ISO certificering behalen? Vier items om rekening mee te houden!

Wil je een ISO certificering behalen? Weet waar je op moet letten en kies de juiste ISO consultant! Lees meer en oordeel zelf.

ISO certificering
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Een ISO certificering behalen, is tegenwoordig een veelgehoorde eis. Met name voor het meedoen met aanbestedingen van de overheid wordt het ISO certificaat gevraagd. Maar voor veel bedrijven is een ISO certificering behalen geen dagelijkse klus. Logisch gevolg is het inschakelen van een consultant. Consultants die je kunnen begeleiden bij ISO certificering zijn er genoeg. Als ik Google op “ISO consultant”, vindt de antwoordmachine in minder dan een halve seconde ruim 25 miljoen resultaten. Vraag is: hoe kies ik de juiste consultant of het juiste adviesbureau om mijn ISO certificering te behalen? Of maakt het eigenlijk allemaal niet zoveel uit? Gaat het gewoon om ‘het juiste gevoel’? In dit artikel vier items waar je op moet letten als je een ISO certificering wilt behalen.

Vanzelfsprekend: de kosten

Niet meer dan logisch dat iedere organisatie zich afvraag wat het ISO feest gaat kosten. Want er komt nogal wat bij kijken. Er komt een consultant over de vloer, een certificerende instantie komt controleren of die consultant z’n werk goed heeft gedaan en dan hebben we het nog niet gehad over de tijd die je zelf in het traject moet steken. Mijn advies: nodig een aantal partijen uit, dan heb je een aantal opties en kun je een redelijk nauwkeurige inschatting maken. Houd daarbij altijd in het oog of je geen appels met peren vergelijkt.

Visie & aanpak

Tussen die miljoenen zoekresultaten zitten meer dan genoeg adviseurs die je succesvol kunnen begeleiden bij het behalen van je ISO certificering. Maar vervolgens is het aan jou om er een aantal uit te zoeken met wie je het gesprek aan wilt gaan. Kijk daarbij altijd naar de visie en de aanpak die daaruit volgt. Hoe kijkt het desbetreffende consultancy bureau tegen ISO aan? Hoe pakken ze een traject aan? Wordt de ISO norm van je keuze erbij gepakt en wordt er vervolgens tegen je verteld hoe je moet gaan werken? Denk er dan nog eens goed over na of je wel aan het juiste adres bent.

Bij CertificeringsAdvies Nederland nemen we jouw organisatie als uitgangspunt. De norm dient ondersteunend te zijn en waarde toe te voegen.

Deskundigheid

Stel dat je het volgende tegenkomt op een willekeurige website: “wil je een ISO certificering behalen? Wij begeleiden je snel en praktisch naar een ISO certificering. Bel ons!” In dat geval zou ik willen adviseren nog iets verder te kijken op deze website. Straalt er deskundigheid vanaf? Is er voldoende kennis aanwezig in de organisatie? Niet onbelangrijk als je succesvol wilt certificeren voor bijvoorbeeld ISO 9001.

Managementsysteem

ISO normen geven richtlijnen voor het opzetten voor een managementsysteem. Bij ISO 9001 is dat een kwaliteitsmanagementsysteem en bij ISO 27001 is dat een managementsysteem voor informatiebeveiliging. Het is belangrijk om hierbij onderscheid te maken in het “wat en hoe.” De ISO normen geven namelijk alleen aan waar een managementsysteem aan moet voldoen. Maar hoe dat systeem er uiteindelijk uit komt te zien, is helemaal aan jou. Voor 2015 resulteerde ISO certificering in de praktijk vaak in een handboek. Met de revisies van de bekende ISO normen is dat geen eis meer. Om succesvol je ISO certificering te behalen, kun je het managementsysteem bijvoorbeeld ook in het intranet bouwen. Of in Sharepoint, zoals wij bij een klant hebben gerealiseerd.

ISO normen geven richtlijnen waaraan een managementsysteem dient te voldoen, maar schrijven nooit voor hoe je moet werken!

Een ISO certificering behalen met CertificeringsAdvies Nederland

Welk ISO certificaat je ook wilt behalen, wij nemen altijd jouw organisatie als uitgangspunt. Onze werkwijze en ook ons managementsysteem is daarop gebaseerd. Bij de start van een traject voeren we een nulmeting uit, waarbij we bestaande processen analyseren en verbeterpunten vaststellen. Samen met je medewerkers stellen wij oplossingen vast, welke geïmplementeerd worden in de praktijk en geborgd in het managementsysteem. Hierbij dient het systeem altijd ondersteunend te zijn en nooit leidend. Het is een middel, geen doel op zich.

Partner in Certificeren

Wij geloven dat succesvolle organisaties een balans hebben gevonden tussen ruimte om te ondernemen, de inrichting van de organisatie en de mensen die er werken. Deze visie heeft geresulteerd in ons credo ‘Partner in Certificeren’. Vanuit het doel van de organisatie, helpen wij aantoonbaar organisaties te verbeteren en de mensen naar een hoger niveau te brengen. Een ISO certificering behalen kan een stap zijn binnen de inrichting van jouw organisatie. In het besef dat een consultant altijd toegevoegde waarde moet leveren, ondersteunen wij je ook graag bij het verder optimaliseren van interne processen en het opleiden en trainen van je medewerkers.

Offerte aanvragen algemeen

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields