Is NEN 1090 verplicht voor mijn organisatie?

Met NEN 1090 kan een bedrijf aantonen dat de gefabriceerde staalconstructie voldoet aan de gestelde eisen. Hoe zit dat precies?

nen-1090-verplicht
Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

De norm NEN-EN 1090 is sinds 1 juli 2014 wettelijk verplicht met betrekking tot alle onderdelen van dragende staal- en aluminiumconstructies, ongeacht lengte of hoeveelheid. Door middel van NEN 1090 kan een bedrijf aantonen dat de gefabriceerde staalconstructie voldoet aan de hiervoor gestelde eisen en mag er een CE-markering afgegeven worden voor de producten. Er heerst zo nu en dan nogal wat verwarring omtrent de vraag voor welke organisaties NEN-EN 1090 verplicht is. Met behulp van dit blogartikel proberen we daarin wat meer duidelijkheid te scheppen.

NEN 1090 en de CE-markering

Allereerst geven we antwoord op de vraag waarom er een CE-markering is? Het uiteindelijke doel van de CE-markering is handel binnen de Europese Unie bevorderen door aan fabrikanten dezelfde veiligheid-, gezondheid- en milieueisen op te leggen. Zoals hierboven al genoemd geldt per 1 juli 2014 dat NEN 1090 verplicht is voor producenten van onderdelen van staal of aluminium voor dragende constructies, met uitzondering van werkzaamheden aan historisch erfgoed.

Wanneer je als organisatie het NEN 1090 certificaat in bezit hebt, dan toon je aan dat je staalconstructie voldoet aan de eisen en mag je vervolgens een CE-keurmerk afgeven voor je producten. Naast het feit dat de CE-markering wettelijk verplicht is, komt de eis hiervoor ook terug in de ‘Verordening Bouwproducten’ (CPR). Het voordeel van NEN 1090 voor een organisatie:

 • Je organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving;
 • Je toont aan een professionele organisatie te zijn;
 • Je producten voldoen aan de gestelde eisen.

Om als organisatie een CE-markering uit te mogen geven dient de organisatie via een onafhankelijke externe instantie, welke ook wel een ‘notified body’ wordt genoemd, te worden gecertificeerd. Let op: Hierbij wordt de organisatie gecertificeerd en dus niet ieder product of onderdeel afzonderlijk.

De NEN 1090 norm

De NEN 1090 familie bestaat uit de volgende drie normen:

 • 1090-1: Deze beschrijft de voorwaarden en eisen waaraan moet worden voldaan omtrent CE-markering.
 • 1090-2: Deze beschrijft de technische eisen die worden gesteld aan staal.
 • 1090-3: Deze beschrijft de technische eisen die worden gesteld aan aluminium.

Voor CE-markering wordt binnen de NEN-EN 1090-1 een zogenaamd ‘Fabrication Production Control’ (FPC) certificaat vereist. Dit FPC-certificaat geldt voor fabrikanten die op het basismateriaal bewerkingen uitvoeren met als doeleinde het fabriceren van constructieve onderdelen. Bij FPC wordt binnen de organisatie gekeken naar kwaliteitseisen zoals kennis en kunde, productiemiddelen en de productieomgeving. De NEN 1090-1 verwijst meermaals naar de overige NEN 1090-normen waarin de technische eisen staan opgenomen.

NEN 1090 certificering behalen?

Indien NEN 1090 verplicht is voor je organisatie, dan dien je als organisatie enkele stappen te doorlopen om uiteindelijk voor de norm te kunnen certificeren:

 • Je dient te bedenken in welke uitvoeringsklasse je als bedrijf maximaal wilt werken (EXC1, EXC2, EXC3, EXC4);
 • Er dient een Fabrication Production Control systeem opgezet en toegepast te worden en dit dient te worden gecertificeerd;
 • Het is zaak om een Declaration of Performance (prestatieverklaring) op te stellen;
 • Tot slot dient de CE-markering meegegeven te worden bij iedere opdracht.

Voordat je als organisatie over kunt gaan tot certificering voor NEN 1090 door een onafhankelijk instantie dien je dus zelf intern diverse zaken op te zetten. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een kwaliteitsbeleid, borging van competenties van medewerkers, het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem of -handboek etc. Bij CertificeringsAdvies Nederland begeleiden en ondersteunen we bedrijven bij de implementatie van NEN 1090. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Offerte aanvragen algemeen

Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields