Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureaus?
VCU is een bekend certificaat binnen de uitzendbranche. Maar is het verplicht? En hoe ga je ermee aan de slag?
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlVCU, de Veiligheid Checklist Uitzendorganisaties, is een certificaat dat uitzendbureaus kunnen behalen. De certificering is bedoeld om uitzendkrachten die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, bijvoorbeeld in de bouw- en industriesector, gezond en veilig te laten werken. Maar is een VCU-certificaat verplicht voor uitzendbureaus? In dit blogartikel beantwoorden we die vraag en geven we tevens een aantal redenen om te kiezen voor een VCU-certificering voor je organisatie.
Is een VCU certificaat verplicht?
Het antwoord op de vraag of een VCU-certificaat verplicht is, is kort en bondig: nee, een certificaat is niet wettelijk verplicht. Wanneer je regelmatig personeel uitzendt naar bedrijven die werkzaamheden uitvoeren waar verhoogde risico’s aan zijn verbonden dan is het wel verstandig om een VCU-certificering te behalen. Je werknemers zijn zo veel beter geïnstrueerd over de werkomstandigheden en eventuele risicovolle situaties die zich voor kunnen doen.
Anderzijds zal een VCU-certificering altijd vereist worden vanuit opdrachtgevers die zelf in het bezit zijn van een VCA-certificering. Uitzendkrachten die worden uitgezonden aan een VCA-gecertificeerd bedrijf komen vaak te werken in risicovolle omgevingen, zoals op een bouwterrein, in een werkplaats of bij installaties. Door als uitzendbureau in het bezit te zijn van een VCU-certificering bewijs je dat het VG-beheersysteem op orde is en dat je dus voldoet aan alle gestelde eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Verplichtingen vanuit de wet
Net als voor de werknemers van het bedrijf is het ook voor de uitzendkrachten van belang dat zij zich bewust zijn van de risico’s tijdens de werkzaamheden. Vanuit de wet zijn uitzendbureaus daarom verplicht om bij de inlenende partij of bij de opdrachtgever op te vragen welke specifieke veiligheidsaspecten er gelden bij het bedrijf en bij de betreffende werkzaamheden, zodat de uitzendkracht hieraan kan voldoen.
Uitzendbureaus zijn daarnaast verplicht om na te vragen bij de opdrachtgever welke beheersmaatregelen deze heeft genomen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Deze informatie dient de intercedent die werkzaam is bij het uitzendbureau namelijk te verstrekken aan de uitzendkracht, zodat deze op de hoogte is alvorens hij of zij aan de slag gaat bij de opdrachtgever.
Klantcase Techniche
“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring? Bekijk de klantcase van Techniche
De voordelen van een VCU-certificaat voor uitzendbureaus
Ook al is een VCU-certificaat niet wettelijk verplicht voor uitzendbureaus, het heeft tal van voordelen wanneer je als uitzendbureau in het bezit bent van een dergelijk certificaat. Zoals hierboven genoemd, voldoe je daarmee aan de eisen vanuit opdrachtgevers, maar er zijn nog meer redenen om een VCU-certificering te behalen:
1. De commerciële waarde van het certificaat
Zoals hierboven gesteld wordt VCU vaak geëist vanuit opdrachtgevers. Dat is ook vaak het geval bij aanbestedingen. Wil je dus mee kunnen doen in die aanbestedingen dan ben je in het voordeel als je al in het bezit bent van een VCU-certificaat.
2. Je voldoet (deels) aan de wet- en regelgeving
Door middel van een VCU-certificaat toon je aan dat je het VG-beheersysteem, en daarmee ook de verplichtingen die gevraagd worden vanuit de Arbowet, als organisatie op orde hebt. Aandacht voor de veiligheid en gezondheid van je medewerkers staat centraal.
3. Je toont aan dat je een professionele organisatie bent
Door een VCU-certificering te behalen laat je aan (toekomstige) opdrachtgevers, maar zeer zeker ook aan toekomstige medewerkers zien dat je waarde hecht aan veiligheid en gezondheid. Daardoor zet je jezelf neer als een professionele organisatie waar de zaken goed geregeld zijn. Dit maakt je aantrekkelijker als werkgever.
4. Het leidt tot verlaging van diverse kosten
Wanneer je serieus aan de slag gaat met veiligheid en gezondheid binnen je organisatie, dan betekent dit dat je maatregelen neemt op het gebied van veiligheid om daarmee risico’s terug te dringen. Hierdoor neemt de kans op ongevallen af en dat leidt indirect tot kostenvoordeel. Wanneer je namelijk regelmatig te maken hebt met ongevallen, dan brengt dat kosten met zich mee. Denk aan verzuimkosten, schadevergoedingen, administratieve kosten, vervangingskosten en ga zo maar door.
Is een VCU interessant voor jouw uitzendbureau?
Samengevat kan de vraag of een VCU-certificaat verplicht is worden beantwoord met nee, maar daar staat direct tegenover dat het in veel gevallen wel vereist wordt vanuit opdrachtgevers en/of juist erg handig is om in bezit te hebben met het oog op aanbestedingen, de geldende wet- en regelgeving, werving van personeel en een besparing van diverse, vaak indirecte, kosten. Heb je interesse in het behalen van een VCU-certificering? Of wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord!
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlSnel op weg naar een VCU certificaat?
Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids
- Wat houdt VCU in?
- Wat zijn de kosten?
- Praktische informatie!