ISO 9001 verplicht

ISO 9001 is een veel gevraagde certificering door opdrachtgevers om de kwaliteit van je bedrijfsprocessen aan te tonen. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt om juist bedrijfsprocessen te optimaliseren. Vaak krijgen we de vraag of ISO 9001 verplicht is en wanneer? In dit artikel geven we daar meer duidelijkheid over.  

Is ISO 9001 verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het is geen algemeen wettelijke verplichting om als organisatie te voldoen aan ISO 9001 en dus het ISO 9001 certificaat te behalen. Het certificaat is erop gericht om de kwaliteit van je processen aan te tonen naar de buitenwereld toe om je te profileren in de markt. Je kunt ervoor kiezen om de ISO 9001 norm te implementeren ter professionalisering van je interne organisatie. Vervolgens is het niet verplicht om dit officieel te laten certificeren, enkel de norm implementeren is ook een mogelijkheid. Echter zien we veelal in de praktijk dat organisaties na het implementeren van de norm dit wel officieel laten certificeren. Hiermee kunnen ze de kwaliteit van het (vernieuwde) managementsysteem ook buiten de organisatie aantonen.  

Aan de slag met ISO 9001? [Download]

Wil je meer weten over ISO 9001? Download dan onze handige whitepaper: ‘Stappenplan contextanalyse 9001’. Daarin vertellen we je stap voor stap hoe de contextanalyse bij de ISO 9001 norm in elkaar zit.

DOWNLOAD WHITEPAPER

Download contextanalyse

ISO 9001 eis in een aanbesteding?

ISO 9001 in een aanbesteding

Wanneer je te maken krijgt met aanbestedingen is het ISO 9001 certificaat een veelgevraagde norm. Met het ISO 9001 certificaat geef je aan de kwaliteit van je bedrijfsprocessen op orde te hebben.  In het geval van een aanbesteding mag de aanbestedende dienst het behalen van een ISO 9001 certificaat als een vereiste stellen voor de aanbesteding. In dit geval kan het ISO 9001 certificaat dus wel als een verplichting gelden. Let op: wanneer je ervoor kiest om het ISO 9001 certificaat te gaan behalen om te voldoen aan de aanbesteding is dit bij veel organisaties ook voldoende. Hiervoor kan CertificeringsAdvies een ‘intentieverklaring’ afgeven tijdens het traject zodat je tijdig mee kunt doen met de aanbesteding nog voordat je gecertificeerd bent.

Wordt ISO 9001 gevraagd vanuit een aanbesteding? Bekijk dan het artikel: ‘ISO 9001 in een aanbesteding; hoe ga je om met de eis van een opdrachtgever?’

Bestaande leveranciers/klanten

In sommige gevallen wordt ISO 9001 ook geëist wanneer de kwaliteitseisen worden aangescherpt van leveranciers en/of klanten. Zo kan het zijn dat je al jaren samenwerkt met een bepaalde partner en deze ineens de eis stelt om ISO 9001 te behalen om de samenwerking voort te kunnen zetten. In dit soort gevallen kan het daarom als een verplichting gelden om ISO 9001 te behalen om de samenwerking voort te kunnen zetten.

Meer informatie of ondersteuning nodig?

Wil je aan de slag met de implementatie van ISO 9001? En kun je daarbij ondersteuning gebruiken of heb je vragen over mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl