Implementatie HKZ normHKZ Zorg en Welzijn: een norm waarmee je de kwaliteit van je zorg kunt aantonen. Veel organisaties zijn inmiddels gecertificeerd voor deze norm. Maar wat is de reden daarachter? Doen ze dat vanuit intrinsieke motivatie? Doen ze het om commerciële redenen? Of is HKZ verplicht? De reden achter certificatie voor HKZ Zorg en Welzijn kan bij iedere organisatie anders zijn. Wettelijk gezien wordt het in ieder geval niet verplicht gesteld. Echter, het kan wel een verplichting zijn vanuit je opdrachtgever(s).

De norm

HKZ Zorg en Welzijn is een kwaliteitsnorm gericht op de zorg. In tegenstelling tot de sectorspecifieke HKZ-norm is HKZ Zorg en Welzijn gefocust op het actief handelen en niet op het opstellen van procedures/protocollen. Daarnaast worden er ook om minder verplichte registraties gevraagd en is het aantoonbaar maken van de eisen vanuit de norm belangrijker. Een groot voordeel van HKZ Zorg en Welzijn is dat je met deze certificering meteen één certificaat hebt dat geldt voor al je verschillende soorten dienstverlening/zorg die je levert.

Als zorginstelling heb je de keuze uit verschillende kwaliteitsnormen. Ben je er nog niet helemaal uit voor welke norm je gaat kiezen? Lees dan het artikel: Kwaliteit zorg aantonen: HKZ, ISO 9001, of toch NEN-EN 15224?

Download vrijblijvend de HKZ Snel op weg gids! [whitepaper]

Wil je meer weten over de HKZ en de implementatie hiervan in jouw organisatie? Download dan geheel vrijblijvend onze whitepaper ‘HKZ Snel op weg gids’.

DOWNLOAD WHITEPAPER

Whitepaper HKZ

De wet

HKZ is wettelijk gezien dus niet verplicht. De Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht het hebben van een kwaliteitssysteem echter wel. Hierin moeten resultaten van overleggen met alle stakeholders naar voren komen. Daarnaast kan het dus zijn dat bijvoorbeeld je opdrachtgever, je gemeente of je zorgverzekeraar om de HKZ-certificering vraagt. Zij ‘verplichten’ het je dan dus wel als voorwaarde om met hen samen te werken. De keuze om de certificering wel te behalen of juist niet is dus volledig aan jou.

Mee blijven doen in de markt

Steeds vaker worden normen en certificeringen verplicht vanuit opdrachtgevers/belanghebbenden. Dat is niet alleen het geval bij HKZ. Het komt ook vaak voor bij normen als ISO 9001, ISO 27001 en ISO 14001. Om mee te blijven doen in de markt is certificering voor HKZ Zorg en Welzijn dus wel een groot voordeel. Daarnaast is het ook niet zo gek dat het vaak vereist wordt vanuit stakeholders. Met een HKZ-certificering toon je namelijk aan dat je de bouwstenen hebt om goede zorg te leveren omdat je bedrijfsvoering op orde is. Continu verbeteren staat centraal en je laat zien dat je misstanden structureel aanpakt. Een kwaliteitszorgsysteem werkt als het ware als ‘ruggengraat’ van je organisatie.


Ondersteuning nodig op weg naar de HKZ Zorg en Welzijn certificering?

Laat je door onze adviseurs informeren over de mogelijkheden. Of vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan.

VRAAG OFFERTE AAN

Contact CertificeringsAdvies Nederland

Toetsing

De toetsing van de HKZ-certificering is wel verplicht. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke partij (certificerende instelling) die samenwerkt met HKZ. Dat komt omdat er specifieke afspraken zijn om alle HKZ-audits op dezelfde manier te laten verlopen. Die afspraken gaan onder andere over de manier van toetsing en de tijdsbesteding van de audits. Deze afspraken worden steeds geëvalueerd en bijgesteld. De naleving van deze afspraken wordt gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.


Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl