Is ISO 9001 verplicht?

In dit artikel geven we het antwoord op de vraag is ISO 9001 verplicht?

ISO 9001 verplicht
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

ISO 9001 is een veel gevraagde certificering door opdrachtgevers om de kwaliteit van je bedrijfsprocessen aan te tonen. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt om juist bedrijfsprocessen te optimaliseren. Vaak krijgen we de vraag of ISO 9001 verplicht is en wanneer? In dit artikel geven we daar meer duidelijkheid over.  

Is ISO 9001 verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het is geen algemeen wettelijke verplichting om als organisatie te voldoen aan ISO 9001 en dus het ISO 9001 certificaat te behalen. Het certificaat is erop gericht om de kwaliteit van je processen aan te tonen naar de buitenwereld toe om je te profileren in de markt. Je kunt ervoor kiezen om de ISO 9001 norm te implementeren ter professionalisering van je interne organisatie. Vervolgens is het niet verplicht om dit officieel te laten certificeren, enkel de norm implementeren is ook een mogelijkheid. Echter zien we veelal in de praktijk dat organisaties na het implementeren van de norm dit wel officieel laten certificeren. Hiermee kunnen ze de kwaliteit van het (vernieuwde) managementsysteem ook buiten de organisatie aantonen.  

ISO 9001 eis in een aanbesteding?

Wanneer je te maken krijgt met aanbestedingen is het ISO 9001 certificaat een veelgevraagde norm. Met het ISO 9001 certificaat geef je aan de kwaliteit van je bedrijfsprocessen op orde te hebben.  In het geval van een aanbesteding mag de aanbestedende dienst het behalen van een ISO 9001 certificaat als een vereiste stellen voor de aanbesteding. In dit geval kan het ISO 9001 certificaat dus wel als een verplichting gelden. Let op: wanneer je ervoor kiest om het ISO 9001 certificaat te gaan behalen om te voldoen aan de aanbesteding is dit bij veel organisaties ook voldoende. Hiervoor kan CertificeringsAdvies een ‘intentieverklaring’ afgeven tijdens het traject zodat je tijdig mee kunt doen met de aanbesteding nog voordat je gecertificeerd bent.

Wordt ISO 9001 gevraagd vanuit een aanbesteding? Bekijk dan het artikel: ‘ISO 9001 in een aanbesteding; hoe ga je om met de eis van een opdrachtgever?’

Bestaande leveranciers/klanten

In sommige gevallen wordt ISO 9001 ook geëist wanneer de kwaliteitseisen worden aangescherpt van leveranciers en/of klanten. Zo kan het zijn dat je al jaren samenwerkt met een bepaalde partner en deze ineens de eis stelt om ISO 9001 te behalen om de samenwerking voort te kunnen zetten. In dit soort gevallen kan het daarom als een verplichting gelden om ISO 9001 te behalen om de samenwerking voort te kunnen zetten.

Meer informatie of ondersteuning nodig?

Wil je aan de slag met de implementatie van ISO 9001? En kun je daarbij ondersteuning gebruiken of heb je vragen over mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!

New call-to-action

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Lees alles over ISO 9001

In deze handige gids!

  • Context analyse
  • Stap voor stap
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields