ISO 50001 kosten: waar moet ik rekening mee houden?

wat kost dat nu een ISO 50001 certificering? Om op die vraag een goed antwoord te kunnen geven dienen er een aantal factoren in ogenschouw te worden genomen, namelijk: de grootte van de organisatie, de complexiteit van de organisatie en de mate waarin processen zijn ingeregeld.

ISO 50001 kosten
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Regelmatig worden er vragen gesteld over de ISO 50001 kosten. Want wat kost dat nu een ISO 50001 certificering? Om op die vraag een goed antwoord te kunnen geven dienen er een aantal factoren in ogenschouw te worden genomen, namelijk: de grootte van de organisatie, de complexiteit van de organisatie en de mate waarin processen zijn ingeregeld. Je kunt hier dus al uit opmaken dat het niet mogelijk is om een concreet bedrag te noemen, maar dat het per organisatie verschilt wat de kosten zijn. Toch kunnen we je in dit artikel wel inzicht geven in de kostenstructuur, zodat je een indruk krijgt van de kostensoorten die een rol spelen bij een ISO 50001 certificering.

Kosten ISO 50001: investeren in een tool voor energiebesparing

Als gevolg van de klimaatveranderingscrisis en andere geopolitieke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de situatie met Rusland en Oekraïne, stijgen de gasprijzen en komen er (steeds) meer en meer strikte wettelijke vereisten waaraan ook organisaties dienen te voldoen. Met het oog op die (aankomende) wetgeving, maar zeker ook met het oog op klimaatverandering en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is het niet onverstandig om aan de slag te gaan met energiemanagement.

Een handig hulpmiddel voor energiemanagement is ISO 50001, de norm voor energiemanagement. Wanneer een organisatie aan de slag gaat met implementatie van een ISO 50001 managementsysteem, gebaseerd op energie-efficiëntie, energiebesparing en continue verbetering van de energieprestatie, kan dat leiden tot financiële besparingen op de lange termijn en naleving van recente en aankomende wettelijke vereisten. Wanneer je ISO 50001 op de rit hebt, kan dat ook weer leiden tot vrijstelling van het (voor bepaalde organisaties verplichte) EED-auditrapport dat veel energie en geld kost om te implementeren en uit te voeren.

Welke factoren zijn van invloed op de ISO 50001 kosten?

Zoals in de inleidende alinea al benoemd, zijn er een aantal factoren van invloed op de hoogte van de ISO 50001 kosten voor jouw organisatie. Wanneer je als organisatie aan de slag gaat met het verbeteren van energieprestaties en daardoor steeds meer zaken inzichtelijk krijgt en verbetert, wordt het steeds makkelijker om bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem te implementeren. De eerste vraag die je jezelf als organisatie moet stellen is in welke mate je al zaken op de rit hebt op gebied van energie:

  • Heeft je organisatie een andere certificering op het gebied van energie, milieu of duurzaamheid zoals de CO2 prestatieladder, ISO 14001 of ISO 26000?
  • Hoe borg je als organisatie dat je voldoet aan de wettelijke eisen die er momenteel gelden op gebied van energie, milieu en/of duurzaamheid?
  • Zijn er monitoringstechnieken in je organisatie aanwezig waarbij energieprestaties worden gemonitord, bijvoorbeeld aan de hand van KPI’s?
  • Wat zijn de significante energieverbruikers in de organisatie en worden er op moment al duurzame technieken ingezet in je organisatie om het energieverbruik te reduceren? Denk aan het gebruik van zonnepanelen, ledverlichting, een elektrisch wagenpark etc.

Des te meer er al ingeregeld is binnen de organisatie, des te minder investering in tijd en geld er benodigd is voor implementatie van bijvoorbeeld ISO 50001.

Meer weten over een managementsysteem?

Download dan geheel vrijblijvend onze handige whitepaper impressie managementsysteem

Zelf doen of (deels) uitbesteden?

Wanneer je vervolgens de keuze maakt om ISO 50001 te implementeren, is het zaak dat er bijvoorbeeld een managementsysteem wordt opgezet en dat er aan de normeisen wordt voldaan. Je kunt er intern mee aan de slag gaan, maar kunt ook (deels) kiezen voor externe begeleiding. Dat laatste is aan te raden, omdat er technische en mechanische kennis benodigd zijn evenals kennis van en ervaring met energiemanagement, relevante wet- en regelgeving en natuurlijk de regels en eisen vanuit de ISO-norm.

Wanneer de ISO 50001 norm geïmplementeerd is, dient er verplicht een interne audit te worden uitgevoerd. De auditor dient onafhankelijk te zijn van het proces dat geaudit wordt. De audit kan bijvoorbeeld door een medewerker van de organisatie uitgevoerd worden of je kunt ervoor kiezen om externe hulp (adviseur) in te schakelen voor de audit. Voordeel van een adviseurs is dat deze de juiste kennis en vaardigheden heeft om samen met de organisatie een goed managementsysteem te implementeren en onderhouden en daarnaast de interne audit uit te voeren. Doordat de externe adviseur ervaring heeft kan dit de organisatie tijdswinst opleveren en daarmee wordt er weer geld bespaard.

ISO 50001 (externe) auditkosten

Nadat de interne audit plaats heeft gevonden, is het tijd voor de externe audit. De externe audit dient te worden uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI) die daartoe bevoegd is. De kosten voor de externe audit en bijbehorende certificering, die door een CI wordt uitgevoerd, kunnen verschillen per CI. Het is daarom verstandig om een aantal vergelijkende offertes op te vragen en op basis daarvan een keuze te maken voor een CI.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van informatie rondom thema’s als milieu en duurzaamheid en energiemanagement? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. En ontvang al het nieuws in je inbox!

Prijsopgave op maat

Samengevat is de ISO 50001 kostenstructuur opgebouwd uit een aantal factoren:

  • De grootte en complexiteit van de organisatie;
  • De mate waarin processen zijn ingeregeld in de organisatie;
  • Eventuele begeleiding door een externe partij bij implementatie en/of de interne audit;
  • De certificeringskosten, o.a. door middel van een externe audit, van de CI.

Wil jij aan de slag met ISO 50001 en kun je daarbij wel wat hulp en ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij leggen je graag uit hoe het kostenplaatje er voor jouw organisatie uitziet en welke vormen van begeleiding daarin mogelijk zijn.

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

ISO 50001 certificeren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

  • Inzicht in relevante wet- en regelgeving
  • Managementsysteem op maat
  • Praktische insteek en advies

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields