Is HKZ Zorg en Welzijn verplicht?

Is HKZ verplicht? Het antwoord vind je in dit artikel!

hkz-certificering-klanttevredenheid
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

HKZ Zorg en Welzijn: een norm waarmee je de kwaliteit van je zorg kunt aantonen. Veel organisaties zijn inmiddels gecertificeerd voor deze norm. Maar wat is de reden daarachter? Doen ze dat vanuit intrinsieke motivatie? Doen ze het om commerciële redenen? Of is HKZ verplicht? De reden achter certificatie voor HKZ Zorg en Welzijn kan bij iedere organisatie anders zijn. Wettelijk gezien wordt het in ieder geval niet verplicht gesteld. Echter, het kan wel een verplichting zijn vanuit je opdrachtgever(s).

De norm

HKZ Zorg en Welzijn is een kwaliteitsnorm gericht op de zorg. In tegenstelling tot de sectorspecifieke HKZ-norm is HKZ Zorg en Welzijn gefocust op het actief handelen en niet op het opstellen van procedures/protocollen. Daarnaast worden er ook om minder verplichte registraties gevraagd en is het aantoonbaar maken van de eisen vanuit de norm belangrijker. Een groot voordeel van HKZ Zorg en Welzijn is dat je met deze certificering meteen één certificaat hebt dat geldt voor al je verschillende soorten dienstverlening/zorg die je levert.

Als zorginstelling heb je de keuze uit verschillende kwaliteitsnormen. Ben je er nog niet helemaal uit voor welke norm je gaat kiezen? Lees dan het artikel: Kwaliteit zorg aantonen: HKZ, ISO 9001, of toch NEN-EN 15224?

De wet

HKZ is wettelijk gezien dus niet verplicht. De Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht het hebben van een kwaliteitssysteem echter wel. Hierin moeten resultaten van overleggen met alle stakeholders naar voren komen. Daarnaast kan het dus zijn dat bijvoorbeeld je opdrachtgever, je gemeente of je zorgverzekeraar om de HKZ-certificering vraagt. Zij ‘verplichten’ het je dan dus wel als voorwaarde om met hen samen te werken. De keuze om de certificering wel te behalen of juist niet is dus volledig aan jou.

Mee blijven doen in de markt

Steeds vaker worden normen en certificeringen verplicht vanuit opdrachtgevers/belanghebbenden. Dat is niet alleen het geval bij HKZ. Het komt ook vaak voor bij normen als ISO 9001ISO 27001 en ISO 14001. Om mee te blijven doen in de markt is certificering voor HKZ Zorg en Welzijn dus wel een groot voordeel. Daarnaast is het ook niet zo gek dat het vaak vereist wordt vanuit stakeholders. Met een HKZ-certificering toon je namelijk aan dat je de bouwstenen hebt om goede zorg te leveren omdat je bedrijfsvoering op orde is. Continu verbeteren staat centraal en je laat zien dat je misstanden structureel aanpakt. Een kwaliteitszorgsysteem werkt als het ware als ‘ruggengraat’ van je organisatie.

Toetsing

De toetsing van de HKZ-certificering is wel verplicht. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke partij (certificerende instelling) die samenwerkt met HKZ. Dat komt omdat er specifieke afspraken zijn om alle HKZ-audits op dezelfde manier te laten verlopen. Die afspraken gaan onder andere over de manier van toetsing en de tijdsbesteding van de audits. Deze afspraken worden steeds geëvalueerd en bijgesteld. De naleving van deze afspraken wordt gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie.

Offerte aanvragen algemeen

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

HKZ snel op weg gids

Aan de slag met dé kwaliteitsnorm in de zorg?

  • Leer alles over de HKZ norm
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields