ISO 45001 verwacht maart 2018, wat zijn de wijzigingen?

Goed nieuws in de ontwikkeling van de nieuwe ISO 45001:2018 norm. Eind februari werd de “final draft” versie van de norm door 93% van de ISO leden geaccepteerd.

ISO 45001
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Goed nieuws in de ontwikkeling van de nieuwe ISO 45001:2018 norm! Eind februari werd de “final draft” versie van de norm door 93% van de ISO leden geaccepteerd. Hiermee is de laatste fase voor publicatie afgerond. Op dit moment wordt het laatste editorial commentaar verwerkt, wat inhoudt dat de norm alleen nog op spelling- en stijlfouten mag worden aangepast. Daarmee staat niets de publicatie van de nieuwe norm nog in de weg! De langverwachte definitieve publicatie wordt half maart verwacht. Ondertussen wordt door de NEN gewerkt aan de Nederlandse vertaling van de ISO 45001 norm, welke tegelijk met de internationale norm zal worden gepubliceerd half maart.

Wijzigingen t.o.v. OHSAS 18001:2007

Met de komst van de nieuwe ISO 45001:2018 norm á 27 pagina’s heeft men een veel uitgebreidere norm in handen dan de huidige norm OHSAS 18001:2007 welke 14 pagina’s telt. Een belangrijke toevoeging in de norm is de contextanalyse en de High Level Structure (HLS). Met de contextanalyse worden de ontwikkelingen zowel binnen als buiten de organisatie in kaart gebracht welke relevant zijn voor het arbobeleid. Zoals veranderingen in wetgeving, nieuwe technologie etc. Ook zal hierin de behoefte en verwachtingen van belanghebbende partijen worden meegenomen. Denk hierbij aan medewerkers, leveranciers, maar ook wet en regelgeving. Ook wordt de scope uitgebreider uitgewerkt ten opzichte van de huidige OHSAS 18001:2007.

High Level Structure (HLS)

Eén van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe ISO 45001 norm is de opbouw volgens de High Level Structure. Sinds 2012 dienen alle managementsysteem normen te worden aangepast aan deze structuur zodat ze zoveel mogelijk identieke clausule, titels, volgorde van clausules, definities en identieke tekst bevatten. Hierdoor wordt de norm een stuk overzichtelijker en duidelijker te interpreteren. Een groot voordeel is dat wanneer de organisatie werkt volgens de High Level Structure, uitbreiding naar een andere norm makkelijker te realiseren is dan voorheen, doordat de basis al gezet is.

In de High Level Structure (HLS) zijn de clausules met eisen opgenomen die voor al deze type normen is gestandaardiseerd. Ook de indeling is daarmee gestandaardiseerd naar onderstaande tien hoofdstukken die in elke norm terugkomen.

 1. Toepassingsgebied
 2. Normatieve verwijzingen
 3. Termen en definities
 4. Context van de organisatie
 5. Leiderschap
 6. Planning
 7. Ondersteuning
 8. Uitvoering
 9. Evaluatie van de prestaties
 10. Verbetering

De juiste basis

Een groot voordeel is dat inhoudelijk de basis is gelegd om te voldoen aan de eisen die een groot aantal normen stelt. Met een norm volgens de High Level Structure in huis wordt het dus relatief eenvoudig om uit te breiden naar een van de andere ISO-normen.

Download ISO 45001 contextanalyse

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Stappenplan contextanalyse 45001?

Download deze handige gids!

 • Handig stappenplan
 • Ruim 3.000 keer gedownload
 • Alles over de contextanalyse

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields