Je keurmerk promoten? Zo breng je jouw keurmerk onder de aandacht!
Een keurmerk opzetten en verder ontwikkelen is een mooie stap, maar hoe zorg je dat het onder de aandacht komt?
CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!
info@certificeringsadvies.nlHeb je een keurmerk opgezet en wil je dat verder uitbouwen? Dan ben je bij CAN Keurmerksupport aan het juiste adres. CAN Keurmerksupport, onderdeel van CertificeringsAdvies Nederland (CAN), helpt initiatiefnemers bij het initiëren, ontwikkelen, implementeren en beheren van organisatiekeurmerken en persoonscertificeringen. Samen met initiatiefnemers brengt CAN Keurmerksupport in kaart welke behoeften er zijn om jezelf in een markt te kunnen onderscheiden. Zo stellen we benodigde eisen op en vertalen deze door naar een keurmerk en/of richtlijnen waarvoor organisaties en/of personen zich kunnen certificeren. Dit doen we op het gebied van Kwaliteit, Arbo & Veiligheid, Milieu, Informatiebeveiliging en Voedselveiligheid.
Een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van een keurmerk, is bekendheid creëren rondom het keurmerk. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. Bij CAN Keurmerksupport hebben we daar ruime ervaring mee en kunnen we initiatiefnemers verder helpen met hun keurmerk onder de aandacht brengen. Hoe? Een aantal van de mogelijkheden lichten we toe in dit artikel.
Je keurmerk promoten
Een keurmerk opzetten en doorontwikkelen is een belangrijke stap. Daarbij moet echter niet vergeten worden dat het keurmerk ook onder de aandacht gebracht moet worden. Uiteraard bij de doelgroep die in potentie met het keurmerk aan de slag kan gaan, maar het is zeker nooit verkeerd om het keurmerk breder te promoten (in de markt). Bijvoorbeeld bij bedrijven en/of consumenten die producten en/of diensten aanschaffen waarbij het keurmerk een rol kan spelen. Als zij weten waar het keurmerk voor staat en wat het garandeert, dan kunnen zij o.a. een betere afweging maken bij hun aankoop.
Maar hoe breng je een keurmerk onder de aandacht? Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. We benoemen hieronder een aantal opties. Vervolgens zullen we aan de hand van voorbeelden en paar van die opties wat verder uitdiepen, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden.
Hoe breng je een keurmerk onder de aandacht?
Een keurmerk onder de aandacht brengen kan via:
- Je netwerk / relaties
- Bij gerelateerde events/beurzen
- In vakbladen
- Op sociale media
- Via een e-mailmarketing nieuwsbrief
- Via je website
- Via andere websites/blogs
- Via een (eigen) magazine
- Door (online) advertenties
- Etc.
Zoals je ziet zijn er talloze mogelijkheden, zowel online als ‘offline’. Welke mogelijkheden het beste aansluiten bij jouw keurmerk promoten is afhankelijk van de doelgroep(en) die je wilt bereiken. Waar bereik je die doelgroep? Op welk(e) kanaal/kanalen is die actief? En wat is je boodschap?
Een manier om daar achter te komen en die helpt bij een gerichte communicatiestrategie in te zetten, is het organiseren van een zogenaamde ‘buyer persona’ sessie. Ook daar kan CAN Keurmerksupport je bij van dienst zijn. Wat is een buyer persona? Dat is een gedetailleerde omschrijving van (een fictief persoon uit) je doelgroep op basis van kennis over die doelgroep en eventueel aanvullend onderzoek dat is gedaan naar die doelgroep. Buyer persona’s geven inzicht in de wensen, behoeften, uitdagingen en doelen van een doelgroep. Op basis daarvan kan content worden ontwikkeld en een communicatiestrategie worden opgezet.
- Wie is je doelgroep?
- Hoe bereik je die?
- Met welke boodschap?
Zoals gezegd is de keuze voor je promotie(kanalen) dus afhankelijk van de doelgroep(en) die je wilt bereiken. We gaan daarom ook niet op ieder eerdergenoemde optie in, maar pakken er een aantal voorbeelden uit zoals we die momenteel inzetten bij een aantal van onze CAN Keurmerksupport klanten.
Voorbeeld: Voor SMO content ophalen bij bedrijven en delen via internet
Voor klant Stichting Metaal Opleidingen (SMO), een stichting die leerlingen en metaalbedrijven matcht en leerlingen, in samenwerking met scholen, opleidt, verzorgt CAN Keurmerksupport content- en social media marketing om op die manier SMO bekender te maken.
In de metaalsector is een flink tekort aan arbeidskrachten. Voor bedrijven is het daarom moeilijk om aan personeel te komen en ook SMO ziet het aantal leerlingen, in vergelijking met jaren geleden, dat voor werken in de metaalbranche kiest afnemen. Doel is dus om meer mensen enthousiast te maken voor werken in de metaalbranche, zodat er bij de lidbedrijven van SMO via die weg leerlingen geplaatst kunnen worden die daarna mogelijk werkzaam blijven in het bedrijf.
Een strategie die hiervoor samen met klant SMO is ontwikkeld is het delen van relevante content gericht op werken in de metaalbranche om zo te laten zien hoe divers en leuk dat kan zijn. De metaalbranche kampt namelijk met een imago waarbij gedacht wordt dat werken in de metaal vies werk is, terwijl dat allang niet meer aan de orde is. Dat wil SMO juist laten zien.
Hans Voets, projectmanager bij SMO: “Ik bezoek regelmatig lidbedrijven van SMO en bij zo’n bezoek probeer ik altijd te kijken of we content op kunnen halen. Ofwel foto’s en (korte) verhalen van leerlingen die bij het bedrijf geplaatst zijn of andere ontwikkelingen die interessant zijn om te delen. De content die ik ophaal, wordt vervolgens door ons marketingteam uitgewerkt tot bijvoorbeeld een blogartikel op de website en social media posts. Op die manier posten we wekelijks een inkijkje over werken in de metaalbranche, recht uit de praktijk. Je ziet dat het bereik op sociale media groeit en dat betrokken partijen positief reageren op dit soort content. Doordat zij het ook weer delen en we structureel posten, zie je dat het groeit en dat er meer aandacht voor komt. En dat is precies wat we willen bereiken.”
Daarnaast verzorgt Hans Voets, samen met team marketing, een sessie voor de SMO-leerlingen over ‘sociale media’. Hans Voets: “De SMO-leerlingen zijn de ambassadeurs voor de opleiding. Door samen de kaders te bepalen en de randvoorwaarden te bespreken, willen we meer content op TikTok, Snapchat en Instagram posten. De leerlingen spelen daar met hun eigen sociale media accounts een belangrijke rol in, want zij kunnen het bereik vergroten. Voor ouders/verzorgenden van de leerlingen wordt Facebook ingezet met daarop gerelateerde content voor deze doelgroep.” Een mooi voorbeeld van je ‘klanten’ betrekken bij de promotie van je keurmerk.
Voorbeeld: NaVU komt (pro)actief onder de aandacht via Linkedin
We blijven even in de social media hoek. Voor klant Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU), wat een persoonscertificering (vakdiploma voor uitvaartverzorgers) heeft ontwikkeld, is onlangs besloten om de communicatiestrategie uit te breiden naar het sociale media kanaal LinkedIn. Mariël Verwijst, marketeer bij CAN Keurmerksupport: “Op die manier kan NaVU actief onder de aandacht komen bij de doelgroep, in plaats van dat die doelgroep altijd reactief met NaVU in aanraking komt. NaVU heeft in de basis geen moeite met dat de doelgroep hen niet kan vinden, omdat het bij veel grotere uitvaartverzorgers een verplichting is om het diploma te behalen. Toch wil NaVU ook door het delen van nieuws, updates en andere interessant informatie (pro)actief onder de aandacht komen bij de doelgroep en tevens de interactie met hen aangaan op LinkedIn. En met succes, de posts en reacties daarop worden tot nu toe goed ontvangen. Bovendien draagt het ook bij aan het uitbreiden van de naamsbekendheid en wordt bij de doelgroep duidelijker waar NaVU voor staat en wat de mogelijkheden zijn.”
Kies de juiste mix!
Al met al zijn er, zoals alleen al te lezen in dit artikel, tal van opties om onder de aandacht te komen bij de (gewenste) doelgroep om daarmee je keurmerk (sterker) op de kaart te zetten. Wat de juiste communicatiemix is voor jouw keurmerk, hangt dus af van je doelen, doelgroepen en de kanalen waarop die doelgroep(en) actief is/zijn. Wil je hierover een keer sparren of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!
info@certificeringsadvies.nlHoe zet je een kwaliteitskeurmerk op?
Download het Stappenplan Organisatiekeurmerk Ontwikkelen en lees over:
- Wat een keurmerk precies is
- Aan welke eisen een keurmerk moet voldoen
- Wat de voordelen zijn van een keurmerk
- De concrete stappen