er normaal gesproken bij een interne audit vooraf bedachte controlevragen afgevuurd worden op medewerkers die veel energie van hen vragen. Bij een dergelijke audit voelen mensen zich namelijk al snel aangevallen of aangesproken met betrekking tot situaties die niet helemaal kloppen. Dat wilden we graag veranderen door er een positieve vibe aan te geven waar medewerkers juist energie van krijgen. Om die reden hebben we een aantal mensen uit de organisatie deze training aangeboden om zo onze procesinterviews, zoals we de interne audits hier noemen, anders vorm te geven. Namelijk op een positieve manier”, aldus Ronald Bakker.

Emma Pand

“De training was echt maatwerk!”

“Ik ben erg tevreden over het gehele traject met CertificeringsAdvies Nederland”, zo concludeert Ronald Bakker. “Wat ik erg positief vond is dat er vooraf contact is geweest met de trainster, Els de Bakker, over wat er in de training aan bod zou komen en wat onze verwachtingen waren. Onze input was ook gewoon tijdens de training terug te horen. Dat vind ik heel belangrijk, dat is echt maatwerk! Aan een standaard training heb ik niet zoveel. Je moet juist vooraf specifieke zaken aan kunnen geven en tijdens een training accenten kunnen verleggen, want dat maakt de training juist heel waardevol. Els de Bakker en CertificeringsAdvies Nederland hebben daar goed op ingespeeld. Doordat het een op maat samengestelde training is geworden zorg je er ook voor dat het een succes wordt.”

Direct oefenen in de praktijk maakt het heel waardevol

Ronald vervolgt: “De presentatie zelf was ook top. Er werd aan het begin van de dag met de cursisten samen gekeken naar wat de verwachtingen waren, wat er die dag zou gaan gebeuren en wat we wilden bereiken. Dat is fijn, want mochten er verkeerde verwachtingen zijn dan kun je dat nog bijstellen en het programma daar zodanig op aanpassen. Het eerste deel van de training bestond uit een stukje kennisoverdracht van Waarderend Auditen en Appreciative Inquiry. Vervolgens werd uitgelegd hoe je deze theorie nu eigenlijk praktisch kunt inzetten voor je organisatie. Zo is er gesproken over verbeterpunten en diverse cycli, zoals de PDCA-cyclus en de rol van de audit daarin. Daarna zijn we gaan kijken naar wie er binnen onze organisatie de audits uitvoert en welke stijl en welk gedrag daarbij horen.

In het tweede deel van de training zijn we gaan oefenen en leren. Want hoe kom je dan daadwerkelijk tot vragen die positieve energie genereren? En hoe stel je die vragen op? Dat gedeelte hebben we in de praktijk in tweetallen geoefend. Daarbij zijn vooraf vragen opgesteld en al pratende leer je dan wat het betekent als je bepaalde vragen stelt aan medewerkers. Door het direct te oefenen krijg je er veel meer gevoel bij. Dat vormde daarom ook een belangrijk onderdeel van de training. Tot slot hebben we aan het einde van de dag de training samen geëvalueerd.”

Ronald Bakker: “Wanneer ik terugkijk op de dag en het traject eromheen dan heb ik eigenlijk geen verbeterpunten. Na de training zijn wij als organisatie met Waarderend Auditen en het uitvoeren ervan in de praktijk aan de slag gegaan. We evalueren dat voor onszelf ook regelmatig. Je krijgt dan eigenlijk een soort audit van het auditproces zelf. Om dat rechtvaardig te doen bespreken we dat met elkaar als groep waardoor je tevens je kennis en ervaringen met elkaar kunt delen. Daarnaast spreek ik de trainster, Els de Bakker, nog geregeld. In de toekomst willen we namelijk weer verder gaan bouwen en dan is even sparren af en toe wel handig!”

incompany training op maat boeken

CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Incompany training op maat?

Bekijk de mogelijkheden van de CAN Academy!

  • Snel contact
  • Flexibel
  • Op maat

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields