Is een RI&E verplicht?

Is een RI&E verplicht voor jouw organisatie? Dat lees je in dit blogartikel.

RI&E verplicht
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Is een RI&E verplicht? Dit is een vraag die we bij CertificeringsAdvies Nederland vaak te horen krijgen. In feite is het antwoord op deze vraag ja. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen. In dit blogartikel zoomen we daar verder op in, zodat je na het lezen ervan precies weet of je voor jouw organisatie een risico-inventarisatie en evaluatie dient op te stellen en of je deze moet laten toetsen door een gecertificeerde deskundige.

Wanneer een RI&E verplicht?

Het doel van een RI&E is het bestrijden van risico’s op de werkplek. Het is dan ook niet vreemd dat de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) sinds 1 januari 1994 verplicht is voor alle werkgevers met personeel in dienst. Voor ZZP’ers geldt een uitzondering. Om erachter te komen of je bedrijf RI&E plichtig is, kun je onderstaand schema doorlopen:

Bron: www.rie.nl

De risico- inventarisatie en evaluatie is dus verplicht voor iedere werkgever met personeel in dienst, ongeacht de grootte van het bedrijf. Een verplicht onderdeel bij het opstellen van een RI&E is het plan van aanpak. Dat staat zo omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Kleine bedrijven waarbij de medewerkers samen minder dan 40 uur in de week werken kunnen ter vervanging ook gebruik maken van de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’.

Ben ik verplicht om de RI&E te laten toetsen?

In bepaalde gevallen ben je als organisatie verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde deskundige. Dat kan bijvoorbeeld een bedrijfsarts of veiligheidskundige zijn. Wanneer is dit het geval?

 • Sommige branches hanteren een erkende branche RI&E. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van een branche RI&E en je hebt maximaal 25 mensen in dienst, dan is het niet verplicht om de RI&E te laten toetsen.
 • Wanneer je bedrijf groter is dan 25 medewerkers, dan is het wel verplicht om de RI&E te laten toetsen door een externe deskundige.

Op basis van de jaarlijkse rapportage wordt het plan van aanpak waar nodig bijgesteld. Deze aangepaste versie is de versie waar vervolgens weer mee gewerkt gaat worden. Het is daarbij tevens van belang om te bekijken of er zaken zijn veranderd of zijn bijgekomen die opgenomen dienen te worden in het plan. Wanneer er grote veranderingen zijn binnen een organisatie zoals een verhuizing, nieuwe machines, een nieuwe locatie of juist een nieuwe manier van werken, dan is het zaak dat de RI&E wordt aangepast.

Een RI&E, meer dan een verplichting

Een werkgever heeft de plicht om zijn werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Het creëren van inzicht in de risico’s die er in je organisatie spelen op het gebied van veiligheid en gezondheid, zorgt ervoor dat je passende maatregelen kunt nemen. Door als werkgever actief beleid te voeren zorg je voor een veilige en gezonde werkplek.

Wil je jouw risico’s inventariseren en evalueren door het opstellen van een RI&E? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een plan van aanpak? Of ben je op zoek naar iemand die meekijkt bij het updaten van je RI&E? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij begeleiden je op praktische wijze bij het opstellen van een RI&E. Neem gerust contact opvoor de mogelijkheden.

New call-to-action

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields