Je werkplek instellen: tips voor betere ergonomie op de werkplek
Een goede werkhouding is belangrijk. Het is daarom zaak dat je jouw werkplek op de juiste manier instelt.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlEen goede werkhouding is belangrijk. Het is daarom zaak dat je jouw werkplek op de juiste manier instelt, zodat je een ergonomische en ontspannen werkhouding aan kunt nemen. Daardoor worden gezondheidsklachten, op zowel korte als lange termijn, voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan RSI- en KANS-klachten (klachten aan arm, nek, schouders). In dit artikel geven we je tips voor betere ergonomie op je werkplek. Daarnaast kun je een handige werkplekinstructie downloaden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw werkplek instellen kunt voor een zo optimale zit- en werkhouding.
Werkplek instellen tips
Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je prettig en gezond kunt werken. Wist je bovendien dat de Arbo het instellen van de werkplek hoog in het vaandel heeft staan? Het is vanuit het arbobeleid ‘verplicht’ om medewerkers periodiek te voorzien van een werkplekinstructie en voldoende aandacht te schenken aan ergonomie. Hieronder een aantal tips omtrent hoe je dat kunt doen:
- Zorg ervoor dat de stoel, het bureau, de computerapparatuur en de werkhouding van je medewerkers in orde zijn. Schenk hier oprecht aandacht aan.
- Voorzie medewerkers periodiek van een instructie. Dat kan door bijvoorbeeld een video op te nemen met de instructie en die te verspreiden onder medewerkers. Of juist door een (digitale) workshop te organiseren met live-instructie.
- Je kunt ook degene die binnen jouw organisatie verantwoordelijk is voor het arbobeleid activeren om periodiek individuele personen te benaderen met een zitinstructie voor de werkplek.
- Nieuwe medewerkers in dienst? Laat de werkplekinstructie onderdeel uitmaken van je onboarding proces, zodat nieuwe medewerkers gelijk op de hoogte zijn.
Kortom: Stimuleer als organisatie een gezonde werkhouding en maak medewerkers bewust van de risico’s. Dat kan, zoals je ziet, op allerlei manieren.
De werkplek instellen: waar moet je op letten?
Het is belangrijk om ‘knelpunten’ op je werkplek te voorkomen. Wat is nu de beste houding op je werkplek? Dat heeft te maken met allerlei factoren waaronder de instelling van je stoel, je bureau, je beeldscherm(en), je toetsenbord en muis en de verlichting. Om je exact uit te leggen hoe je dit allemaal optimaal kunt instellen hebben wij een handig document gemaakt genaamd ‘werkplekinstructie’. Het document is in te zien via onderstaande button:
Je bureaustoel ergonomisch instellen
Je werkhouding op je bureaustoel is belangrijk, maar wat is de beste werkhouding op je stoel? Wist je dat de bureaustoel één van de aspecten is waarmee je het meeste kunt inregelen voor een gezonde werkhouding? Moderne bureaustoelen zijn namelijk optimaal instelbaar. Zo kun je niet alleen de hoogte, maar ook het zitvlak, de rugleuning en de armleuningen naar wens instellen.
Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat de hoek tussen je boven- en onderbenen wanneer je zit 90 graden moet zijn. Bovendien moeten je bovenbenen door de gehele zitting ondersteund worden. Dat geldt ook voor je rug: zorg voor maximale steun van de stoel. Daarnaast moeten je schouders ontspannen zijn en dienen je onderarmen steun te krijgen van je armleuningen.
Waarom is de stoelinstelling zo belangrijk? Omdat hiermee veel KANS-klachten kunnen worden voorkomen. Een stoel die te hoog staat knelt bijvoorbeeld je bloedsomloop af. Het gevolg: slapende benen en/of koude voeten. Een stoel die juist weer te laag staat, geeft je benen niet genoeg ondersteuning met als gevolg dat je onderuit gaat hangen. Dat veroorzaakt rugklachten. Kortom: zorg dus voor een optimale stoelinstelling!
Het bureau op hoogte instellen
Een andere belangrijke factor is de instelling van je bureau. Van moderne bureaus kun je de hoogte reguleren. Richtlijn is dat je ervoor zorgt dat je bureaublad gelijk is aan de hoogte van je armleuningen. Je stemt je bureau-instelling dus af op je stoelinstelling. Dus niet: je bureaustoel hoger zetten, zodat je armleuningen op dezelfde hoogte zitten als je bureau, maar juist andersom. Je bureau laten zakken, zodat dit op gelijke hoogte komt met je armleuningen (die je zojuist goed hebt ingesteld bij het instellen van je bureaustoel).
Heb je een bureau dat niet of nauwelijks in hoogte verstelbaar is? Dan kun je alsnog je stoel hoger zetten, zodat de armleuning op gelijke hoogte met het bureau komt. Het is dan wel sterk aan te raden om een voetenbankje aan te schaffen. Hiermee breng je jouw benen weer in een hoek van 90 graden en zit je uiteindelijk toch ergonomisch. Staat je bureau juist te laag? Denk dan eens aan bureau-verhogers waarmee de poten verlengd worden.
Vaak wordt gevraagd wat de hoogte van het bureau volgens de Arbo moet zijn? Het antwoord daarop is simpel: dat hangt ervan af. Hoe groot ben jij? Wanneer zit je met je stoel ergonomisch goed? En hoe moet je jouw bureau daarop aanpassen?
Je beeldscherm ergonomisch instellen
Nadat je bureaustoel en je bureau goed staan ingesteld is het tijd voor de volgende factor: het instellen van je beeldscherm(en). Zaken waar je rekening mee dient te houden zijn de hoogte van je beeldscherm(en) en de afstand van je beeldscherm tot je ogen. Zorg er in eerste instantie in elk geval voor dat je recht voor je beeldscherm zit en niet met je nek of lichaam gedraaid hoeft te zitten. Check daarna deze richtlijnen:
- Er zijn richtlijnen voor de afstand tot het beeldscherm. Dit is namelijk afhankelijk van de grootte van het beeldscherm. Zie daarvoor de werkplekinstructie. Een vuistregel hierbij is dat je beeldscherm op afstand van een gestrekte arm moet staan.
- Zorg ervoor dat je scherm op de juiste hoogte wordt ingesteld. Je kunt een scherm aanschaffen dat verstelbaar is in hoogte of het scherm juist op een verhoger plaatsen. De bovenrand van je scherm (het beeld) dient op ooghoogte te staan.
- Voorkom dat je reflectie of spiegelingen van lampen, zon of daglicht in je scherm krijgt. Dit is niet bevorderlijk voor beeldschermwerk.
- Zorg voor voldoende (dag)licht bij het scherm. Werk niet in een (te) donkere ruimte.
- Moderne beeldschermen stralen blauw licht uit wat belastend kan zijn voor je ogen. Veel van deze schermen hebben een blauwlichtfilter-instelling. Vind je dat prettig? Schakel deze dan (een deel van de dag) in. Heb je geen blauwlichtfilter-instelling, dan kun je bijvoorbeeld een computerbril aanschaffen die dit blauwe licht voor je filtert.
Werk je met twee beeldschermen? Zorg er dan voor dat ze op gelijke hoogte en op gelijke afstand van je ogen staan ingesteld. Dit voorkomt dat je steeds weer opnieuw moet focussen en is dus minder belastend voor je ogen. Heb je als tweede scherm een laptop? Breng deze dan ook op hoogte door bijvoorbeeld een laptopstandaard.
Je toetsenbord en muis ergonomisch gebruiken
Wanneer je armen goed worden ondersteund door je armleuningen van je bureaustoel, dan kun je het toetsenbord dicht bij je lichaam plaatsen. Voorkom in elk geval dat je typt met gebogen polsen. Je kunt er dus voor kiezen om de eventuele pootjes die zich onder het toetsenbord bevinden ‘dicht’ te klappen.
Voor wat betreft de muis is het zaak dat je jouw pols niet zijdelings hoeft te buigen als je de muis gebruikt. De muis moet bediend worden door je gehele onderarm heen en weer te bewegen. Reik dus niet naar je muis. Op je laptop of desktop kun je de gevoeligheid van je muis instellen. Stel dit zodanig in dat je er optimaal mee kunt werken.
Wat is beste houding op de werkplek?
In bovenstaande alinea’s is per aspect uitgelegd hoe je dit zo ergonomisch mogelijk kunt instellen. We adviseren om ook onze werkplekinstructie te raadplegen, zodat je exact ziet hoe het werkt. De beste houding op je werkplek kun je als volgt samenvatten:
Je voeten staan op de grond (of op een voetensteun) en de knieën zijn 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van je stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat ‘rechtop’.
Daar komt nog een andere factor bij, namelijk: voldoende ontspannen en bewegen. Daarvoor kun je deze tips in acht nemen:
- Wissel steeds van houding, zodat je niet ‘vastroest’ in dezelfde houding;
- Verander bijvoorbeeld elke 20 minuten van werkhouding;
- Doe op je werkplek bepaalde oefeningen, zoals het ontspannen van je armen of benen, en sta regelmatig even op om bijvoorbeeld koffie te halen of wat rond te lopen;
- Wissel tenminste iedere twee uur beeldschermwerk af met ander werk of neem een pauze. Rustpauzes en afwisseling zijn heel belangrijk;
- Las bij intensief beeldschermwerk elke vijf tot tien minuten micropauzes van zo’n 20 seconden in. Kijk daarbij even weg van het scherm, bijvoorbeeld naar buiten. Dit ontspant je ogen;
- Wat daarnaast bevorderlijk is, is het afwisselen van staand en zittend werk. Dit is een hele goede combinatie en zorgt voor minder vermoeidheid aan het einde van de dag. Kies bijvoorbeeld voor een zit-sta bureau, zodat je ook staand kunt werken. Heb je een videocall? Doe deze dan gewoon eens staand. Pleeg je enkele telefoontjes? Kies er dan voor om dat lopend te doen of maak even een buitenwandeling. En heb je een relatief korte meeting? Overleg dan met elkaar om die staand te doen. Allemaal manieren om zit en staand werken af te wisselen.
Neem in ieder geval altijd de tijd om je werkplek goed in te stellen. Of je nu op kantoor werkt, thuiswerkt of bij een klant op locatie werkt: de hele dag in de verkeerde houding werken zorgt voor vervelende klachten. Daar merk je wellicht niet meteen wat van, maar wel op de lange termijn!
Meer informatie over je werkplek instellen?
Schenk voldoende aandacht aan gezond en veilig werken. Dat geldt dus ook voor ergonomie op de werkplek. Zorg dat je medewerkers goed zitten en voorkom vervelende klachten op lange termijn. Wil je de werkplekinstelling onderdeel uit laten maken van je arbobeleid en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Of wil je tips en advies over ergonomie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlHandige RI&E gids!
Download de gids en kom alles te weten!
- Wat is een RI&E?
- Uitvoering
- Stappenplan
- Praktische info